Fury

Julkaisuvuosi: 2014
Fury
K-16
Ahdistus
Väkivalta

ARVOSANA

Elokuva: 
3 tähteä elokuvalle
Julkaisu: 
4,5 tähteä julkaisulle
Kuva: 
5 tähteä kuvalle
Ääni: 
4,5 tähteä äänelle
Lisämateriaali: 
3 tähteä extroille
Formaatti: 
Valmistusmaa: 
Julkaisija: 
Genre: 
Kesto: 
134 minuuttia
Ohjaus: 
Käsikirjoitus: 
Säveltäjä: 
Muuta: 
Kiitokset Universal Sony Pictures Home Entertainmentille arvostelukappaleesta.

MEDIA

Fury
Fury
Fury
Fury

Toisen maailmansodan kauhut ovat tarjonneet oivan lähteen lukuisille elokuvasovituksille, joihin lukeutuu myös David Ayerin uusin tankkisodankäyntiin keskittyvä Fury. Suursodan viimeiselle vuodelle sijoittuva draama seuraa viisihenkisen panssarivaunumiehistön klaustrofobista helvettiä syvällä kolmannen valtakunnan keskuksessa, jossa ainoat liittolaiset ovat saman metallipurkin sisällä kököttävät taisteluveljet.

Ayerin itsensä käsikirjoittama elokuva kertoo tarinansa tankkimiehistöön saapuvan alokkaan (Logan Lerman) silmistä. Fokuksena on klassinen viattomuuden turmeltumista myötäilevä rakenne, jossa sodan kovettama ryhmä saa kontollensa ensi kertaa rintamalle saapuneen märkäkorvan, jolle tulevat kauhut ovat vasta edessäpäin. Mutta jokaista inhimillisyyttä ravisuttavaa kokemusta vasten side miehistöä ja kotina kaukana kotoa toimivaa tankkia kohtaan kasvaa entistä suuremmaksi.

Kerronnallinen turmeltuneisuus esitetään vain kovin teennäisten kohtausten saattelemana. Luonnollisen etenemisen sijaan Ayer johdattelee miehistönsä yhdestä koetuksesta toiseen, eikä anna hahmoille saati elokuvalle tilaa hengittää. Huolettomasti etenevän kerronnan sijaan jokainen sananparsi, toimintakohtaus ja henkilöiden väliset kinastelut ovat tarkkaan käsikirjoitettuja hetkiä, joissa Lermanin esittämää hahmoa muokataan hiljalleen ihmisestä kohti konetta. Keinotekoisuuden vuoksi myös elokuvan emotionaalinen lataus ontuu, joskin onnistuneet näyttelijäsuoritukset tekevät kohtauksista hivenen toimivampia.

Furyn miehistön välinen side on sen sijaan kuvattu onnistuneesti. Pieneen tilaan sullottujen tähtinäyttelijöiden sanattomassa ja toisinaan myös fyysisessä toverillisuudessa on havaittavissa samaistuttavaa pintaa, johon tarttua. Brad Pittin johtaman köörin muissa rooleissa nähdään Lermanin ohella Shia LaBeouf, Michael Peña ja Jon Bernthal, jotka välittävät taidokkaasti hahmojensa sisäisen ahdingon. Yhteenkuuluvuutta korostetaan lisäksi tankin sisään sullotulla kameralla, minkä seurauksena myös katsoja saadaan osaksi miehistöä; metallipurkin klaustrofobisuutta ei silti aivan täysin saavuteta.

Fury on toiminnallinen ihmiskuvaus sodan ahavoittamista sotilaista ja viattomuuden menetyksestä. Hahmoille ei anneta kuitenkaan tilaa hengittää, mikä rakenteen tuntumaan liian keinotekoiselta.

TEKNISET TIEDOT

Julkaisupäivä: 
23.02.2015
Aluekoodi: 
Kuvasuhde: 
Dubbaus: 
Testilaitteisto: 
Sony KDL-46HX903 | Marantz SR5005 | PS4 | Wharfedale 9.1 x 4, Wharfedale 9CS x 1, Wharfedale SW150 x 1

Julkaisu tarjoaa alkuperäismateriaalia kunnioittavan ja kaikin puolin kiitettävän kuvan myös teräväpiirtopuolella. Kolkko värimaailma toistetaan uskollisesti, eivätkä sävyt yllä kylmänharmaan väripaletin ulkopuolelle kuin räjähdysten aikana. Terävyys on kauttaaltaan erinomainen, joskin tummanpuhuva visuaalisuus peittoaa kohtaukset usein mustan hunnun alle. Itse mustan taso on silti virheetön.

DTS-HD MA 5.1 -miksaus on toimintaelokuvalle sopivan elävä ja aggressiivinen. Matalat taajuudet tukevat hienosti niin raskaiden tankkien kulkua kuin valtavia räjähdyksiä ja muiden konetuliaseiden ammuntaa. Alapää levittyy myös uskollisesti muiden tehosteiden tapaan ympäri kuuntelutilaa, ja takakanavat seuraavatkin kauttaaltaan upeasti elokuvan tapahtumia. Kokonaisuus on realistinen ja immersiivinen kuuntelukokemus.

Blood Brothers on reilu kymmenminuuttinen dokumentti, jossa esitellään perinteisin keinoin elokuvan taustoja, näyttelijöiden käymää armeijakoulutusta sekä tuotannossa syntynyttä veljeyttä. Taming the Beasts: How to Drive, Fire & Shoot Inside a 30 Ton Tank tekee saman puolestaan elokuvan metallisille näyttelijöille ja kertoo muun muassa, miten tekijät saivat elokuvaansa aidon Tiger-tankin.

Director’s Combat Journal jatkaa parikymmenminuuttisellaan tuotannon teknisellä puolella ja katsastaa Ayerin työskentelyä, leikkausta, kohtauksiin valmistumista ja niiden kuvaamista.

Armored Warriors: The Real Men Inside the Shermans antaa puheenvuoron puolestaan tosielämän toisen maailmansodan tankkikuskeille, jotka kertovat kokemuksistaan kameralle.

Lisäksi levylle on tallennettu lähes tunnin edestä poistettuja kohtauksia.