JFK

Julkaisuvuosi: 1991
JFK
K-12
Ahdistus
Väkivalta

ARVOSANA

Elokuva: 
4 tähteä elokuvalle
Julkaisu: 
3 tähteä julkaisulle
Kuva: 
3 tähteä kuvalle
Ääni: 
3 tähteä äänelle
Lisämateriaali: 
3,5 tähteä extroille
Formaatti: 
Valmistusmaa: 
Julkaisija: 
Genre: 
Kesto: 
205 minuuttia
Ohjaus: 
Käsikirjoitus: 
Säveltäjä: 
Muuta: 
Kiitokset Fox-Paramountille arvostelukappaleesta.

MEDIA

JFK
JFK
JFK
JFK

22. marraskuuta 1963 salamurhan kohteeksi joutunut Yhdysvaltain 35. presidentti, John F. Kennedy, on ollut traagisesta tapahtumasta lähtien monien historioitsijoiden ja salaliittoteoreetikkojen suosiossa. Kysymyksiä ovat herättäneet muun muassa monien mielestä puutteelliseksi jäänyt rikostutkinta, taikaluotiteoria sekä syylliseksi leimatun ja sittemmin murhatun Lee Harvey Oswaldin todelliset motiivit.

Poliittisista elokuvistaan tunnettu Oliver Stone tarjoaa salaliittoteoreetikoille koko rahan edestä pureskeltavaa puolidokumentaarisella trillerillään JFK. Yli kolmituntisen näytelmän runko pohjautuu tapausta tutkineen asianajaja Jim Garrisonin kirjaan On the Trail of the Assassins sekä Jim Marrsin Crossfire: The Plot That Killed Kennedy, jotka kääntyvät Stonen ja Zachary Sklarin käsissä massiiviseksi kudelmaksi epäilyjä ja epäiltyjä.

JFK kuljettaakin dramaturgiansa avuin raskasta lähdemateriaalia jouhevasti edelleen avoimeksi jäävää kysymystä kohti, mutta onnistuu luovimaan aiheen yhä mielenkiintoiseksi jännitysnäytelmäksi. Parhaimpien mysteerien tapaan myös Kennedyn salamurhaa verhoavat useat ristiriidat, epäilyttävät yhteydet eri tahoihin ja samasta suunnasta saapuvat painostukset, joita Stone ei suotta säästele leikkaushuoneen lattialle. Pituutensa vuoksi tyhjäkäynniltä ei voida kuitenkaan täysin välttyä.

Paikoin perinteinen kerronta siirtyy pitkien monologien ja arkistomateriaalien tieltä. Kaksijakoinen rakenne saa elokuvan tuntumaan monesti puhdasveriseltä dokumentilta, mikä tuo toisaalta omat ongelmansa rakenteeseen. Elokuvan fiktiiviset osuudet poikkeavat melkoisesti asiapitoisista litanioista, vaikka Stone onnistuu kääntämään kaikkein kuivimmatkin jargonit hiostuttaviksi trillereiksi. Näiden kahden ääripään kontrasti on silti huomattava, ja valitusta ratkaisusta paistaa toisinaan läpi tekijöiden halu unohtaa fiktiivinen runko kokonaan.

Elokuvan vakuuttavaa tähtisikermää johtaa Kevin Costner, joka uransa tähtihetkellä nähdään Stonen ohjaksissa tutkimusta johtaneen Garrisonin roolissa. Näyttelijän rinnalla isommissa ja pienemmissä osissa tukevat eturivin kerma Gary Oldmania, Jack Lemmonia, Vincent D’Onofrioa, Sissy Spacekia, Joe Pescia, Walter Matthauta, Kevin Baconia ja Tommy Lee Jonesia myöten. Valtavasta ensemblestä huolimatta yksittäiset suoritukset eivät nouse mitenkään toinen toistaan paremmaksi, ja monet näyttelijöistä nähdäänkin elokuvassa nimenomaan henkilökohtaisen kiinnostuksen saattelemana ilman asianmukaista palkkavaatimusta.

JFK yhdistää massiivisen taustatyön puolidokumentaariseen elokuvakerrontaan, jonka trillerinomaisista aineksista vastaa lankoja otteissaan pitävä mestariohjaaja Oliver Stone.

TEKNISET TIEDOT

Julkaisupäivä: 
20.11.2013
Aluekoodi: 
Kuvasuhde: 
Ääniraita: 
Tekstitys: 
Testilaitteisto: 
Sony KDL-46HX903 | Marantz SR5005 | PS4 | Wharfedale 9.1 x 4, Wharfedale 9CS x 1, Wharfedale SW150 x 1

Pääosin kuvausteknisistä syistä johtuen julkaisun kuva ei yllä kuin keskivertoa hivenen paremmaksi. Yleisilmeeltään anti on hyvää jälkeä. Terävyys on onnistunut, vaikka se ei yllä aivan yksityiskohdilla herkutteluun. Värisävyt toistuvat niin ikään luonnollisena, joskin kontrastin kanssa on hetkittäin ongelmia. Musta ei yllä aivan parhaimpaansa ja valkoinenkin palaa muutamissa kohtauksissa puhki. 

DTS-HD MA 5.1 -miksaus tuo ääniraitaan hieman lisää eloa, mutta jää silti kauaksi formaatin parhaimmistosta. Tilaerottelu tukee tapahtumia onnistuneesti ja laajentaa äänimaailman uskottavasti myös takakanaviin. Runsas dialogi toistuu kauttaaltaan selkeänä, ja matalat taajuudet antavat pientä potkua muutamiin yksittäisiin tehosteisiin.

Lisämateriaalin avaa Oliver Stonen kommenttiraita, jossa mies käsittelee paitsi elokuvan tuotantoa ja sen herättämää keskustelua, myös kertoo mietteitään tapahtuneesta. Vaikka ohjaajan ääntä kuuntelee mielellään ja asia on pääasiallisesti informatiivista, ei kaikkea kerrottua kannata ottaa täytenä totuutena.

Beyond JFK: The Question of Conspiracy jatkaa samalla linjalla kommenttiraidan kanssa. Puolitoistatuntinen dokumentti käy läpi salaliittoteorioita, heittää sekaan silminnäkijätodisteita ja tekijöiden mietteitä. Salaliittojen ystäville tarjonta on erittäin herkullista, muttei järin objektiivista.

Lopuksi levylle on sullottu lähes tunnin edestä poistettuja ja pidennettyjä kohtauksia, joihin kuuluu myös vaihtoehtoinen loppu.