Runner Runner

Julkaisuvuosi: 2013
Runner Runner
K-12
Ahdistus
Väkivalta

ARVOSANA

Elokuva: 
1,5 tähteä elokuvalle
Formaatti: 
Ensi-ilta: 
04.10.2013
Valmistusmaa: 
Julkaisija: 
Genre: 
Kesto: 
91 minuuttia

MEDIA

Runner Runner
Runner Runner
Runner Runner
Runner Runner

Kehutun Lincoln Lawyerin jälkeen ohjaaja Brad Furman päättää palata jälleen tusinaviihteen pariin. David Levienin ja Brian Koppelmanin käsikirjoittama Runner Runner on pokerimaailmaan sijoittuva rikosdraama, jonka yhteiskunnallinen valistussanoma uhkapelien haitallisuudesta on lähes yhtä vaivaannuttava kuin varsinainen elokuva.

Runner Runner on tuhanteen kertaan nähty petostrilleri, jossa hyväuskoinen nuorukainen joutuu häikäilemättömän bisnesmiehen huijaamaksi. Tässä tapauksessa huijatun rooliin astuu Justin Timberlake, joka sokaistuu Ben Affleckin esittämän Ivan Blockin uhkapeli-imperiumin hienouksista. Tämän jälkeen seuraa kaavamainen eteneminen hetken huuman ja soimaavan omatunnon läpi kohti petetyksi tulemista ja viimeistä uhkapeliä.

Läpinäkyvää juonta kuljettaa tasapaksu kerronta, joka ei onnistu luomaan elokuvaan minkäänlaista jännitettä. Blockin hiljalleen paljastuva todellinen luonne yltää lähinnä koomisuuden puolelle, ja Anthony Mackien tulkitsema FBI-agentti jää väkisin väännetyksi käsikirjoituselementiksi, jolla pelurit pakotetaan pysymään yhdessä paikassa. Sisältöarvoltaan näiden taitureiden väliset kohtaukset ja oikeastaan koko elokuva osoittautuvatkin yhtä tyhjänpäiväiseksi kuin Runner Runnerin esittämä pintakuvamainen nettibisnes.

Uhkapelit saavatkin heti kättelyssä täyslaidallisen paatosta näiden vaarallisuudesta Yhdysvaltain nuorten opiskelumotivaation suhteen. Todelliset ongelmat taitavat sijaita hieman toisessa laidassa, mutta korttipelien ja petosten maailmassa jo entuudestaan häärinyt käsikirjoittajakaksikko Levien ja Koppelman saavat luotua aiheesta väärällä tapaa huvittavan alun lisäksi synkkyyteen pyrkivän moraalisaarnan uhkapelien vaaroista. Siis juuri siitä kaikkein yleisimmästä vaihtoehdosta, jossa rahansa menettänyt opiskelijarenttu matkaa korruptoituneen hallituksen ja virkavallan etsintäkuulutuslistalla olevan nettiyrittäjän palkoille ja huomaa joutuneensa peruuttamattomaan jamaan. Kovin arkipäiväistä.

Runner Runner on yllätyksetön ja tunnelmaltaan väljähtänyt rikosdraama nettipelien vaaroista. Kuvaamiensa hahmojen tapaan elokuva keskittyy sisältöä enemmän ulkonäköön.