Studio Ghiblin tulevaisuus näyttää synkältä

Hayao Miyazaki

Studio Ghiblin tulevaisuus ei näytä valoisalta, jos studion perustaja Hayao Miyazakiin on uskominen. Toistaiseksi studio ei ole tekemässä elokuvia, eikä sopivaa jatkajaa ole löytynyt.

”Tällä hetkellä emme tee uusia elokuvia. Luullakseni emme tee enää teatterilevitykseen saapuvia elokuvia. Se ei ollut tosin tarkoitukseni. Ilmoitin ainoastaan jääväni eläkkeelle ja etten tee enää elokuvia”, Miyazaki kertoo haastattelussaan.

Aiemmin tänä vuonna Studio Ghibli ilmoitti mahdollisuudesta oviensa sulkemisesta, joskin käännöskukkasten vuoksi kysymys oli lähinnä uudelleenjärjestelystä. Miyazakin nykyiset kommentit kuitenkin värittävät tulevaisuuden, jossa studio joutuu ennen pitkään sulkemaan ovensa:

”Se [ovien sulkeminen] riippuu heidän tarmostaan ja siitä, onko heillä onnea ja tuuria tehdä elokuvia”, Miyazaki pohtii. ”Jos tekijät haluavat tehdä käsin piirrettyjä animaatioelokuvia, niin heillä on ehdottomasti siihen mahdollisuus. Mutta tällöin esteenä saattaa olla rahoitusongelmat. Mielestäni kynien, papereiden ja filmin aikakausi on tullut päätökseen.”

Studio Ghibli ei ole kuitenkaan vielä ilmoittanut lakkautuksesta.