MEDIA




Juan Reinan dokumenttielokuva Takaisin pintaan sukeltaa helmikuussa 2014 tapahtuneeseen sukellusonnettomuuteen Norjan Pluran vedenalaisessa luolastossa, jossa kaksi suomalaista menetti henkensä. Virallisen kansainvälisen viranomaisoperaation epäonnistuttua noutamaan 130 metrin syvyyteen jääneet sukeltajat turvallisuussyihin vedoten, päättävät tapahtumasta selvinneet koota oman, viranomaisilta salassa toimivan pelastuspartion tuodakseen ystävät takaisin pinnalle.
Alkujaan jo vuonna 2010 käynnistyneessä projektissa oli tarkoitus kuvata suomalaisia luolasukeltajia ympäri maata, mutta traagisen onnettomuuden myötä suunnitelmat pistettiin uusiksi. Lopullisen dokumentin keskiöön on nostettu lopulta varsinainen pelastusoperaatio, jonka vaiheita seurataan tapahtuman molemmin puolin mukana olleen kolmikon, Patrik Grönqvistin, Vesa Rantasen ja Kai Känkäsen, sekä pelastuspartiota kokoamassa olleen Sami Paakkarisen haastattelujen kera.
Kahteen osaan jaettu dokumentti näyttää niin helmikuun kohtalokkaan sukelluksen sukeltajien mukana olleiden kameroiden kautta kuin kuvaa sitä seuranneen pelastusoperaation vaiheita lopulliseen toteutukseen asti. Kuvamateriaalia rytmitetään nelikon haastatteluilla, joissa miehet kertovat tapahtumista parhaimpien muistikuviensa mukaan sekä paljastavat syynsä uskaliaalle ja hengenvaaralliselle nosto-operaatiolle lähtemiselle. Taustalla vaikuttavat niin toverillisuus, velvollisuus kuin omalla tapaa syyllisyyskin; kaksi kaveria jäi pohjalle muiden selviydyttyä hengissä. Toisaalta miesten kommenteista käy ilmi myös lajin raskas taakka niin fyysisesti kuin henkisesti – jo ilman kuolonuhreja.
Takaisin pintaan ei kuitenkaan kuin sivua alkuperäistä suunnitelmaansa luolasukeltajien taustalla vaikuttavasta psykologiasta ja keskittyy sen sijaan enimmäkseen vain taltioimaan varsinaista operaatiota. Pienet irtiotot harrastuksen taustoille tuntuvatkin kokonaisuuden kannalta hieman irrallisilta, joskin itse operaation kuvaus jättää myös toivomisen varaa. Irtonaisista kohtauksista koostuva kerronta antaa kyllä oikean suunnan, mutta ei onnistu maalaamaan projektin yksityiskohtia – saatikka vaaraa – kunnolla laitesukelluksesta perehtymättömälle. Operaatio vain toteutuu ja onnistuu ilman sen kummempaa katsojalle näkyvää suunnitelmallisuutta.
Jännitys syntyy kyllä pinnan alla mukana olleiden kameroiden aiheuttamasta klaustrofobiasta, mutta sukelluksen todelliset vaarat sivuutetaan tyystin. Samoin myös viranomaiskieltoa uhmaava salamyhkäisyys on tunnuttu unohtaneen täysin. Kerrontansa osalta Anu Nousiaisen palkittu Syvällä-artikkeli onnistuukin kaappaamaan tapauksen vaarat, henkilökohtaisuuden ja jännitteen kuvallista mediaansa huomattavasti paremmin. Toisaalta Takaisin pintaan on kuvattu reaaliajassa paikan päällä ja tositilanteessa, jolloin taustoitus ei ole välttämättä ollut ensimmäisenä mielessä, mutta se syö melkoisen siivun lopullisen tuotoksen jännitteestä. Esimerkiksi samantyyppinen The Cove onnistuu vastaavasta huomattavasti paremmin, mutta se ei käsittelekään aivan niin henkilökohtaista asiaa tekijöiden kannalta.
Dokumentin kannalta ongelmallisinta on kuitenkin se, että sen varsinainen tarkoitus jää valitettavasti epäselväksi. Tapahtuman traagisuuden vuoksi tuntuu ilkeältä sanoa, että päällimmäisenä Takaisin pintaan tuntuu olevan nimenomaan pelastajien julkisuuteen tuomisen vuoksi kuvattu, eikä sen uhreja kunnioittaen. Ja vaikka haastateltavat ovat aiheen suhteen vilpittömiä, eikä elokuvasta välity sensaatiohakuisuus, ei tunteelta voi paikoin tarkoin sommiteltuja kuvia katsoessaan täysin välttyä. Harvat poikkeukset muodostavat sukeltajien matkassa kulkeneiden kameroiden taltioinnit, jotka onnistuvat välittämään aidon, ahtaan pimeyden luoman ahdistavuuden sekä Pluran kohdalla kahden ihmishengen vaatineen kauheuden. Vedenalaiset hetket ovatkin niiden aitouden vuoksi dokumentin veret seisauttavinta katsottavaa.
Takaisin pintaan kuvaa traagisen sukellusonnettomuuden ja sitä seuranneen hengenvaarallisen pelastusoperaation ennennäkemättömän läheltä sen kokeneiden silmin. Dokumentin moraalisista ja kerronnallisista ongelmista huolimatta kyseessä on silti paikoin aidon vavahduttava sukellus syvälle vedenalaiseen luolastoon ja siellä tehtyyn urotyöhön.