10 Cloverfield Lane

Julkaisuvuosi: 2016
10 Cloverfield Lane
K-12
Ahdistus
Väkivalta

ARVOSANA

Elokuva: 
4 tähteä elokuvalle
Julkaisu: 
4 tähteä julkaisulle
Kuva: 
4 tähteä kuvalle
Ääni: 
4,5 tähteä äänelle
Lisämateriaali: 
2,5 tähteä extroille
Formaatti: 
Valmistusmaa: 
Julkaisija: 
Genre: 
Kesto: 
104 minuuttia
Säveltäjä: 
Muuta: 
Kiitokset Fox-Paramount Home Entertainmentille arvostelukappaleesta.

MEDIA

10 Cloverfield Lane
10 Cloverfield Lane
10 Cloverfield Lane
10 Cloverfield Lane

J.J. Abrams palaa tuottajan roolissaan vuoden 2008 hirviöelokuva Cloverfieldin luomalle maaperälle, jota ollaan aikeissa hyödyntää kokonaisen universumin perustana. Dan Trachtenbergin esikoisohjaus 10 Cloverfield Lane on kuitenkin virallisen jatkon sijaan henkinen verisukulainen, joka lainaa alkuperäisteoksesta sen henkilötason perspektiivin sekä yleisen salamyhkäisyyden ja tuo ne lopunajan tunnelmiin.

Josh Campbellin, Matthew Stueckenin ja Damien Chazellen käsikirjoitus toimii sitä paremmin, mitä vähemmän siitä tietää. Juonta lähdetään purkamaan Mary Elizabeth Winsteadin esittämän naisen silmin, kun hän herää auto-onnettomuuden jälkeen kahlittuna bunkkerista. Tämän kidnapannut mies (John Goodman) väittää kuitenkin pelastaneen naisen kuolemalta ja kertoo ulkopuolisen maailman joutuneen laajan kemikaalisen hyökkäyksen kohteeksi.

Tämän yksinkertaisen premissin varaan tekijät rakentavat klaustrofobisen tehokkaan trillerin, jossa katsoja on päähenkilönsä lailla ympäröivän todellisuuden suhteen täysin kaappaajansa ja bunkkerissa niin ikään majailevan toisen miehen (John Gallagher Jr.) armoilla. Kolmikon välinen dynamiikka ja jännite tuovatkin elokuvaan kutkuttavan mielenkiintoisen psykologisen ulottuvuuden, jonka vainoharhainen tunnelma kietoutuu katsojan ympärille tiukasti.

Tekijät ruokkivatkin luomaansa tunnelmaa erinomaisin keinoin säästelemällä paljastuksia ja rytmittämällä kerronnan piinaavan tehokkaaksi jännitysnäytelmäksi, josta ei löydy juurikaan tyhjäkäyntiä. Katsojan yrittäessä ratkoa ympäröivää palapeliä pala kerrallaan, tekijät luovat samalla kotoisan ympäristön alun vankilalta tuntuneesta bunkkerista ja antaa tilan henkilöhahmoille sekä näiden väliselle kanssakäymiselle.

Mukaansatempaavan kiehtovuuden ytimessä onkin lopulta äärimmäisen onnistuneet näyttelijäsuoritukset, joista alan konkari John Goodman nousee eritoten esiin. Miehen tulkinta pientä tilaa fyysisesti dominoivana Howardina on samanaikaisesti nallekarhumaisen isällinen – ja kontekstiin sidottuna karmiva – sekä äkkiarvaamattomuudessaan pelottavan uhkaava. Näyttelijä onnistuukin liikkumaan näiden ääripäiden välillä pienin elein ja lähes välittömin muutoksin, mikä sähköistää koko ahtaan bunkkerin jatkuvaan epämukavuuden tilaan.

10 Cloverfield Lane on otteissaan pitävä trilleri, jonka lopunajan tunnelmiin johdatellaan erinomaisten näyttelijäsuoritusten ja vainoharhaisen ilmapiirin merkeissä.

TEKNISET TIEDOT

Julkaisupäivä: 
25.07.2016
Aluekoodi: 
Kuvasuhde: 
Ääniraita: 
Tekstitys: 
Testilaitteisto: 
Sony KDL-46HX903 | Marantz SR5005 | PS4 | Wharfedale 9.1 x 4, Wharfedale 9CS x 1, Wharfedale SW150 x 1

Julkaisu tarjoaa varsin onnistuneen teräväpiirtosiirron, josta ei löydy juuri pahaa sanottavaa. Anti on kauttaaltaan tarkka, ja niin bunkkerin yksityiskohdat kuin näyttelijöiden kasvot piirretään veitsenterävinä ruudulle. Myös jälkikäsitelty värimaailma toistetaan ongelmitta, eikä mustan tasoissakaan ole ongelmia.

Dolby Atmos -miksaus jatkaa vastaavalla linjalla ja tarjoaa upean immersiivisen kuuntelukokemuksen. Tilaa hyödynnetään erinomaisesti hyväksi toistaessaan niin arjen askareita ympäri bunkkeria kuin satunnaisia suurempia efektejä, kuten alun auto-onnettomuutta. Myös matalat taajuudet saavat paikoin erinomaista hyötykäyttöä niin sävellysten kuin muidenkin efektien tukemana.

Kommenttiraidalla kuullaan ohjaaja Dan Trachtenbergia ja tuottaja J.J. Abramsia, jotka sanailevat suulaasti tuotannon eri vaiheista kattavasti ja mielenkiintoisesti. Asiaa käydään lävitse miltei joka osa-alueelta, ja kaksikon kommentit antavatkin hyvän kuvan projektin valmistumisesta aina lopputulokseen saakka.

Seitsemän lyhyempää koostetta muodostaa yhdessä noin puolituntisen making of -dokumentin, jossa tekijät käyvät läpi elokuvan tarinalinjoja, näyttelijäsuorituksia ja Cloverfield-tematiikkaa, sekä tuotannon lavasteita ja erikoistehosteita.