Haastattelussa Christopher McQuarrie

Jack Reacher

Paramount Picturesin julkaisema Jack Reacher on Lee Childin kirjasarjaan perustuva toiminnallinen elokuvafilmatisaatio, jonka samannimisen antisankarin roolissa nähdään elokuvatähti Tom Cruise. Pittsburghissa tapahtuvan summittaisen verilöylyn takana on yksittäisen tekijän sijaan paljon suurempi taho. Jotta totuus kävisi ilmi, joutuu Jack Reacher luottamaan omiin taitoihinsa lain molemmin puolin.

Filmaatikon saamassa yksinoikeushaastattelussa elokuvan ohjannut Christopher McQuarrie kertoo takaa-ajokohtauksen haasteista sekä pohtii työtänsä käsikirjoittajana ja ohjaajana. Lue, miten Tom Cruise auttoi elokuvan tuotannossa ja nähdäänkö McQuarrie Top Gun 2 -elokuvan tuotannossa.

 

Kysymys: Chris, sinut tunnetaan Hollywoodissa yllätyskäänteiden mestarina. Oliko elokuvan kohdalla mitään ongelmia yllätysten suhteen?

Vastaus: Meillä itse asiassa oli eräs kriisi tuotannon loppuvaiheessa. Kirjassa on yllätyskäänne lopussa, jolloin tappajan henkilöllisyys paljastetaan. En oikein pitänyt siitä. Kerroinkin studiolle, että voin tehdä elokuvan, jos saan paljastaa käänteen ensimmäisen kymmenen minuutin aikana. He pitivät sitä outona ehdotuksena, mutta selitin heille, kuinka se toimisi. Ja he suostuivat siihen.

K: Näytät todella pitävän yökuvauksista, vai mitä?

V: En oikeastaan koskaan suunnitellut kohtausten tapahtuvan nimenomaan öisin, mutta olet oikeassa. Öinen takaa-ajokohtaus kesti ikuisuuden kuvata. Sitä kuvattiin kolme viikkoa, joskus jopa 24 tuntia päivässä. Satoi vettä, oli kylmää ja tunsimme itsemme kurjiksi, mutta mielestäni kohtaus oli sen arvoinen.

K: Kuinka monta autoa oikein romutitte?

V: Aloitimme yhdeksällä autolla ja jäljelle jäi vain yksi. Loput tuhoutuivat.

K: Olemme nähneet monia ikimuistoisia takaa-ajokohtauksia Hollywood-elokuvissa ja Jack Reacherissa nähty kestää vertailun. Otitko paineita sitä tehtäessä?

V: Tiesin, että odotukset olivat suuret, mutta tiesimme myös, että meillä oli muutama ässä hihassa. Meillä oli Tom Cruise, joka osaa ajaa: hän on ratissa noin 90 % kohtauksista. Jokaisessa kohtauksessa, jonka suunnittelimme, oli mahdollisuus rikkoa kamera. Se oli melkoista ryminää koko touhu.

K: Oliko se haastavinta koko tuotannossa?

V: Ei tietenkään, elän tehdäkseni tätä työtä. Olimme kuin lapset karkkikaupassa, mutta vastuullisia. Haastavinta ovat aina hahmot. Saada kohtaukset, joissa on neljä henkilöä samassa huoneessa, tuntumaan vetäviltä. Tom ja Rosamund Pike kahvilassa oli itselleni kaikkein haasteellisin kohtaus.

K: Kerrotko hieman näyttelijävalinnoistasi?

V: Olin nähnyt Rosamundin The Education -elokuvassa. Hän oli siinä loistava. Etsin Helenille juuri tietynlaista asennetta. Tapasin lukuisia näyttelijöitä, mutta Rosamundia en päässyt tapaamaan kasvotusten. Järjestimme tapaamisen Skypen välityksellä, ja hän sai minut nauramaan välittömästi. Halusin Heleniin juuri sen päättäväisyyden ja huumorin. Samaa halusin myös muilta näyttelijöiltä. Jokainen toi kokonaisuuteen jotain lisää. Tom auttoi minut palkkaamaan Jai Courtneyn. Lähetin hänelle lyhyen pätkän Jaista, ja Tom pyysi minut kiinnittämään hänet välittömästi. Minun täytyy myöntää, että Tom Cruisen saaminen elokuvaan oli onnenkantamoinen.

K: Mutta eikö Cruisen kiinnittäminen pääosaan ole kuin kaksiteräinen miekka, koska hän on niin suuri tähti. Etkö pelännyt hänen läsnäolonsa vievän tilaa muusta elokuvasta?

V: Katsoin asiaa pikemminkin siten, että Tom on hyvin muuntautumiskykyinen näyttelijä, kuten vaikkapa hänen roolinsa Vincentinä elokuvassa Collateral. Toinen hyvä puoli hänessä on se, ettei hän ole herkkä tai omasta mielestään arvokas. Hän on persoonana myös suora ja rehellinen, joten hänen kanssaan voi keskustella asioista hyvin avoimesti.

K: Mistä keskustelitte hänen kanssaan ensimmäisen kerran?

V: Kerroin hänelle, että hänen jokainen roolihahmonsa on aina ollut äärimmäisen paineen alla jahdatessaan juonen vaatimaa kohdetta. Jack Reacher ei sen sijaan ole jännittynyt, eikä hän jahtaa mitään. Kysyin häneltä, että olisiko hän valmis esittämään niin passiivista hahmoa. Sellaista, joka mieluummin jättäisi pahiksen kukistamatta ja naisen saamatta, sillä se ei ole hänen tyyppiänsä. Tom katsoi minuun ja sanoi rakastavansa ideaa. Minun ei sen jälkeen tarvinnut juurikaan ohjata häntä.

K: Pitääkö paikkansa, ettet ollut aikeissa ohjata enää ainuttakaan elokuvaa?

V: Kyllä. Luulin, etten palaisi enää ohjaajaksi. Olin luopunut koko ajatuksesta jo jonkin aikaa sitten. Kun kirjoitan käsikirjoitusta, en ajattele asiaa sen pidemmälle. Yritän pitää tunteet poissa kirjoituksesta.

K: Miksi niin?

V: Se on itsesuojeluvaisto. Panostat kaikkesi tähän yhteen työhön vuoden tai jopa pidemmän ajan verran. Ja sitten se annetaan jollekin muulle, ala-arvoiselle ohjaajalle. Kun elokuva on lopulta valmis, et tunnista sitä enää työksesi. Näin minun on helpompi kirjoittaa käsikirjoituksia.

K: Kummasta pidät enemmän nykyään, kirjoittamisesta vai ohjaamisesta?

V: Ohjaus on maailman paras työ. Kirjoittaminen puolestaan kaikkein kurjinta, kun kaikki odottavat sinun saavasi käsikirjoitus valmiiksi. Sinun pitää herätä joka aamu ja motivoida itsesi kirjoittamaan. Ohjatessasi olet taas kuin puhdasrotuinen eläin valmiina kilpailuun. Pysäyttämätön. Olet luonnostaan motivoitunut tekemään sitä. Deadlinen luoma paine käsikirjoittaessa tekee kurjaksi. Deadlinet ohjatessa eivät ole kuvitteellisia, vaan hyvin todellisia.

K: Mitä aiot tehdä seuraavaksi? Ja onko totta, että työstät Top Gun 2:sta?

V: Kirjoitan parhaillaan elokuvaa All You Need is Kill, sillä he tarvitsivat jonkun kirjoittamaan käsikirjoituksen ja palkkasivat minut. Ja ei, en ole mukana Top Gun 2:n tuotannossa. Tapasin Tom Cruisen kerran, ja se oli siinä. Huhu ei vain meinaa kuolla millään.

K: Christopher McQuarrie, kiitos haastattelusta.

V: Kiitos.