Juoppohullun päiväkirja

Julkaisuvuosi: 2012
Juoppohullun päiväkirja
K-16
Päihteet
Ahdistus

ARVOSANA

Elokuva: 
2 tähteä elokuvalle
Julkaisu: 
3,5 tähteä julkaisulle
Kuva: 
3,5 tähteä kuvalle
Ääni: 
3,5 tähteä äänelle
Lisämateriaali: 
2 tähteä extroille
Formaatti: 
Valmistusmaa: 
Julkaisija: 
Genre: 
Kesto: 
84 minuuttia
Ohjaus: 
Käsikirjoitus: 
Säveltäjä: 
Muuta: 
Kiitokset Scanbox Entertainmentille arvostelukappaleesta.

MEDIA

Juoppohullun päiväkirja
Juoppohullun päiväkirja
Juoppohullun päiväkirja
Juoppohullun päiväkirja

Juha Vuorisen räävitön kirjasarja Juoppohullun päiväkirja saa seurakseen visuaalisen sisarteoksen Lauri Maijalan ohjaamasta samannimisestä elokuvasta. Rapajuoppo Juha Bergin (Joonas Saartamo) huoleton, viinanhuuruinen elämänmeno päättyy erään epäonnisen karkureissun jälkeen AA-kerhoon, jonka hehkeään ryhmänvetäjään (Krista Kosonen) mies rakastuu palavasti. Vaan raittiutta vaativa parisuhde joutuu todelliseen koetukseen, kun hyvä ystävä Kristian (Santtu Karvonen) maanittelee vanhaa ryyppykaveriansa takaisin nestemäisten ihanuuksien pariin.

Teatteriohjaajana paremmin tunnetun Maijalan ensimmäinen elokuvasovitus on energinen veto, jonka alkoholin täytteinen sisältö pulppuaa lähes suoraan Vuorisen sivujen kätköistä. Irralliset sekoilut jäävät tosin vaille yhdistävää lankaa ja täten ainoastaan kokoelmaksi erilaisia kännikertomuksia, joita vasten Maijalan taustalle kirjoittama kommentaari näyttäytyy lähes aneemisena yrityksenä tavoitella elokuvallansa jotain muutakin kuin puhdasta shokki- ja viihdearvoa – siinäkään onnistumatta.

Juoppohullun päiväkirja ammentaakin kännisekoilun ainekset spektrin siitä osasta, mihin huumori on jätetty kuolemaan. Alapääläpät, ylenpalttinen kiroilu ja säälittävyyttä lähentelevä uho patsastelevat kuninkaina maailmassa, jossa järjelle ei ole tilaa. Aivan kuten oikeassa elämässä, ja juuri sen kuvastamisessa käsikirjoitus tavoittaa sen ainoan onnistumisensa. Se ei vain tee katsomisesta yhtään sen siedettävämpää, sillä kuten moni pulloon tarttunut tietää, känniset hauskuudet ovat harvemmin sitä enää dagen efterinä.

Sisällöllisiä puitteita pelastavat hivenen ulkoiset avut, joista Maijalan kameran takainen taituruus on elokuvan harvoja meriittejä. Riehakas kuvakerronta kulkee käsi kädessä esittämänsä maailman kanssa, ja heittääpä ohjaaja mukaan hieman tulkinnallisempaakin matskua vain leikkiäkseen lähdemateriaalilla. Myös pääosaesittäjä Saartamo ja tämän luottojuoppoa tulkitseva Karvonen onnistuvat hahmojensa kautta tavoittamaan jotain oleellista ja paikoitellen jopa hauskaakin. Saartamo muistuttaa roolissaan paikoitellen – ja pyydän anteeksi jo etukäteen – Madventures-kaksikon Riku Rantalaa, mutta varsinkin Karvonen onnistuu varastamaan kohtaukset itselleen hentoisella äänenpainollansa ja lupsakalla olemuksellaan.

Juoppohullun päiväkirja on kuningas alkoholin ympärille rakennettu sekava kokoelma kännistä sekoilua ja alentunutta mielentilaa. Juuri sitä samaa ääliömäisyyttä, mitä itse kukin on perjantai-iltaisin ainoana selväpäisenä henkilönä kaupungissa päässyt niin lukemattoman monet kerrat todistamaan. Yllättävää kyllä, se on ruudulta katsottuna aivan yhtä hauskaa kuin oikeastikin.

TEKNISET TIEDOT

Levittäjä: 
Julkaisupäivä: 
24.04.2013
Aluekoodi: 
Kuvasuhde: 
Tekstitys: 
Testilaitteisto: 
Sony KDL-46HX903 | Marantz SR5005 | PS3 | Wharfedale 9.1 x 4, Wharfedale 9CS x 1, Wharfedale SW150 x 1

Kuva on kauttaaltaan hyvä, joskin terävyyden osalta tarkkuus jää tietyissä oloissa hieman vajaaksi. Muutoin luonnolliset värisävyt toistuvat rikkaina niin päivänvalossa kuin hämyisissä orgioissa, ja mustan taso säilyy eheänä kohtauksesta riippumatta.

DTS-HD MA 5.1 -ääniraita on miksattu keskivertoa huomattavasti matalammaksi, mikä hoituu nopealla kompensaatiolla. Energistä meuhkaamista tukee varsin onnistunut kanavaerottelu ja matalat taajuudet, jotka pääsevät kunnolla oikeuksiin elokuvan psykedeelisempien kohtausten aikana. Ilman mysteerisiä jänöjäkin elokuvan lukuisat tehosteet toistuvat selkeästi ympäri ääniavaruutta.

Julkaisun making of -dokumentti on ilmeisesti jonkin sortin vitsi, sillä se koostuu noin kymmenestä minuutin pituisesta promopätkästä, jotka eivät millään tapaa liity elokuvan tuotantoon. Se jättääkin levyn ainoaksi lisämateriaaliksi Juha Vuorisen ja Lauri Maijalan isännöimän kommenttiraidan, joka on jo vähän parempi viritelmä. Poikkeuksellisesti miesten roolit ovat kysyjä-haastattelija-mallia, jossa Vuorinen tivaa ja Maijala vastaa erinäisiin kysymyksiin elokuvan tuotantoon liittyen.