MEDIA
David Cronenbergin vuonna 1983 ilmestynyt apokalyptinen yhteiskuntakuvaus Videodrome saattaa nykyään olla entistä ajankohtaisempi teos. Kanadalaisohjaajan painajaismainen kauhuelokuva sukeltaa television väkivaltaviihteen täyttämään maailmaan, jossa raja todellisuuden ja fiktion välillä käy aiempaa hämärämmäksi.
Max Renn (James Woods) on lipevä ohjelmoija, joka pyrkii tarjoamaan kaapelikanavallansa äärimmäisen väkivaltaista ja eroottista viihdettä katsojille. Rajat näyttävät tulleen vastaan, kunnes uutta ohjelmaa etsiessään mies törmää laittomaan lähetykseen, jossa nainen tunnutaan kidutettavan oikeasti hengiltä. Näkemästään haltioituneena Renn ryhtyy selvittämään Videodromeksi ristityn lähetyksen alkuperää. Mutta mitä syvemmälle hän aiheeseen uppoutuu, sitä oudommaksi häntä ympäröivä maailma alkaa muuttua.
Videodrome ilmestyi aikana, jolloin VHS-kasetit olivat hyvää vauhtia mullistamassa ohjelmien jakelua. 1980-luvulla halventunut tekniikka muutti television funktion olohuoneessa, sillä teattereiden sijaan elokuvat pystyi katsomaan nyt kotisohvalta. Samanaikaisesti eksponentiaalisesti laajentuneiden katsojamäärien kanssa videokasettien tallennusominaisuudet tarjosivat elokuvantekijöille edullisen tavan julkaista ja levittää teoksiaan. Tekniikan avulla oli myös helpompi kiertää sensuuri.
Videokasetit ovat nykypäivänä jo historiaa, mutta jakelu on entistä helpompaa. Internetin syövereistä löytyvät videopalvelut antavat miltei rajattomat mahdollisuudet levittää mitä tahansa kelle tahansa. Nykyajan Max Rennit saavat videoillensa miljoonia katselijoita tunneissa, eikä mikään taho pysty määräämään, mitä saa ja ei saa näyttää. Väkivallasta, seksistä ja raakuuksista on tullut osa arkista todellisuutta. Cronenbergin pelottava visio oli kolmekymmentä vuotta aikaansa edellä.
Cronenberg luo teemansa ympärille vakuuttavan kehyksen, jossa yhdistyvät mestariohjaajan taipumus väkivaltaeroottiseen kuvastoon ja metamorfoosiin. Päähenkilön maailma liittyy osaksi fiktiivistä ohjelmistoa, kun alati groteskimmat näyt alkavat konkreettisesti syöpyä hänen todellisuuteen. Rennin ruumis muuttuu elävää lihaa olevaksi nauhuriksi, televisio manifestoituu hänen seksuaaliseksi fantasiaksi ja väkivaltaviihde syöpyy osaksi arkea. Hänen näkemänsä harhat on helppo tulkita televisiokulttuurin mahdollistamana aivopesuna, joka muokkaa tapaamme tulkita ympäröivää todellisuutta. Ikimuistoisten visioiden toteutuksen takana on moninkertaisesti palkittu efektiguru Rick Baker.
Videodrome on ilmestysmäinen kauhuelokuva televisioviihteen syövyttävästä vaikutuksesta todellisuudentajuumme. Cronenbergin väkivaltainen mutta puhutteleva näkemys ei ole menettänyt vuosikymmenten saatossa tehoaan – pikemmin päinvastoin.
TEKNISET TIEDOT
Teknisesti julkaisu jättää toivomisen varaa. Teräväpiirtosiirto hyötyy lisääntyneestä tarkkuudesta ja luonnollisemmasta värimaailmasta, mutta kokonaisuus jää silti kovin keskinkertaiseksi. Kuva on kauttaaltaan hyvin pehmeä joskin syvyysvaikutelmaltaan onnistunut. Detaljit erottuvat lähinnä lähiotoksissa ja rakeisuus heikentää yleisilmettä entisestään. Mustan taso vaihtelee kohtauksesta riippuen.
Ääniraitaa ei ole lähdetty muokkaamaan alkuperäisestä. DTS 2.0 -miksaus on siivottu ylimääräisistä häiriötekijöistä, minkä seurauksena jäljelle jäävä dialogi ja tehosteet toistuvat kirkkaasti ja selkeinä. Dynamiikan suhteen raita jättää odotetusti toivomisen varaa.