Great Wall, The

Alkuperäinen nimi: 
The Great Wall
Julkaisuvuosi: 2016
The Great Wall
K-12
Ahdistus
Väkivalta

ARVOSANA

Elokuva: 
2 tähteä elokuvalle
Julkaisu: 
4,5 tähteä julkaisulle
Kuva: 
4,5 tähteä kuvalle
3D: 
4,5 tähteä 3D:lle
Ääni: 
5 tähteä äänelle
Lisämateriaali: 
1 tähti extroille
Formaatti: 
Valmistusmaa: 
Julkaisija: 
Kesto: 
104 minuuttia
Ohjaus: 
Säveltäjä: 
Muuta: 
Kiitokset Universal Sony Pictures Home Entertainmentille arvostelukappaleesta.

MEDIA

The Great Wall
The Great Wall
The Great Wall
The Great Wall

Kiinalaisohjaaja Yimou Zhang palaa länsimaalaisen yleisön eteen uutukaisteoksessaan The Great Wall. 1990-luvun draamoistaan sekä ennen kaikkea 2000-luvun alun wuxia-genren merkkiteoksista Hero sekä House of Flying Daggers tunnettu visionääri tuo visuaalisen ilmeensä ensimmäistä kertaa ison luokan Hollywood-tuotantoon, vaan aivan kuten valitettavan moni saman tien kulkenut taiteilija, myös Zhang kadottaa siirtymässä omaperäisyytensä.

1000-luvun molemmin puolin yltäneeseen Song-dynastiaan sijoittuva fantasiaeepos kertoo kuvitteellisen tarinan Kiinan muurin todellisesta tarkoituksesta. Toimintaelokuvan formaattiin puserrettu sovitus oikoo tarinalliset elementit tosin suureellisen teurastuksen tieltä, kun lännestä arvokasta ruutia ryöstämään saapuneet palkkasoturit sotkeutuvat ikiaikaiseen sotaan kiinalaisten ja mysteeristen taotie-otusten välillä.

Kirjaimellisesti värikkäistä tuotannoistaan sekä kiinalaisten vastoinkäymisistä pitkälti koko tuotantonsa rakentanut Yimou Zhang hylkää molemmat aspektit The Great Wallissa. Perinteiseksi länsimaalaiseksi toimintaelokuvaksi typistetyssä rainassa ei ole enää jälkeäkään ohjaajan temaattisesta selkärangasta, ja Carlo Bernardin, Doug Miron sekä Tony Gilroyn käsikirjoitusta purkaessa myös itse auteur tuntuu katoavan näkyvistä. Kovin harvoista kohokohdista huolimatta The Great Wall näyttää, tuntuu ja maistuu alusta lähtien täysin tavalliselta tusinaviihteeltä.

Käsikirjoituksen lainat sisältä kumpuavasta sankaruudesta ja vilpittömästä hyvänteosta suolletaan ulos karikatyyrimäisin lausein ja näyttelijäsuorituksin, jonka etunenässä nähdään länsimaalaisen yleisön suuntaan kosiskeleva Matt Damon. Tönkkö dialogi ajaa lähinnä kehnojen vitsien tai katsojia aliarvioivan selittelyn virkaa, eikä muutoin varsin lahjakkaille näyttelijöille anneta edes mahdollisuutta loistaa. Kerronnallisesti elokuva pyörittää myös liian monta samanaikaista lautasta kerralla ilman tyydyttävää päätöstä yhdellekään; tiukempi fokus nimensäkin ottavaan Kiinan muuriin olisi tehnyt rakenteesta toimivamman.

Elokuva on parhaimmillaan, kun suunvuoron saa itse ohjaaja. Taotie-otusten ensimmäinen rynnäkkö ja sitä varten vuosikymmenten ajan suunnitellut puolustuskeinot ovat hetkittäin upeaa katsottavaa, mutta uutuudenviehätystä ei kestä silti järin pitkään. Visuaalinen silmäkarkki on onneksi nykyisen ruskeanharmaan elokuvatuotannon aikakautena pieni pilkahdus paremmasta, mutta valitettavasti Zhangin ikimuistoisemmista ilotulituksista jäädään hyvin kauaksi. Kirjavampaa väritystä ovat saaneet osakseen lähinnä kiinalaissotureiden haarniskat, muun lavastuksen ja suunnittelun joutuessa kaapimaan itselleen paletin neutraalimpia jämiä.

The Great Wall on uusi lisä toimintaelokuvien unohdettujen tusinatuotteiden joukkoon. Mauton ja hajuton fantasiaeepos kärsii niin liukuhihnalla tuotetusta käsikirjoituksesta kuin visuaalisesta ilmeettömyydestään.

TEKNISET TIEDOT

Julkaisupäivä: 
26.06.2017
Aluekoodi: 
Kuvasuhde: 
Dubbaus: 
Testilaitteisto: 
Sony KDL-46HX903 | Marantz SR5005 | PS4 | Wharfedale 9.1 x 4, Wharfedale 9CS x 1, Wharfedale SW150 x 1

Teräväpiirtosiirto ei jätä toivomisen varaa kuvan osalta. Superterävä anti tarjoaa yksityiskohtaista jälkeä alusta loppuun saakka ja suorastaan huokuu pieniä detaljeja lavasteissa ja näyttelijöiden puvuissa. Valitettavasti värimaailma on maanläheisen harmaa jo alkuperäismateriaalissa, jonka julkaisu kuitenkin toistaa erinomaisesti. Onneksi sentään lukuisten haarniskojen kirjavuus tuo elokuvaan kirkkaita värejä, jotka saavan ansaitsemansa käsittelyn.

3D-kuva on myös pääosin erinomainen, joskin elokuvan tummanpuhuva yleisilme ja kohtauksissa toisinaan hyödynnettävä utuisuus heikentää detaljeja jossain määrin. Terävyys on siitä huolimatta enimmäkseen loistava ja värisävyt luonnolliset. Itse efektin hyödyntävää kolmiulotteisuutta hyödynnetään maltillisesti ja aidonoloisesti, mikä tuo etenkin massiivisiin toimintakohtauksiin upeaa syvyyttä.

Dolby Atmos -miksaus tarjoaa kuvan lailla pelkkää priimaa kuunneltavaa. Tilaääniä hyödynnetään aktiivisesti niin massiivisten taisteluiden aikana kuin niiden ulkopuolellakin, luoden immersiivisen ympäristön myös kuulijan olohuoneeseen. Muutamat pienemmät yksityiskohdat etenkin vakuuttavat äänimaailmaltaan. Myös matalat taajuudet jyrisevät kunniakkaasti läpi elokuvan, mutta eritoten sen lukuisten toimintakohtausten aikana.

Lisämateriaalipuoli koostuu hyvin tavallisesta ja kovin tylsästä mainosrihkamasta, joka on ripoteltu pienempiin 2-3 minuutin pätkiin. Matt Damon in China kyselee näyttelijän kuulumiset ja Working with Director Zhang Yimou keskittyy ohjaajan suitsimiseen. The Great Wall: Visual Effects käy hyvin pikaiseen läpi elokuvan erikoistehosteet, Weapons of War tekee saman aseille ja Designing a Spectacular World puolestaan lavasteille.

Man vs. Monster on ainoa hivenen pidempi kooste kymmenminuuttisella kestollaan ja käy läpi elokuvan kolme eri taistelukohtausta ja näiden suunnitteluvaiheet. Pituudesta huolimatta käsittely jää pinnalliseksi.

Lopuksi levylle on tallennettu vielä seitsemän minuutin edestä poistettuja kohtauksia.