Internship, The

Alkuperäinen nimi: 
The Internship
Julkaisuvuosi: 2013
The Internship
K-12
Väkivalta

ARVOSANA

Elokuva: 
2 tähteä elokuvalle
Formaatti: 
Ensi-ilta: 
12.07.2013
Valmistusmaa: 
Genre: 
Kesto: 
119 minuuttia

MEDIA

The Internship
The Internship
The Internship
The Internship

Google on jo niin suuri osa ihmisten arkea, ettei kaikkia yhtiön tarjoamia palveluita aina edes tiedosta käyttävänsä. Sen sijaan Shawn Levyn ohjaustyö The Internship on kaikkea muuta kuin hienovarainen. Vince Vaughnin ja Jared Sternin käsikirjoitus muistuttaa elokuvan asemasta kaksituntia kestävää Google-mainosta, jolla pönkitetään yhtiön imagoa valtion parhaimmaksi äänestettynä työpaikkana.

Kehuminen on tehty helpoksi, kun taustavoimissa häärii miljardeja liikevaihtava yritys tuohiniput kourissa. Paikkana Google on IT-firma siinä missä muutkin, mutta Vaughnin ja Sternin munattomuus saa touhun tuntumaan läpinäkyvän teennäiseltä. Yhtiötä kohtaan ei suunnata minkäänlaista kritiikkiä, mutta sen lukuisat edut ja paratiisimaisuus onnistuvat nousemaan joka toisen lauseen aiheiksi. En kiellä, etteikö firma varmasti ole kehujensa arvoinen, mutta näin räikeänä propagandana käsikirjoitus syö jo elokuvan itseisarvoa. Se ei myöskään paranna The Internshipin komediallista antia.

Mainosfilmin taakse uhkaa jäädä myös varsinaisen juoni, jossa työnsä menettävät kaupanalan fossiilit joutuvat kamppailemaan teknistyneessä maailmassa itseään yli puolta nuorempia vastaan. Vähemmän yllättäen molemmat osapuolet löytävät lopulta kultaisen keskitien, johon ei ilman ääripäitä olisi koskaan saavuttu. Kliseinen tarina saattaisi ärsyttää aavistuksen enemmän, jos se ei joutuisi kilpailemaan huomiosta Googlen kanssa. Vaan myönnettäköön, että paikoin kohtauksiin on saatu tunnetta mukaan.

Rainan vanhoja pieruja näyttelevät luottopari Vaughn ja Owen Wilson, joiden keskenään erilainen mutta silti toisiaan tukeva komiikka on toiminut luotettavana rahasampona jo vuosia. The Internship ei tämän suhteen ole millään tavalla poikkeus. Huumori harvoin yltää mitenkään fanfaarisiin suorituksiin, mutta kevyenä aivot narikkaan kokemuksena leffa viihdyttää sen parituntisen edestä. Parhaimmillaan kässäri antaa viitteitä hieman syvällisemmästä  tulkinnasta keski-ikäisten sopeutumisvaikeuksista vauhdilla kehittyvään työelämään, mutta vahingossa vaihtunut suunta muutetaan useimmiten pikaisesti jälleen yhdeksi kasariviittaukseksi. Vitsien painotus on muutoinkin vähän liiaksi sukupolvien välisissä eroissa.

The Internship on parituntinen Google-mainos, jossa pääkaksikon aiempien tuotosten räväkkyydestä on siirrytty kiltisti putsaamaan Internet-yhtiön kannikat ylimääräisestä sonnasta. Tekijöiden hampaattomuus korostuu ennen kaikkea tasapaksussa annissa, joka haihtuu mielestä yhtä vaivihkaa kuin se toinen hakukone.