Salainen valtakunta

Alkuperäinen nimi: 
Epic
Julkaisuvuosi: 2013
Salainen valtakunta
K-7
Ahdistus

ARVOSANA

Elokuva: 
2,5 tähteä elokuvalle
Formaatti: 
Ensi-ilta: 
24.05.2013
Valmistusmaa: 
Julkaisija: 
Kesto: 
104 minuuttia

MEDIA

Salainen valtakunta
Salainen valtakunta
Salainen valtakunta
Salainen valtakunta

Ice Age - ja Rio-elokuvien takana ollut Blue Sky Studios jatkaa värikkäiden tietokoneanimaatioiden parissa. Chris Wedgen ohjaama Salainen valtakunta perustuu valkokangassuosikki William Joycen kirjaan The Leaf Men and the Brave Good Bugs, joka kertoo klassisen tarinan hyvän ja pahan välisestä taistelusta.

Äitinsä menettänyt Mary Katherine muuttaa takaisin eksentrisen isänsä luo maalle. Omassa maailmassaan elävä isukki on vakuuttunut lähimetsässä asustavasta lilliputtien kansasta ja tuhlannut koko elämänsä niiden metsästykseen. Mary Katherinelle touhu on maksanut normaalin lapsuuden. Vaan törmätessään metsässä pikkuruiseen prinsessaan ja kutistuessa itsekin ruohon mittaiseksi, hän tajuaa isänsä olleen oikeassa.

Luonnosta innoituksen saava Salainen valtakunta on lapsille suunnattu vauhdikas animaatio. Värikäs maailma pursuaa elämää ja eläimiä, joille kaikille annetaan oma paikkansa metsän kirjavassa ekosysteemissä. Takaa-ajot ja leikkisät taistelukohtaukset seuraavat toinen toistaan, eikä vajaan parituntisen aikana ennätä juuri hengähtämään.

Varttuneemmalle väelle viiden käsikirjoittajan – mukaan lukien Joycen – raaputus ei sen sijaan tarjoa tarpeeksi sisältöä. Hyvän ja pahan välisen taistelun ympärille rakennettu juoni seuraa genren kliseitä, eikä paikoin banaali dialogi edesauta kerrontaa. Lukuisista hahmoista huolimatta ainoat mieleen tarttuvat yksilöt ovat elokuvan pakollisen koomisen aisaparin muodostavat etanakaverukset Mub ja Grub, joiden lapsellinen huumori onnistuu huvittamaan.

Toteutukseltaan Salainen valtakunta miellyttää sen sijaan sekä lapsia että aikuisia. Yksityiskohtaisesti mallinnettu maailma lähentelee fotorealismia, mihin satumaiset hahmot tuovat mukavasti kontrastia. Elokuvan yleinen vehreys herättää myös suomalaisessa mökkikansassa välittömästi tunnesiteitä, vaikka tapahtumapaikat itsessään eivät poikkea toisistaan lukuisista takaa-ajoista huolimatta.

Salainen valtakunta on vauhdikas lastenanimaatio, jonka panostus näkyy pikkutarkasti suunnitellussa maailmassa. Valitettavasti varsinaisen tarinan tai hahmojen suhteen ei ole jaksettu nähdä samanlaista vaivaa.