Lentsikat

Alkuperäinen nimi: 
Planes
Julkaisuvuosi: 2013
Lentsikat
S

ARVOSANA

Elokuva: 
1,5 tähteä elokuvalle
Formaatti: 
Ensi-ilta: 
27.09.2013
Valmistusmaa: 
Julkaisija: 
Kesto: 
91 minuuttia

MEDIA

Lentsikat
Lentsikat
Lentsikat
Lentsikat

Pixarin Autojen menestyksen vanavedessä taivaisiin kohoava Lentsikat pyrkii hakemaan suosionsa juuri maineikkaan studion meriiteillä. DisneyToon Studiosin tekemä ja Klay Hallin ohjaama animaatio on kuitenkin kaukana Pixarin moniulotteisista, hauskoista ja koskettavista elokuvista, ja sortuu sen sijaan aliarvioimaan kaikenikäiset katsojat tarjoamalla värikkyydellä kuorrutettua huttua.

Dusty on maatilalla asusteleva ruiskuttajakone, joka haaveilee osallistuvansa vielä joku päivä maailman ympäri käytävään lentokisaan. Sen lisäksi, että aerodynaamiselta muotoilulta säästetyltä piharaakilla ei olisi mitään jakoja huippunopeita kilpalentokoneita vastaan, pelkää Dusty myös korkeita paikkoja. Siitä huolimatta ystävällinen lentsikka päättää ottaa osaa karsintoihin, joista irtoaa pienoisen onnenkantamoisen jälkeen paikka kisoihin ja mahdollisuus saavuttaa unelmat.

Lentsikat on häpeilemättömän suoraviivainen altavastaajatarina. Jeffrey M. Howardin käsikirjoitus ei edes vaivaudu luomaan mielenkiintoisia hahmoja, järkeviä suhteita tai merkityksellistä sanomaa, vaan tyytyy sen sijaan peittämään sisällöllisen onttouden värikkäällä ilottelulla. Vauhtia ja vaarallisia hetkiä kyllä tarjoillaan pitkin elokuvaa, mutta kaikki muu niiden ympärillä tuntuu vain sieluttomalta rahastukselta. Päähenkilö ja hänen unelmansa jäävät etäisiksi, minkä vuoksi myös koko kilpailu tuntuu lopulta kovin kiinnostamattomalta. Jopa eri kansallisuuksia mukailevat lentokonepersoonat jäävät vaisuiksi.

Kerronta tosin etenee vauhdikkaasti kohtauksesta toiseen, ja maisemat vaihtuvat kiitettävään tahtiin uneliaista pelloista suurkaupunkien meluisaan eloon. Sellaisenaan se tarjoaakin kevyen ja harmittoman pakokeinon arjen harmaudesta, mutta elokuviltaan jotain kaipaavat jäävät lopputekstien jälkeen vain aiempaa nälkäisemmiksi.

Pientä liennytystä touhuun tuo teknisesti upea kättenjälki, joka alkaa nykyään olla jo animaatioelokuvien vakiokalustoa. Värikäs ulkoasu korostuu etenkin monenkirjavissa hahmoissa, mutta kokonaisuus jää silti hieman latteaksi. Pienet yksityiskohdat, kuten lehmiä edustavat traktorit, tuovat pienen hymynkareen kasvoille, mutta muutoin maailmasta puuttuu ne hengen seisauttavat yksityiskohdat ja sommitelmat.

Lentsikat tähtää korkealla taivaiseen mutta jää korkeanpaikankammoisen päähenkilönsä tavoin vain liitelemään maanpintaa nuollen.