Dallas Buyers Club

Julkaisuvuosi: 2013
Dallas Buyers Club
K-16
Päihteet
Ahdistus

ARVOSANA

Elokuva: 
3,5 tähteä elokuvalle
Julkaisu: 
4 tähteä julkaisulle
Kuva: 
4 tähteä kuvalle
Ääni: 
4 tähteä äänelle
Lisämateriaali: 
1 tähti extroille
Formaatti: 
Valmistusmaa: 
Julkaisija: 
Genre: 
Kesto: 
117 minuuttia
Käsikirjoitus: 
Muuta: 
Kiitokset Future Filmille arvostelukappaleesta.

MEDIA

Dallas Buyers Club
Dallas Buyers Club
Dallas Buyers Club
Dallas Buyers Club

Tositapahtumiin perustuva Dallas Buyers Club sijoittuu aikaan, jolloin HI-viruksella oli vahva negatiivinen stigma, eikä juurikaan hoitokeinoja. 1980-luvun lopulla yksi retroviruksen saaneista oli Ron Woodroof, joka ei kuitenkaan tyytynyt synkkään diagnoosiin, vaan ryhtyi etsimään mahdollisuutta jatkaa eloansa. Ja myös löysi sellaisen rajan takaa Meksikosta, josta virranneilla lääkkeillä hän auttoi monia kohtalontovereitaan.

Woodroof oli kuitenkin kaukana laupiaasta, kuten Jean-Marc Valléen paikoin fiktiivisiä vapauksia ottava elokuvasovitus osoittaa. Craig Bortenin ja Melisa Wallackin käsikirjoitus piirtää hienon henkilökuvan viinaan, naisiin ja huumeisiin menevästä miehestä, jonka täydellisen elämänmuutoksenkin taustalla on vain keino rikastua. Vastenmielisyydestä huolimatta Woodroof on kuitenkin tapahtumaketjun pienempi paha ja lopulta niitä harvoja, jotka oikeasti auttoivat HI-virukseen sairastuneita, mikä tekee hahmosta niin monin verroin kiinnostavamman tutkittavan.

Dallas Buyers Club onkin yhtäällä Woodroofin kasvutarina, jossa homofobisesta kusipäästä kasvaa edes hieman aikuismaisempi yksilö, jota ajaa rahanhimon ohella myös oikeellisuuden taju. Toisaalta elokuva tarkastelee juuri jälkimmäisen piirteen kautta 1980-luvun – varsinkin jälkikäteen tarkasteltuna – katastrofaalista HIV-tilannetta, jossa epidemian tuntemusta ja sen hoitoa määräsivät raha, eikä suinkaan siitä kärsineet ihmiset. Loppua kohden kerronta siirtyykin yhä enemmän käsittelemään Woodroofin lakitaistelua Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA:ta vastaan.

Ennen kaikkea elokuva on kahden näyttelijän, Matthew McConaugheyn ja Jared Leton, taidonnäyte. Viimeaikoina näyttelijänlahjojaan tiuhaan vilautellut McConaughey uppoutuu Woodroofin rooliin pelottavan antaumuksellisesti. Langanlaihaksi riutunut  mies ei vakuuta pelkästään ulkoisella olemuksellaan, vaan tuo kiivaaseen hahmoonsa juuri sopivasti sävyjä spektrin molemmista päistä. McConaugheyn Woodroof onkin moniulotteinen ja uskottava ilmestys, jonka luisevilla harteilla kannatellaan pitkälti koko elokuvaa.

Mies saa tosin vakuuttavaa tukea valkokankaalle pitkästä aikaa palaavalta Jared Letolta, joka on kanssanäyttelijänsä tavoin laihduttanut itsensä luurangoksi tulkitessaan transgenderistä Rayonia. Woodroofin kanssa huteran bisnesliiton muodostava Rayon toimii tärkeänä tekijänä päähenkilön henkisen kasvun kannalta ja tuo samalla elokuvaan myös ripauksen 1980-luvun homo- ja huumekulttuuria, joihin HIV-infektio iski kaikkein pahiten.

Dallas Buyers Club on 1980-luvun epäluuloiseen aikaan sijoittuva mielenkiintoinen hahmotutkielma, jota kannattelevat ilmiömäiset näyttelijäsuoritukset.

TEKNISET TIEDOT

Levittäjä: 
Julkaisupäivä: 
18.06.2014
Aluekoodi: 
Kuvasuhde: 
Tekstitys: 
Testilaitteisto: 
Sony KDL-46HX903 | Marantz SR5005 | PS4 | Wharfedale 9.1 x 4, Wharfedale 9CS x 1, Wharfedale SW150 x 1

Julkaisu tarjoaa värisävyiltään luonnollisen ja terävyydeltään otollisen kuvanlaadun. Tekijöiden visioille uskollinen anti toistuu hyvällä tarkkuudella, joskin rakeisuus nakertaa muutoin upeasta tarkkuudesta eheimmän kärjen pois. Muutoin värimaailma sekä onnistunut mustan taso tukee kokonaisuutta erinomaisesti.

DTS-HD MA 5.1 -miksaus on yllättävän elävä pohjimmiltaan kovin dialogipainotteiseksi elokuvaksi. Äänimaailma puskee pääasiallisesti etukanavista, mutta ne levittyvät siitä huolimatta äärimmäisen luonnollisesti ympäröivään kuuntelutilaan. Takakanavatkin saavat toistettavaa, ja tilan poikki liikkuvia tehosteita seurataan herkeämättä. Myös matalat taajuudet tukevat maltillisesti tapahtumia.

A Look Inside Dallas Buyers Club on vain neliminuuttinen pikainen katsaus elokuvaan ja toimii lähinnä aavistuksen pidempänä trailerina. Sen lisäksi julkaisulle on tallennettu muutamia poistettuja kohtauksia.