Nimeni on Django

Alkuperäinen nimi: 
Django
Julkaisuvuosi: 1966
Django
K-16
Väkivalta

ARVOSANA

Elokuva: 
3 tähteä elokuvalle
Julkaisu: 
2,5 tähteä julkaisulle
Kuva: 
2,5 tähteä kuvalle
Ääni: 
2 tähteä äänelle
Lisämateriaali: 
1 tähti extroille
Formaatti: 
Valmistusmaa: 
Genre: 
Kesto: 
90 minuuttia
Säveltäjä: 
Muuta: 
Kiitokset Future Filmille arvostelukappaleesta.

MEDIA

Django
Django
Django
Django

Spagettiwesternin yksi suurista nimiä, Sergio Corbucci, sävytti alagenreä omalla väkivaltaisella mieltymyksellänsä. Ohjaajan tunnetuimpiin teoksiin lukeutuva lännenklassikko Django oli ilmestymisvuonna 1966 maailman väkivaltaisimpia elokuvia, joka kiellettiin lukuisissa maissa. Kulttiteos keräsikin nopeasti sankan joukon jäljittelijöitä ja jatko-osia, joilla ei tosin ollut mitään tekemistä Corbuccin alkuperäisen näkemyksen kanssa.

Raskasta arkkua raahaava mies matkaa pitkin erämaata. Reittinsä varrelta hän pelastaa rosvojoukkion kohteeksi joutuneen naisen ja tuo hänet läheiseen aavekaupunkiin parantumaan. Paikallinen baarimikko varoittaa miestä kahdesta kilpailevasta ryhmittymästä ja pyytää tätä poistumaan, mutta ei tiedä, että salaperäinen muukalainen on kaupungissa juuri heidän vuoksensa.

Djangon paljon puhuttu väkivaltaisuus ei nykypäivänä enää hätkähdytä, vaikka se yltää paikoin hyvin graafisiin mittoihin. Osaltaan värikäs iloliemi ja teatraaliset kaatumiset ovat vuonna 2013 jo tahattoman koominen näky, mutta toisaalta Corbuccin rautaisesta otteesta huolimatta elokuvassa on selkeän keljuileva pohjavire. Kylmäävää tunnelmaa kevennetäänkin muun muassa ilotyttöjen mutapainilla ja kepeällä hiiviskelykohtauksessa, jossa päähenkilö hyödyntää nerokkaasti ikonista arkkuansa.

Väkivaltaa mieleenpainuvammaksi nouseekin varsinainen päähenkilö, Django. Veteraaninäyttelijä Franco Neron briljantti roolisuoritus on tunteeton antisankari, jonka todelliset tarkoitusperät jäävät katsojaltakin pimentoon. Viileän tulkinnan ohella hahmon täky ja käsikirjoituksen kyhänneiden veljesten Sergio ja Bruno Corbuccin todellinen neronleimaus on miehen mukana raahaama arkku, joka verhotaan taidokkaasti suureksi mysteeriksi. Pelkän kuriositeetin sijaan sille on myös todellista käyttöä.

Djangossa on tosin edelleen oma viehätyksensä. Juonen rakenne muistuttaa monin paikoin toisen italolegendan, Sergio Leonen, ohjaustyötä Kourallinen dollareita, jossa päähenkilö käyttää hyväksi toisiaan vastaan olevia riitapukareita omien etujensa saavuttamiseksi. Djangossa kyseiset osapuolet ovat meksikolaisrosvot ja fanaattiset sotilaat, jotka esitetään sankarin tavoin lähes kokonaan vailla moraalia. Myös päätön kuolemien määrä – 138 – tapahtuu miltei täysin tasan kahden hyvin viihteellisen kohtauksen aikana. Tosin tunnelmallisimmillaan Corbucci on kuvatessaan klassisia yhteenottoja, jossa vastustajia on edessä yhden kuudestilaukeavan edestä.

Django on yksi ensimmäisistä ja klassisimmista spagettiwesterneistä, joka on menettänyt väkivaltaisen tenhonsa ajan saatossa, mutta jossa on edelleen jäljellä oma viehätyksensä.

TEKNISET TIEDOT

Levittäjä: 
Julkaisupäivä: 
22.05.2013
Aluekoodi: 
Kuvasuhde: 
Ääniraita: 
Dubbaus: 
Tekstitys: 
Testilaitteisto: 
Sony KDL-46HX903 | Marantz SR5005 | PS3 | Wharfedale 9.1 x 4, Wharfedale 9CS x 1, Wharfedale SW150 x 1

Remasteroitu julkaisu tarjoaa luultavasti parasta, mitä alkuperäismateriaalista on suinkin mahdollista siirtää DVD-formaattiin. Pehmeähkö kuva yllättää satunnaisesti muutamilla terävähköillä otoksilla ja häilyvä mustan taso on keskivertoa parempaa. Negatiivissa olevat roskat ja muut artefaktit ovat lukuisat.

Stereoksi miksattu mono-raita ei tarjoa kummoista. Englanninkielinen dubbaus on aavistuksen elävämpi kuin alkuperäinen italiankielinen ääniraita, mutta erot ovat minimaaliset. Sävellykset, dialogi ja tehosteet toistuvat selkeähkösti ja suurimmaksi osaksi häiriöttä, mutta juuri sen suurempaa elämystä ei kannata miksaukselta odottaa. Tekstitys on tehty elokuvan englanninkielisen dubbauksen mukaan, mikä eroaa sisällöltään hieman italiankielisestä ääniraidasta.

Lisämateriaalina julkaisu pitää sisällään lukuisia trailereita Djangosta ja sen inspiroimista elokuvista.