Futurama: Kausi 8

Alkuperäinen nimi: 
Futurama
Julkaisuvuosi: 2013
Futurama
K-12
Ahdistus
Väkivalta

ARVOSANA

Elokuva: 
3,5 tähteä elokuvalle
Julkaisu: 
4,5 tähteä julkaisulle
Kuva: 
4,5 tähteä kuvalle
Ääni: 
5 tähteä äänelle
Lisämateriaali: 
3 tähteä extroille
Formaatti: 
Valmistusmaa: 
Kesto: 
286 minuuttia
Käsikirjoitus: 
Säveltäjä: 
Muuta: 
Kiitokset Fox-Paramount Home Entertainmentille arvostelukappaleesta.

MEDIA

Futurama
Futurama
Futurama
Futurama

Vuonna 1999 taipaleensa aloittanut Futurama päättää jälleen matkansa, kun jo toistamiseen kirveestä saanut sarja paketoidaan nippuun seiskakauden päätteeksi. Kahdeksaksi kaudeksi Suomessa ristitty jälkimmäinen puolisko tarjoaakin toistaiseksi viimeiset kolmetoista jaksoa futuristista ilottelua Planet Express -miehistön seurassa.

Matt Groeningin ja David X. Cohenin luoma sarja jatkaa viimeisten episodiensa parissa tutulla linjalla. Vuosituhannen päähän sijoittuva sarja tarkastelee kuljetusfirman monikulttuurisen henkilökunnan kautta nykymaailman menoa, eikä jätä yhtään iskua hyödyntämättä. Osansa saavat niin täkäläiset elämäntavat kuin populaarikulttuuri, mutta ennen kaikkea loppukattaus nostaa jalustalle viime vuosikymmenten klassikot elokuvien ja kirjallisuuden saralla.

Kolmestatoista jaksosta suurin osa parodioikin tai viittaa jollain tapaa aikamme elokuviin ja teoksiin. Muun muassa E.T. saa ihka oman jaksonsa ja monissa muissa hihitellään niin Fast & Furious -sarjalle, aamupiirretyille, Alienille, Lassielle kuin Jaakolle ja pavunvarrelle. Yritystä on paikoin vähän liiaksi asti, eikä monet sovitukset yksinkertaisesti keksi aiheesta tarpeeksi irrotettavaa.

Onneksi siinä missä Groeningin Simpsonit on ajautunut vuosi vuodelta yhä fyysisemmän huumorin pariin, Futurama säilyy viimeiseen asti yleismaailmallisena irvailuna ja nörttikomiikan lähteenä. Toki yleisösuosikki Benderin kautta sarjassa nähdään paljon homermaista kohellusta, mutta pääpaino säilyy silti alusta lähtien valetuissa perusteissa. Kauden eittämättä parhaat läpät liittyvät edelleen nykykulttuurimme tyhmyyksiin ja fysikaalisuuteen, joissa päivitellään muun muassa äänten kulkua avaruudessa sekä televisiosarjojen tasoa.

Päätöskaudeksi kerronta viedään myös astetta persoonallisemmalle tasolle. Hahmot saavat omat tarinansa kauden mittaan, joskin vasta aivan viimeisten jaksojen kohdalla rakenne alkaa muuttua selkeästi pakettia nippuun sitovaan muottiin. Kauden päättävä Meanwhile onkin lopulta omalla tavallaan hyvin koskettava finaali, joka keskittyy koko touhun aloittaneeseen henkilöön, Fryhin. Toki tekijät jättävät viimeisille minuuteille vielä mahdollisuuden jatkoon, eikä Groening olekaan omien sanojensa mukaan valmis jättämään sarjaansa vielä tähän. Toivotaan niin.

Futurama jatkaa viimeisten kolmentoista jakson kohdalla tuttua huumoriansa, jossa jaetaan tasaisesti niin ala- kuin yläkulttuuriin luokiteltavaa läppää. Osansa saavat nykymaailman meno, todellisuutemme kuin populaarikulttuurin klassikot, ja vaikka parhaat päivät ovat jo takana, ei meno ole latistunut liiaksi.

TEKNISET TIEDOT

Julkaisupäivä: 
26.03.2014
Aluekoodi: 
Kuvasuhde: 
Ääniraita: 
Tekstitys: 
Testilaitteisto: 
Sony KDL-46HX903 | Marantz SR5005 | PS4 | Wharfedale 9.1 x 4, Wharfedale 9CS x 1, Wharfedale SW150 x 1

Värikäs maailma toistuu kauniissa sävyissä ja kiitettävällä tarkkuudella. Niin hahmomallit kuin yksityiskohtia täynnä olevat lavasteet piirtyvät terävästi ruudulle, eikä värien kohdalla ole havaittavissa vuotoja. Mustan taso pysyy myös erinomaisena.

Dolby Digital 5.1 -miksaus kattaa sarjan puitteet erinomaisesti. Elävä äänimaailma toistuu upealla tarkkuudella pitkin kotiteatteriympäristöä, ja monet kohtaukset onnistuvatkin vakuuttamaan tehosteiden millintarkalla paikannuksella. Myös matalat taajuudet tukevat toimintaa sopivalla sykkeellä, eikä aina tärkeän dialogin kuuluvuuden suhteen ole valitettavaa.

Jokaiselle jaksolle siunatuissa kommenttiraidoissa häärii sekalainen porukka tekijöitä ääninäyttelijöistä lähtien. Mielenkiintoisten jaksokohtaisten anekdoottien ohella henkilöt turinoivat myös hyväntuulisesti jonninjoutavuuksista. Ilmapiiri on yleisesti ottaen aina rento, vaikka asiaa ei välttämättä irtoisikaan.

Futurama Universityn kätköihin on tallennettu kolme koostetta, jotka keskittyvät hahmosuunnitteluun, värimaailmaan ja 3D-mallinnukseen. Yhteiskestoltaan noin parikymmenminuuttiset pätkät ovat mielenkiintoisia katsauksia piirrosanimaation syntyyn, vaikka jäävätkin osittain hivenen pinnallisiksi.

Inside Futurama: The Writer’s Room of Tomorrow on puolestaan kymmenminuuttinen vierailu sarjan pyhätössä, kirjoittajien toimistossa, jonka tärkeimmät seinät käydään lävitse humoristisella otteella. Lopuksi levylle on tallennettu vielä poistettuja kohtauksia.