Boksitrollit

Alkuperäinen nimi: 
The Boxtrolls
Julkaisuvuosi: 2014
Boksitrollit
K-7
Ahdistus
Väkivalta

ARVOSANA

Elokuva: 
3 tähteä elokuvalle
Julkaisu: 
5 tähteä julkaisulle
Kuva: 
5 tähteä kuvalle
3D: 
4,5 tähteä 3D:lle
Ääni: 
4,5 tähteä äänelle
Lisämateriaali: 
3,5 tähteä extroille
Formaatti: 
Valmistusmaa: 
Julkaisija: 
Kesto: 
96 minuuttia
Käsikirjoitus: 
Säveltäjä: 
Muuta: 
Kiitokset Universal Sony Home Entertainmentille arvostelukappaleesta.

MEDIA

Boksitrollit
Boksitrollit
Boksitrollit
Boksitrollit

Stop motion -animaatioistaan tunnettu Laika-studio jatkaa lapsille suunnatun tuotannon parissa. Alan Snow’n Here Be Monsters! -kirjaan perustuva Boksitrollit sijoittuu Juustingin kaupunkiin, jonka asukkaat ovat jo vuosien ajan joutuneet pelkäämään heitä terrorisoivia boksitrolleja. Todellisuus on tosin vallan muuta, sillä viemäreissä asustavat kummajaiset tykkäävät vain nikkaroida, ja kun otukset joutuvat ilkeän tuholaistorjujan kohteeksi, nousee boksitrollien parissa kasvaneesta orvosta koko kaupungin paras toivo.

Irena Brignullin ja Adam Pavan käsikirjoitus tuo lapsellisen tarinan koko perhettä viihdyttävään muottiin. Teemat ja sen syvällisemmät sanomat jätetään suosiolla sivummalle tekijöiden tyytyessä tarjoamaan ennemmin vauhdikkaita ja jännittäviä kohtauksia toisen perään. Rohkeutta ja erilaisuutta korostavia ajatuksia herätellään kyllä toisinaan pitkin elokuvaa, mutta pääpaino on pidetty selkeästi kevyen viihteen puolella. Valitettavasti elokuva myös unohtuu pian katsomisen jälkeen.

Tarinapuolen heitteille jättö on sinänsä harmillista, sillä Boksitrollit tarjoaisivat avut paljon kiintoisampaankin seikkailuun. Sen sijaan tekijät ovat keskittyneet lähinnä lainaamaan Itse ilkimystä luodessaan omat versionsa hassunhauskoista kätyreistä, jotka toilailevat omiansa ja taistelevat keskenään. Boksitrollien hierarkkiasta, maailmasta ja historiasta olisikin saanut paljon enemmän kuin vain visuaalisia vitsejä, joiden varassa elokuva käytännössä pyörii.

Boksitrollit onkin enemmän visuaalinen merkkiteos kuin sisällöllisesti vakuuttava elokuva. Lähes täysin käsityönä tehty tuotanto jatkaa studion aiempien tuotosten linjoilla tarjotessaan jälleen häikäisevän upeita miniatyyrinukkeja ja lavasteita, jotka vievät jälleen kuolevaa animaatiotekniikkaa hivenen edemmäksi. Juustingin kaupunki onkin suuruudessaan vakuuttavan kunnianhimoinen, vaikka ruskeanharmaan paletin ja pääosin hämärässä tapahtuvan toiminnan olisi mieluusti nähnyt hivenen värikkäämmissä merkeissä.

Boksitrollit on vauhdikas koko perheen seikkailu, joka jatkaa studion taidokkaiden käsityötaitojen parissa. Ensi kerralla voitaisiin tosin panostaa myös mieleenpainuviin hahmoihin ja itse tarinaankin.

TEKNISET TIEDOT

Julkaisupäivä: 
02.02.2015
Aluekoodi: 
Kuvasuhde: 
Ääniraita: 
Testilaitteisto: 
Sony KDL-46HX903 | Marantz SR5005 | PS4 | Wharfedale 9.1 x 4, Wharfedale 9CS x 1, Wharfedale SW150 x 1

Julkaisun 2D-kuva on sanalla sanoen virheetön. Ääriterävä anti herättää käsin valmistellut hahmot ja lavasteet toden teolla eloon, ja lukuisat yksityiskohdat niin vaatteiden kuin talojen pinnoilla jaksavat hämmästyttää vielä loppuvaiheessakin. Haaleahko värimaailma toistetaan niin ikään erinomaisin sävyin, eikä mustan tasossakaan ole moitittavaa.

3D-elämys on niin ikään upea kokemus, joskin se nappaa terävyydestä selkeän siivun pois. Tarkkuus on siitä huolimatta edelleen erinomainen. Värisävyt ja usein ongelmalliset heikot valaistukset eivät sen sijaan tuota ongelmia, vaan kuva on lasien läpikin tiirailtuna erinomainen. Kolmiulotteisuutta hyödynnetään myös kokonaisvaltaisesti avaruuden luomiseen, eikä halpoja tehosteita käytetä juuri lainkaan. Kokemus on kauttaaltaan vakuuttava ja todentuntuinen käsityöympäristö.

DTS-HD MA 5.1 -miksaus on kauttaaltaan immersiivinen ja vakuuttava elämys. Tilakanavia hyödynnetään aktiivisesti läpi elokuvan toistaessaan niin juhlasalin illallisuudet, katujen hälinän kuin maanalaisen maailman koneellisen sekamelskan. Kanavakierrätys seuraakin ihailtavan tarkasti kohtausten ääniefektejä ja toistaa ne juuri oikeasta suunnasta. Myös matalat taajuudet puskevat muhkean antinsa tukemaan elokuvan suurimpia elementtejä.

Kommenttiraidalla kuullaan ohjaajia Graham Annablea ja Anthony Stacchia, jotka kertovat innokkaasti ja moniulotteisesti elokuvan monia tuotannollisia puolia. Asiaksi nousevat niin kirjan sovittaminen kankaalle, erilaisten tekniikoiden soveltamiset kuin ääninäyttelijöiden suoritukset ja hahmojen väliset kemiat.

Uskalla olla kulmikas: The Boxtrolls -kohtausten takana on puolituntinen sukellus elokuvan tuotantoon, joka kattaa niin ääninäyttelyn, hahmoanimaatiot kuin lavasteiden rakentelutkin. Jokaiseen osa-alueeseen syvennytään ihailtavan pikkutarkasti ja paljastavasti, ja jäljelle jääviä elementtejä tarkastellaan vielä lisää vartin edestä löytyvissä pienoisdokumenteissa.

Lopuksi levylle on tallennettu vajaan kahdenkymmenen minuutin edestä esianimoituja kohtauksia elokuvasta.