Salvation, The

Alkuperäinen nimi: 
The Salvation
Julkaisuvuosi: 2014
The Salvation
K-16
Ahdistus
Väkivalta

ARVOSANA

Elokuva: 
2,5 tähteä elokuvalle
Formaatti: 
Ensi-ilta: 
25.07.2014
Valmistusmaa: 
Genre: 
Kesto: 
89 minuuttia

MEDIA

The Salvation
The Salvation
The Salvation
The Salvation

Kristian Levringin ohjaama The Salvation on mielenkiintoinen yhdistelmä pohjoismaista westerniä ja perinteistä Hollywood-toimintaa. Jo ajatustasolla syntyvä ristiriita jatkuu myös läpi elokuvan, sillä Levringin ja Anders Thomas Jensenin käsikirjoitus ei osaa päättää, kumpaan ääripäähän nojata. Lopputulos on parhaimmillaan kauniin tunnelmallista draamaa ja heikommillaan perin suorasukaista kostorainaa.

1870-luvun Amerikkaan sijoittuva elokuva seuraa uudelle mantereelle paremman elämän toivossa paennutta tanskalaisimmigranttia (Mads Mikkelsen), jonka unelmat huolettomasta tulevaisuudesta murskaantuvat sillä sekunnilla, kun tämän vaimo ja lapsi murhataan miltei miehen silmien edessä. Teko käynnistää tapahtumaketjun, jossa elämänsä kertarysäyksellä menettänyt maahanmuuttaja ryhtyy sotaan pahamaineista Delaruen (Jeffrey Dean Morgan) jengiä vastaan.

The Salvation on outo sekasikiö, jonka eurooppalaiset juuret kiehtovat muutoin perin jenkkimäiseksi toiminnaksi pakatun ytimen ympärillä. Tunnelmallisesti Levringin ohjaustyö muistuttaa monesti genren klassikoita. Amerikkalainen erämaa taittuu Jens Schlosserin kuvauksen läpi kuolemaa uhkuvaksi keitaaksi, jonka estetiikka huokuu samanaikaisesti kurjuutta ja kauneutta. Visuaalisuus tukee myös kerrontaa ja kohtaloonsa tyytyneitä hahmoja, jotka ovat altistaneet itsensä näitä vahvempien susien armoille.

Henkilöt itsessään ja varsinainen juoni jää sen sijaan kovin ontoksi. Perinteinen kostotarina etenee kyllä omalla painollaan, mutta paperinohuet hahmot eivät herätä kaivattuja tunteita. Päähenkilön kohtalo jää Mikkelsenin onnistuneesta näyttelijäsuorituksesta huolimatta kovin etäiseksi, mikä latistaa elokuvan dramaturgista kerrontaa. Läheisten menetykselle ei onnistuta luomaan tarvittavaa painoa.

Tunnelatauksen puute saa myös elokuvan toiminnan tuntumaan jokseenkin lattealta. Selkeät hollywoodmaisuudet paistavat ikävästi lävitse paikoin kankeassa dialogissa ja pakollisissa viimeistelypuheissa, vaikka yksirivisiltä säästytäänkin. Vaikka kuvaus ja koreografiat itsessään ovat varsin onnistuneita, eivät ne istu kunnolla muuhun elokuvaan.

The Salvation on outo yhdistelmä eurooppalaista westerniä ja jenkkilän toimintaa, mikä näkyy myös ristiriitaisena elokuvakokemuksena.