Total Recall - uskomaton elämäntarinani

Alkuperäinen nimi: 
Total Recall

ARVOSANA

Julkaisu: 
4 tähteä kirjalle
Sivumäärä: 
655
Kustantaja: 
Kääntänyt: 
Muuta: 
Kiitokset Otavalle arvostelukappaleesta.

Seuraava tarina on tosi. Köyhissä oloissa Itävallassa syntyi maalaispoika, joka 15-vuotiaana ryhtyi harrastamaan kehonrakennusta, nousi alansa nuorimmaksi mestariksi, saapui Amerikkaan, tienasi miljoonia dollareita kiinteistökaupoilla, saavutti elokuvatähteyden Hollywoodissa ja päätyi lopulta Yhdysvaltain suurimman osavaltion, Kalifornian, kuvernööriksi. Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, Arnold Schwarzeneggerin viimeiset kuusi vuosikymmentä voisivat olla suoraan satukirjasta, mutta sen sijaan ne muodostavat pohjan miehen muistelmateokselle Total Recall - uskomaton elämäntarinani.

Kuvastamansa henkilön tavoin järkälemäinen, yli kuusisataasivuinen biografia sukeltaa maailmankuulun kehonrakentajan, näyttelijän ja poliitikon vaiheikkaaseen elämään, joka ei suinkaan ole ollut pelkkää ruusuilla tanssimista. Joiltain osin jopa yllättävän avoin katsaus paljastaa Schwarzeneggerista täysin uusia puolia, niin hyviä kuin huonojakin. Se antaa kuvan huumorintajuisesta miehestä, jolle mikään tavoite ei ole liian suuri tavoiteltavaksi, kunhan itse vain uskoo siihen.

Ja lukijana siihen on helppo uskoa. Schwarzeneggerin ja Peter Petren kirjoittama muistelmateos on monin osin valaiseva ja nimensä mukaisesti uskomaton ryysyistä rikkauksiin -kertomus, jossa päättäväisyyden ja kovan työn tuloksena syntyy ikoni nimeltä Arnold Schwarzenegger. Kuinka paljon tarinassa on lopulta jälkiviisaita sanoja ja nostalgista pehmennystä, on vaikea sanoa, mutta toisaalta miehen meriittilistaa vasten sanoille tulee kummasti lisää painoarvoa.

Kirjan rakenne jakautuu karkeasti kolmeen osaan, joista jokainen käsittelee yhtä Schwarzeneggerin tunnetuimmista saavutuksista. Ensimmäisenä on luonnollisesti nuorena alkanut kiinnostus kehonrakennukseen, jolle muistelmissa siunaantuu kaikkein eniten kerrottavaa. Eikä ihme, sillä useiden saavutettujen mestaruuksien ja rikottujen ennätysten lisäksi Schwarzenegger vie edelleen innokkaasti kehonrakennuksen ja hyvinvoinnin sanomaa maailmalla. Samalla kehonrakennus toimi myös tienä kohti suurempaa unelmaa, Amerikan valloitusta ja elokuvatähteyttä, mutta auttoi häntä myös ymmärtämään ja oppimaan bisnesmaailmaa. Miehen ensimmäiset miljoonat eivät suinkaan tulleet tileille tunnetuista leffarooleista, niin kuin voisi kuvitella, vaan menestyneistä kiinteistökaupoista.

Monille Schwarzenegger on tunnettu kuitenkin nimenomaan hänen elokuvapersoonasta, millä saralla kirja tuottaa pettymyksen. Lapsuuden unelmista huolimatta Hollywood-ajat uhkaavat jäädä toistuvasti kehonrakennuksen ja politiikan jalkoihin. Muistelmissa listataan kyllä lukuisia nimekkäitä henkilöitä erilaisten seurapiiritapahtumien yhteydessä, mutta muutoin kirjasta jää kuva, etteivät elokuvat olleet koskaan lopulta miehen prioriteettilistan kärjessä.

Esimerkiksi valkokangasdebyytti Hercules New Yorkissa sivuutetaan kokonaan pelkällä ironisella kommentilla, eivätkä visiitit Conanin, Predatorin tai Terminaattorin kulisseihin tarjoa leffafaneille juuri lisäarvoa. Toki niistä on anekdootti tai pari kerrottavana, mutta monet näistä ovat vanhaa kamaa lukuisista making of -dokumenteista. Luettuaan yli kaksisataa sivua yksityiskohtaista muistelua miehen kehonrakennusvuosista, tuntee elokuvafanina jokseenkin petetyksi, kun ensimmäiset näyttelijäuravinkit kuitataan vain muutamilla lauseilla.

Onkin sääli, ettei elokuvauraan takerruta samalla intohimolla kuin esimerkiksi politiikkaan. Toki näyttelijänä Schwarzenegger muistetaan valkokankaalla varsin yksipuolisista rooleista, mutta rivien välistä kirja antaa ymmärtää, että miehellä oli paikoin suuretkin vastuut myös kuvaustilanteiden ulkopuolella aina mainostuksesta lähtien.

Kun Schwarzenegger ilmoitti hakevansa osavaltionsa kuvernöörinvirkaa vuonna 2003 ja myöhemmin samana vuonna nimitettiin kyseiseen tehtävään, kääntyivät monien suupielet ylöspäin. Valkokankaan lihaskimpun valitseminen tärkeään poliittiseen tehtävään oli rapakon toisella puolella asustaville taas malliesimerkki Yhdysvaltojen järjettömyydestä, jota ei voinut tapahtua missään muualla maailmassa. Meillä se tunnettiin tosin nimellä Tony Halme.

Schwarzeneggerin poliittinen kiinnostus virisi tosin jo miehen nuoruudesta saakka, eikä hän peittele republikaanisia taustojaan kirjan sivuilla. Tasapainon vuoksi hän kylläkin nai Maria Shriverin, tunnetun demokraatin Kennedyjen klaanista, ja kaksikon välinen perhe-elämä aina vuonna 2011 paljastuneeseen petosskandaaliin saakka saavat sivuja kirjasta. Schwarzeneggerin ja palvelustytön väliselle suhteelle siunataan kirjan lopuksi jopa yksi kokonainen kappale, eräänlaisena puolustuspuheena ja anteeksipyyntönä.

Puolustusteemaa on havaittavissa myös politiikan osalta, johon Total Recall antaa hyvän mahdollisuuden Schwarzeneggerille perustella kuvernöörinä tehtyjä päätöksiä. Toki sikäläisestä hallinnosta tietämättömille monien lakiehdotelmien ja ratkaisujen taakse on vaikea saada minkäänlaista kosketuspintaa, mutta ainakin tekstistä paistaa läpi hänen vilpittömyytensä. Tosin se paljastaa myös sen karun tosiseikan, ettei Schwarzenegger saanut kuvernöörinvirkaansa poliittisten saavutustensa takia, vaikka sittemmin hän osansa poliittisena virkamiehenä hoitikin näennäisen onnistuneesti.

Kielellisesti kirja on, jos niin voi sanoa, tuttua Arskaa. Natiivienglannin puute näkyy monin paikoin kankeahkoissa lauserakenteissa, joita Petren läsnäolo ei ole onnistunut – tai niitä ei vaihtoehtoisesti olla oltu halukkaita – korjaamaan. Kapulakielisyys ja anglismit ovat siirtyneet myös Jyri Raivion suomennokseen lähes sellaisinaan. Teksti on kyllä kauttaaltaan täysin ymmärrettävää, mutta lukukokemus voisi olla huomattavasti sujuvarakenteisempikin.

Total Recall - uskomaton elämäntarinani on elokuvafanin näkövinkkelistä pienoinen pettymys mutta muutoin äärimmäisen mielenkiintoinen ja kattava muistelmateos yhdestä aikamme suurimmista toimintatähdistä, jonka uralle mahtuu myös kehonrakennusta, kiinteistökauppoja ja politiikkaa. Ennen kaikkea se on kuitenkin tyhjentävä selonteon henkilöstä nimeltä Arnold Schwarzenegger, jonka monipuolisuus ja lahjakkuus eivät käy ilmi keskittyessä vain miehen yhteen persoonaan.