Kesäkaverit

Julkaisuvuosi: 2014
Kesäkaverit
K-12
Seksi

ARVOSANA

Elokuva: 
2,5 tähteä elokuvalle
Formaatti: 
Ensi-ilta: 
01.08.2014
Valmistusmaa: 
Julkaisija: 
Genre: 
Kesto: 
90 minuuttia
Ohjaus: 
Käsikirjoitus: 
Säveltäjä: 

MEDIA

Kesäkaverit
Kesäkaverit
Kesäkaverit
Kesäkaverit

Kesät tuntuvat sointuvan parhaiten elokuvissa esiintyvien nuorisokuvausten kehykseksi. Hangon lämpöisiin maisemiin sijoittuu myös Inari Niemen draamakomedia Kesäkaverit, joka esittelee siivun kahden parhaan ystävän (Iina Kuustonen ja Anna Paavilainen) kesäloman mittaisesta elämästä. Huolettomana starttaava elo muuttuu tosin hiljalleen yhä vakavammaksi, kun aikuisuuden kynnystä lähentelevä kaksikko ryhtyy miettimään tulevaisuuttaan, eikä mieskontakteiltakaan pystytä täysin välttymään.

Juuli Niemen raaputtamat kesäkokemukset tarjoavat kevyen huoletonta viihdettä, josta ei kannata etsiä suuria tunteita saati syvällistä sanomaa. Tarinan keskiössä ovat ystävyys kaikkine sen hyvine ja huonoine hetkineen, sekä tietenkin hauskanpito, auringonotto ja pojat. Toisinaan henkilöiden ajatukset karkaavat tulevaisuuteen, jolloin mietitään, mitä itse kustakin tulee isona ja mikä on (oman) elämän tarkoitus. Ja ehkä kesän päätteeksi on kasvettu taas hieman ihmisenä; kaikkien elokuvien ei aina tarvitse yrittää olla mitään sen suurempaa.

Kesäkavereiden eduksi on tosin sanottava, että tyhjänpäiväisen sisällön tekee monin kerroin nautinnollisemmaksi varsin onnistuneet näyttelijäsuoritukset. Ystävyksiä esittävät Kuustonen ja Paavilainen tulkitsevat omat, erilaiset persoonansa suloisen viattomina, mutta onnistuvat tuomaan hahmoihinsa myös särmää, kun kohtaukset niin vaativat. Siinä missä Iina Kuustosen itsevarma Karoliina onnistuu viettelemään ilkikurisella asenteellaan, tarjoaa Paavilainen ikkunan epävarmuutta uhkuvan Iiriksen ajatuksiin pienillä kasvoneleillään.

Myös sivurooli on miehitetty hyvillä näyttelijöillä, vaikka heidän osuutensa elokuvassa jäävät monin paikoin varsin pieniksi. Minka Kuustosen hiljaiselle Eevalle on kirjoitettu ihan toimiva tarinakaari, mutta lähinnä hahmon rooli jää taustaseuraajan ja päähenkilöille huvilan antavan statistin osaan. Pihla Viitala tuo Iiriksen siskona elokuvan tulevaisuuskeskusteluun hieman perheellistä näkökulmaa, joka toimii aika räikeänä kontrastina Iiriksen päämäärättömään haahuiluun. Päähenkilöiden kesämiehistä vastaavat puolestaan lakonista huumorintajuansa väläyttelevä Lauri Tilkanen ja toisenlaista perheellistä näkökulmaa tuova Sampo Sarkola

Kesäkaverit on harmitonta elokuvaviihdettä, joka parhaimpienkin lomakokemusten tapaan unohtuu jo pari viikkoa arkirutiineiden pariin palattuaan.