Ja nyt jotain täysin erilaista. Neljä englantilaista, yksi walesilainen ja yksi amerikkalainen astuivat kameran eteen vuonna 1969. Syntyi Monty Python’s Flying Circus -niminen ohjelma, jonka jälkeen komedia ei enää ollut entisellään.
Bob McCaben toimittama Monty Pythonin maailma kuljettaa lukijansa legendaarisen koomikkokuusikon, Graham Chapmanin, John Cleesen, Terry Gilliamin, Eric Idlen, Terry Jonesin ja Michael Palinin, omien sanojen säestämänä jäsenten lapsuusvuosista aina vuosituhannen taitteeseen saakka. Kolme vuosikymmentä kestäneen uran aikana kokoonpanolla oli lopulta takana neljä kautta kestänyt televisiosarja, kolme kokoillan elokuvaa, live-tallenteita, lukuisia äänitteitä, kirjoja ja videopelejä.
Monty Pythonin maailman rakenne seuraa koomikoiden uraauurtavaa koomista absurdisuutta. Kirja on koostettu toisista erillään olleiden pythoneiden haastatteluista, mukaan lukien vuonna 1989 menehtyneen Graham Chapmanin, jotka on leikelty pienempiin osiin ja sekoitettu keskenään. Esimerkiksi Gilliamin aloittama selonteko Brianin elämän kuvauksista saattaa jatkua Cleesen muistikuvalla tapahtuneesta, johon Idle lisää vielä kolmannen perspektiivin. Lopputulos on nautinnollisen mosaiikkimainen kudelma, jonka lukeminen muistuttaa vilkasta keskustelua.
Kiehtovan rakenteen erityispiirre syntyy kuitenkin koomikoiden erilaisista persoonista. Pythoneiden elo ei tunnetusti ollut pelkkää ruusuilla tanssimista uran nousukausienkaan aikana, vaan eriävät mielipiteet ja työskentelytavat jakoivat kuusikon omiin pienempiin leireihin. Toisia kuitenkin arvostettiin, minkä vuoksi myös kärkkäät mielipiteet otettiin auliisti vastaan. Kirjaa varten taltioidut haastattelut korostavat tätä piirrettä, sillä pythonit tykittävät elämäkertaansa varten paikoin rehellisen suoraa tekstiä omista tuntemuksistaan. Eivätkä nämä suinkaan mene aina yksiin muiden jäsenten muistojen kanssa. Tämä näkyy siinä, ettei kirja ole aivan niin koominen kuin olisi voinut odottaa. Se ei onneksi vähennä lainkaan Monty Pythonin maailman arvoa.
Pythoneiden välinen dynamiikka nouseekin selkeästi kirjan mielekkäimmäksi anniksi. Kuuden äärimmäisen lahjakkaan ja sisimmiltään täysin erilaisen koomikon yhteiselo vaatii todella lujaa toverillisuutta, mitä pythoneilta eittämättä löytyy. Silti kirjaa lukiessa jää välillä suorastaan ihmettelemään, kuinka henkilöt ovat pystyneet edes työskentelemään keskenään, sillä ajoittainen vihamielisyys suorastaan hohkaa sivuista. Näiden tunteiden purkua olisi mieluusti lueskellut enemmänkin, vaikka ymmärrettävästi kaikkia turhautumisia ei välttämättä ole järki nostaa koko kansan tietouteen – puhumattakaan säilyttääkseen ystävyyssuhteet. Tosin kirja tarjoaa jo tällaisenaankin yllättävän karua luettavaa, mikä korostuu eri näkökulmien kautta kerrottuna.
Pythoneiden kiihkeä keskustelu vetääkin välittömästi mukaansa, mutta ei jää onneksi kirjan ainoaksi anniksi. Monty Pythonin maailma on kuitenkin pääsääntöisesti koomikkoryhmän elämäkerta, joten sitä se myös tarjoaa vajaan 500 sivun edestä. Ensimmäinen puolisko keskittyy tosin ajanjaksoon ennen Monty Pythonia. Esittelykappaleessa kukin pythoneista kertoo lapsuusvuosistaan, kunnes päätyvät opiskelun kautta – Terry Gilliamia lukuun ottamatta – teatterin ihmeellisen maailmaan. Erinäisiä polkuja pitkin itse kukin pääsi lopulta BBC:n palkkalistoille ja sitä kautta kylvämään siemenet erään komedian merkkipaalun synnylle.
Siksi on pienoinen pettymys, että kirjan varsinainen Monty Python -osuus jää niin televisiosarjan kuin elokuvienkin osalta pikemmin kuvailevaksi kerronnaksi kuin syväluotaavaksi analyysiksi. Python-ajat tarjoavat kyllä lukuisia mielenkiintoisia anekdootteja ja kuvaustilanteissa syntyneitä hauskuuksia, mutta juuri yhtäkään vitsiä ei pureta auki tai niiden syntyä selitetä. Lähinnä koomikot tyytyvät kertomaan korkeintaan sen, että Kuollut papukaija -sketsi oli Cleesen ja Chapmanin ideoima. Koska kaikki ryhmän sketseistä ovat täysin absurdeja, olisi lukijana – ja fanina – mieluusti sukeltanut näiden nerojen aivoihin katsomaan, kuinka ne todellisuudessa syntyivät. Onneksi sentään elokuvien taustalla olleiden ideoiden syntyihin syvennytään edes hieman syvällisemmin.
Monty Pythonin maailma on pythonmainen sukellus yhden aikakautemme legendaarisimman koomikkoryhmän syntyyn. Vuoropuhelujen kautta luotu rakenne on omaperäinen tapa esitellä ryhmän välistä dynamiikkaa ja tuoda erilaisia näkökulmia pythoneiden yhdessä kokemiin tapahtumiin. Varsinaisen Python-huumorin juuret jäävät tosin saavuttamatta, vaikka kirja on muutoin äärimmäisen mielenkiintoinen katsaus viime vuosisadan tärkeimpään koomikkoryhmään.