Lomasankarit

Julkaisuvuosi: 2014
Lomasankarit
K-7
Ahdistus

ARVOSANA

Elokuva: 
2,5 tähteä elokuvalle
Formaatti: 
Ensi-ilta: 
31.10.2014
Valmistusmaa: 
Kesto: 
86 minuuttia

MEDIA

Lomasankarit
Lomasankarit
Lomasankarit
Lomasankarit

Kotimainen koko perheen seikkailuelokuva Lomasankarit vie katsojansa Kreikan aurinkoisiin maisemiin. Paikallisen sukeltajatyttösen (Ifigeneia Tzola) joutuessa aarrevarkaiden kaappaamaksi, käynnistää Kosin saarella turistimatkaa viettävä Toni (Nuutti Konttinen) oman pelastusretkensä, johon hän värvää vastentahtoisesti apuun velipuolensa Aleksin (Veikka Vainikka) ja Veetin (Emi Auno).

Taavi Vartian ohjaama ja yhdessä Karoliina Lindgrenin sekä Niklas Lindgrenin kanssa käsikirjoittama Lomasankarit on perheen pienemmille suunnattu jännittävä seikkailu. Varttuneemmalle väelle vauhdikas rymistely ei tarjoa juuri huonoa dialogia, jännitteettömiä takaa-ajoja ja epäilyttäviä nuorten käytöstapoja opettavia kohtauksia enempää, mutta vajaa puolitoistatuntinen raina sujahtaa siitä huolimatta kovin kivuttomasti lävitse.

Spy Kids -elokuvia muistuttava suomalainen touhuilu nostaa genrelle tuttuun tapaan lapset esiin näiden selvitessä nokkeluudellaan heitä jahtaavien aikuisten kynsistä. Ja silloin kun ei väistellä mönkijällä takaa-ajajan luoteja tai piilotella poliiseilta luolissa, keskitytään velipuolten välisen dramaturgian purkamiseen. Äitinsä menettäneelle Tonille uusien ystävyssuhteiden luominen on vaikeaa, ja kolmikon yhteisen reissun aikana välit velipuoliin paranevat askel askeleelta.

Mika Orasmaan kuvaamana Lomasankarit näyttää sentään hyvälle, vaikka sisältö jättääkin toivomisen varaa. Kreikassa taltioidut kohtaukset hehkuvat lämpöä ja eksotiikkaa, mutta kerronnan osalta visuaalisuus lainaa liiaksi rapakon takaisista tuotannoista ja menettää omaperäisyytensä. Etenkin monet takaa-ajot jäävät ilman jännitettä, vaikka Panu Aaltion toiminnalliset sävellykset pelastavatkin paljon.

Lomasankarit on koko perheen seikkailuelokuva, josta ei puutu jännitystä tai toimintaa. Aikuisemmalle väelle rainan lapsellisuudet sekä omaperäisyyden puute eivät tosin anna paljoa.