Butler, The

Alkuperäinen nimi: 
The Butler
Julkaisuvuosi: 2013
The Butler
K-12
Ahdistus
Väkivalta

ARVOSANA

Elokuva: 
2,5 tähteä elokuvalle
Julkaisu: 
3 tähteä julkaisulle
Kuva: 
3 tähteä kuvalle
Ääni: 
3,5 tähteä äänelle
Lisämateriaali: 
2,5 tähteä extroille
Formaatti: 
Valmistusmaa: 
Genre: 
Kesto: 
132 minuuttia
Ohjaus: 
Käsikirjoitus: 
Säveltäjä: 
Muuta: 
Kiitokset Scanbox Entertainmentille arvostelukappaleesta.

MEDIA

The Butler
The Butler
The Butler
The Butler

Tositapahtumista inspiraationsa saanut The Butler vie katsojat Yhdysvaltojen 1900-luvun historian lävitse. Kiintopisteenä näiden vaiherikkaiden vuosien ajan on Valkoisen talon hovimestari, Cecil Gaines (Forest Whitaker), jonka kautta tarkastellaan viiden vuosikymmenen ja kahdeksan eri presidentin kautta valtion kansalaisoikeusliikehdintää niin hallituksen kuin aktivistien puolelta.

Lee Daniels ohjaama ja Danny Strongin käsikirjoittama The Butler perustuu hyvin löyhästi tosielämän Gainesin, Eugene Allenin, koitoksiin, mutta tarkan kronikan sijaan elokuva keskittyy Cecilin ja tämän kansalaisaktivismista innostuvan poikansa Louisin (David Oyelowo) väliseen kitkaan, joka toimii myös hyvänä tekosyynä syyllistää valkoista miestä Yhdysvaltain tummempien rivien ahdingosta.

Mielenkiintoinen lähtöasetelma sortuukin tarkasti valikoituihin kohtauksiin, jotka saavat tapahtumiltaan rikkaan vuosisadan tuntumaan kovin yksipuoliselta esitykseltä. Valkoisen miehen taakka niin orjuuden kuin Freedom Riders -bussihyökkäyksen yhteydessä tehdään kyllä hyvin selväksi, mutta heti kun näkökulma siirretään Mustiin panttereihin päätetään kansalaisoikeusliikehdinnän vaiheet jättää kertomatta. Ei sillä, etteikö mustien kokemaa sortoa pitäisi nostaa ihan aiheesta esille, mutta The Butlerin suppea linjaus latistaa sen vain hyvin teennäiseksi.

Kansan syvien rivien vaiheet kytkeytyvät osaksi myös päähenkilöiden väleihin. Rehellistä työtä harjoittava Cecil paheksuu poikansa anarkistista asennetta, mutta yhtäältä Louis näkee isänsä arvostettuun asemaan alistettuna orjana. Strong tarkastelee hetkittäin ihan onnistuneesti juuri tätä valkohansikkaiden ryhmää eräänlaisena uudenmuotoisena orjuutena, mutta jättää syvemmät analyysit suosiolla väliin. Valitettavasti myöskään isä-poika-suhteesta ei onnistuta kirvoittamaan sen enempää sisältöä tai tunnetta.

Dramaturgian sisällöllinen onttous vain korostuu ruudulle marssitettavien tähtien tahdissa. Mitättömistä rooleista lähtien elokuvaa kansoittavat niin elokuva- kuin musiikkialan suurnimet Mariah Carey, Oprah Winfreystä ja Lenny Kravitzista aina Robin Williamsiin, Alan Rickmaniin sekä John Cusackiin. Jälkimmäiset edustavat osaa ruudulla vilahtavista kahdeksasta presidentistä, joiden tehtävä elokuvassa on typistyä lähinnä jälleen tarkkaan harkituksi lausahdukseksi mustien asemasta tuona aikana.

The Butler on teennäinen ja isoilla nimillä ratsastava eepos 1900-luvun Yhdysvaltojen kansalaisoikeusliikehdinnästä, josta olisi ollut potentiaalia paljon mielekkäämpäänkin tulkintaan.

TEKNISET TIEDOT

Levittäjä: 
Julkaisupäivä: 
04.03.2014
Aluekoodi: 
Kuvasuhde: 
Ääniraita: 
Tekstitys: 
Testilaitteisto: 
Sony KDL-46HX903 | Marantz SR5005 | PS4 | Wharfedale 9.1 x 4, Wharfedale 9CS x 1, Wharfedale SW150 x 1

Julkaisu toistaa alkuperäislähteen uskollisesti, mikä ei laadullisesti herätä juuri innostusta. Terävähkö anti ei yllä parhaimpaansa, mutta toistaa silti lukuisat kohtaukset riittävällä tarkkuudella. Heikommin valaistuissa kohtauksissa taso tosin laskee kuvan rakeisuuden vuoksi. Värisävyt toistuvat sen sijaan onnistuneesti läpi elokuvan.

DTS-HD MA 5.1 -miksaus toistaa mukavan eläväisen joskin maltillisen äänimaailman hyvin. Tilaerottelu kierrättää efektit vakuuttavasti, vaikka takakanavat jäävät lähinnä hyvin sointuvien sävellysten tulkeiksi.

Lee Daniel’s Butler: An American Story on parikymmenminuuttinen dokumentti elokuvan tuotannosta, jossa tekijät keskustelevat teoksen teemoista, tärkeydestä ja touhuun osallistuneista. Loppua kohden vähän turhalle mielistelylinjalle lähtevä kurkkaus kulissien taakse jää lopulta melko ontoksi.

The Original Freedom Riders antaa muutaman minuutin puheenvuoron oikeille Freedom Riders -kansalaisaktivisteille, jotka kertovat kokemuksistaan ja peloistaan, kun heidän bussinsa joutui hyökkäyksen kohteeksi.

Lopun kruunaavat yhdeksän poistettua kohtausta, pilalle menneet otokset sekä Gladys Knightin ja Lenny Kravitzin You And I Ain’t Nothing No More -musiikkivideo.