Lincoln

Julkaisuvuosi: 2012
Lincoln
K-12
Ahdistus
Väkivalta

ARVOSANA

Elokuva: 
3,5 tähteä elokuvalle
Julkaisu: 
4,5 tähteä julkaisulle
Kuva: 
5 tähteä kuvalle
Ääni: 
5 tähteä äänelle
Lisämateriaali: 
2,5 tähteä extroille
Formaatti: 
Valmistusmaa: 
Julkaisija: 
Genre: 
Kesto: 
150 minuuttia
Käsikirjoitus: 
Säveltäjä: 
Muuta: 
Kiitokset SF Film Finlandille arvostelukappaleesta.

MEDIA

Lincoln
Lincoln
Lincoln
Lincoln

Raskaita miestappioita vaatineen Yhdysvaltain sisällissodan jatkuessa vuonna 1865, presidentti Abraham Lincoln kävi toisenlaista taistelua valtionsa edustajainhuoneen kanssa. Steven Spielbergin historiallinen draamaelokuva Lincoln seuraa tämän kamppailun neljää viimeistä kuukautta, jonka päätteeksi ratifioitiin orjuuden kieltävä Yhdysvaltain perustuslain 13. lisäys.

Yhdysvaltain puolentoista vuosisadan takaisen poliittisen käännekohdan pohjalla on Doris Keams Goodwinin elämäkerta Team of Rivals: The Political Genius of Abraham Lincoln, jonka on muokannut käsikirjoitukseksi Tony Kushner. Pelkän Lincoln-biografian sijaan Kushner antaa äänen myös niille lukuisille henkilöille ehdotuksen molemmilla puolilla ja luo siten uudelleen ajanjakson tulenaran ja nykyisestä hallitustoiminnasta reilusti poikkeavan ilmapiirin.

Käsikirjoituksen dialogipainotteisuus asettaa omat haasteet, jotka ohjaaja kääntää tosin rohkeasti edukseen. Toiminnallisen kerronnan sijaan Spielberg pysyy taka-alalla, miltei näkymättömissä. Rauhalliset kuvasommitelmat ja Michael Kahnin hillitty leikkaus petaavat estradin näyttelijöille, jotka saavat tarvitsemansa ajan ja tilan tulkinnoillensa. Lincolnin pitkät monologit ja edustajainhuoneen kiivaat väittelyt kuljettavatkin tarinaa harkiten eteenpäin, ja raskaasta aihepiiristä huolimatta kerronta säilyy hyvin viihteellisenä.

Spielbergin kättenjälki on kuitenkin selkeästi läsnä, jos ei nyt kuvakerronnassa, niin ainakin elokuvan visuaalisuudessa. Hovikuvaajansa Janusz Kaminskin kanssa ohjaaja loihtii sanoinkuvaamattoman kauniin ajankuvauksen eepoksellensa. Vahvojen kontrastien ja luonnollisuutta tavoittelevan valaistuksen avulla kaksikko luo synkän mutta taiteellisesti todella upean ilmeen, jossa valon ja varjojen käyttö vahvistaa myös kohtauksissa puhuttujen sanojen tehoa.

Roolistaan presidentti Lincolnina Oscar-pystin napannut Daniel Day-Lewis katoaa monien aiempien tulkintojensa tapaan täysin roolihahmonsa taakse. Näyttelijä tuo hahmoon moniulotteisuutta, ei ainoastaan äänensävyillänsä, vaan koko olemuksellaan. Yhtaikaa ylväs, uhmakas, väsynyt kuin traaginenkin ilmestys on pienimpiä eleitä ja painotuksia myöten ilmiömäinen suoritus, jonka näyttelijä ottaa kokonaisvaltaisesti haltuunsa.

Elokuvan lukuisissa muissa rooleissa nähdään niin ikään liuta onnistuneita suorituksia. Sally Field presidentin vaimona ja Joseph Gordon-Levitt näiden poikana tuovat elokuvaan onnistuneesti perhenäkökulmaa, joskin Gordon-Levittin Robert jää turhan pieneen osaan toimiakseen tavoitellussa tarkoituksessa. David Strathairn tulkitsee ulkoministerinsä hillityn harkituin vedoin ja toimii samalla välikappaleena kerrontaa keventävän kolmikon, James Spaderin, John Hawkesin ja Tim Blake Nelsonin esittämien lobbareiden, toimeksiantajana. Tommy Lee Jones ja Lee Pace käyvät taistonsa puolestaan sanan säilällä varustettuna edustajainhuoneessa.

Lincoln on visuaalisesti upea ajankuvaus Yhdysvaltain poliittisen historian käännekohdasta ja sen aikaan saaneesta presidentistä.

TEKNISET TIEDOT

Levittäjä: 
Julkaisupäivä: 
31.05.2013
Aluekoodi: 
Kuvasuhde: 
Ääniraita: 
Tekstitys: 
Testilaitteisto: 
Sony KDL-46HX903 | Marantz SR5005 | PS3 | Wharfedale 9.1 x 4, Wharfedale 9CS x 1, Wharfedale SW150 x 1

Janusz Kaminskin ilmiömäinen kuvaus saa arvoisensa julkaisun. Luonnonvaloa mukaileva valaistus langettaa kohtaukset miltei läpitunkemattomaan pimeyteen, joka toistuu upeasti mustan synkissä sävyissä. Tummanpuhuvuudesta huolimatta vähäisen valon paljastamat kohteet piirtyvät yksityiskohtia huokuvassa terävyydessä ja väriloistossa.

DTS-HD MA 7.1 -miksaus toistaa elokuvan hillityn äänimaailman uskollisesti. Runsas dialogi välittyy selkeänä ja puhujan etäisyyteen nähden realistisesti tulosuunnasta. Niin monipäisten kokousten puheensorina kuin ihmisiä täynnä olevien katujen vilinä vyöryvät upealla tarkkuudella pitkin tilakenttää. Matalat taajuudet sointuvat muun äänimaailman tapaan hienovaraisesti niinä harvoina hetkinä, kun alapäälle on tarvetta.

Julkaisun lisämateriaali on jaettu hölmösti pienempiin segmentteihin. The Journey to Lincoln on kymmenminuuttinen katsaus elokuvan syntyyn ja tuotantoon.  Viiden minuutin A Historic Tapestry: Richmond, Virginia on mainosmainen ylistyspuhe elokuvan kuvauslokaatiolle. In the Company of Character on turha kymmenen minuuttia kestävä luettelo elokuvan näyttelijöistä, ja Crafting the Past antaa kymmenminuuttisen puheenvuoron lavastajille, tuotantosuunnittelijoille ja puvustajille.

Lisämateriaalin parempaan osastoon lukeutuvat julkaisun pidemmät dokumentit Living with Lincoln ja In Lincoln’s Footsteps. Yhteensä noin viidenkymmenen minuutin edestä tarjoavat koosteet käsittelevät tuotannon pikkutarkkaa toteutusta, sen visuaalisesta kerronnasta aina historiaa kunnioittavaan ilmapiiriin.