Henkien kätkemä

Englanninkielinen nimi: 
Spirited Away
Alkuperäinen nimi: 
Sen to Chihiro no kamikakushi
Julkaisuvuosi: 2001
Henkien kätkemä
K-7
Ahdistus

ARVOSANA

Elokuva: 
5 tähteä elokuvalle
Julkaisu: 
4,5 tähteä julkaisulle
Kuva: 
5 tähteä kuvalle
Ääni: 
5 tähteä äänelle
Lisämateriaali: 
4 tähteä extroille
Formaatti: 
Valmistusmaa: 
Julkaisija: 
Kesto: 
125 minuuttia
Käsikirjoitus: 
Säveltäjä: 
Muuta: 
Kiitokset Scanbox Entertainmentille arvostelukappaleesta.

MEDIA

Henkien kätkemä
Henkien kätkemä
Henkien kätkemä
Henkien kätkemä

Maineikkaan Studio Ghiblin lopullisesti myös länsimaisten elokuvaystävien tietoisuuteen vuonna 2001 sementöinyt Henkien kätkemä ei ole vanhentunut vuosien varrella laisinkaan. Japanilaisstudion perinteitä kunnioittaen laadukas animaatioelokuva tarjoaa niin perheen pienemmille kuin murrosiän jo vuosikymmenillä ohittaneille mielikuvituksellisen jännittävän seikkailun, jonka maaginen viehättävyys tuntuu vain kasvavan vuosien ja lisääntyneiden katselukertojen myötä.

Studion perustaja ja animaatiolegenda Hayao Miyazakin käsissä syntynyt teos seuraa kymmenvuotiasta Chihiroa tämän tempautuessa unenomaiseen rinnakkaismaailmaan, jonka valtavaan kylpylään miljoonat eri jumalat saapuvat joka yö kylpemään. Täysin uudenlaisessa ympäristössä ja vailla aiempaa tuttuuden turvaa, Chihiro joutuukin luottamaan ennen kaikkea itseensä oppiakseen uuden maailman säännöt ja elämäntavan.

Miyazakin perhetuttaviensa lasten inspiroimana syntynyt Henkien kätkemä on japanilaiselle animelle tyypillinen, värikkääseen ulkokuoreen kätketty aikuismainen tarina – tällä kertaa lapsuudesta ja kasvamisesta kuten Studio Ghiblille on tunnettua. Studion aikaisemman Naapurini Totoron tapaan se on samanaikaisesti taianomainen että tuiki arkinen kuvaus siitä nuoruuden vaiheesta, kun lapsuusajan viattomuus muuttuu hiljalleen varhaisaikuisuuden vastuuseen ja ympäröivän maailman todelliseen tiedostamiseen. Se on kertomus ensimmäisten itsenäisten askelien ottamisesta maailmassa, joka voi tuntua ensi alkuun täysin vieraalta ja paikoin suorastaan pelottavalta.

Päähenkilö Chihiron tapauksessa nuori tyttö on juuri muuttamassa perheinensä uuteen kaupunkiin joutuen jättämään niin kaverit kuin tutut ympäristöt taakseen. Siirtymän Henkien kätkemän täysin uudenlaiseen, taianomaisen maailman voikin nähdä tätä vasten niin vertauskuvauksellisena mielikuvituksen tuotteena kuin todellisena rinnakkaistodellisuutena, eikä kumpikaan näkökulma ole toistaan sen heikompi. Elokuvan todellinen tarina kulkee kuitenkin päähenkilön sisällä ja oman itsevarmuuden sekä itsenäisyyden löytämisessä, joka ei kuitenkaan tarkoita yksinäisyyttä. Chihiron on ensin kohdattava omat pelkonsa ja löydettävä omat voimansa, minkä jälkeen aiemmin pelottavalta vaikuttaneet asiat saattavat ollakin todellisia voimaannuttajia, kuten uusia ystäviä.

Miyazaki kuvaakin päähenkilön kasvua miltei mestarillisin keinoin pääosin pienin visuaalisin keinoin. Taianomainen maailma on täynnä tummanpuhuvia aaveita, jättikokoisia ihmisiä ja mitä eriskummallisimpia otuksia, jotka näyttäytyvät vieraan lapsen silmistä pelottavilta. Myös tarkkaan harkitut kuvakulmat tuovat monin paikoin mieleen kauniin painajaisen, josta ei onnistu heräämään irti. Vaan hetki hetkeltä Chihiro alkaa löytää itsevarmuuden kohdata uudet asiat jo sisällä entuudestaan olleen rohkeuden kera, jolloin niiden alkuun pelottavan oloinen aura tuntuu katoavan ja hahmot suorastaan muuttuvan – elokuvan kohdalla myös ihan kirjaimellisesti – kauhistuttavista ilmestyksistä suloisiksi pikku otuksiksi.

Henkien kätkemä onkin puhdasta detaljien juhlaa, joka yltää taidokkaasta käsikirjoituksesta aina mestaristudion piirrosjälkeen. Se yhdistää kerronnassaan niin jännittäviä, suloisia kuin suorastaan ratkiriemukkaita hetkiä ylläpitäen silti Chihiron seesteisen harkitun kasvukertomuksen kokoajan elokuvan ytimessä. Päähenkilön ympärille luotu maailma toimii monin osin vain äärimmäisen mielikuvitusrikkaana kehyksenä, jonka sisällä tapahtumat etenevät samanaikaisesti tytön omien koettelemusten rinnalla. Tämä monitasoinen kerronta saakin yksittäiset sommitelmat pursuamaan lukuisista yksityiskohdista, joiden hämmästely kaiken muun lomassa saa kerta toisensa jälkeen katsojan haltioitumaan.

Henkien kätkemä on taianomainen koko perheen elokuva lapsuudesta, kasvusta ja itsenäisyyden ensimmäisistä askelista. Studio Ghiblin tuotantojen tapaan se on ennen kaikkea suunnattu lapsille, mutta hyvän ja laadukkaan animen lailla teos ei aliarvioi kohdeyleisöön saati jätä varttuneempaa väkeäkään kylmäksi. Henkien kätkemä onkin kaiken kaikkiaan vain yksi malliesimerkki Studio Ghiblin vakuuttavista mestariteoksista.

TEKNISET TIEDOT

Levittäjä: 
Julkaisupäivä: 
10.02.2016
Aluekoodi: 
Kuvasuhde: 
Dubbaus: 
Tekstitys: 
Testilaitteisto: 
Sony KDL-46HX903 | Marantz SR5005 | PS4 | Wharfedale 9.1 x 4, Wharfedale 9CS x 1, Wharfedale SW150 x 1

Studion yksityiskohtainen animaatiojälki pääsee oikeuksiinsa teräväpiirtosiirron myötä saapuneen lisätarkkuuden myötä. Detaljien paljous häikäisee sommitelma toisen perään, eikä sateenkaaren väreissä kimalteleva sävykkyyskään petä katsojaa. Anti onkin alusta loppuun saakka virheetöntä ja erinomaista katsottavaa myös laadullisesti.

DTS-HD MA 6.1 -miksaus hoitaa tonttinsa vailla motkotettavaa. Tilakanavia hyödynnetään aktiivisesti niin Joe Hisaishin kauniiden sävellysten esilletuomisessa kuin paikoin kaaosmaiseksi yltävän kylpylän taustahälinää taltioidessa. Yksittäiset tehosteet toistuvat silti erinomaisella erottelukyvyllä ja paikannuksella, minkä huomaa lukuisissa kohtauksissa, joissa pienemmät tapahtumat jatkuvat ruudun ulkopuolella taustalla. Myös matalia taajuuksia hyödynnetään upeasti antamaan tietyille hetkille tuntuvampaa presenssiä.

Kommenttiraidalla kuullaan hieman yllättävästi suomenkielisestä dubbauksesta vastaavaa Pekka Lehtosaarta sekä Yoshiaki Takayamaa, jotka kertovat näkemyksiään mietteitään elokuvan kohtausten taustalla vaikuttavista asioista ja jakavat samalla runsaasti pientä nippelitietoa sieltä täältä.

NTV Ghibli Special: Näin tehtiin Henkien kätkemä sukeltaa puolestaan hieman syvällisemmin varsinaisen elokuvan tuotantoon ja seuraa Studio Ghiblillä vieraillutta kuvausryhmää. 47-minuuttinen dokumentti kuvaa pikemminkin studiolla vallitsevaa ilmapiiriä ja mentaliteettia kuin kertoo detaljikkaasti elokuvan varsinaisesta tuotantoprosessista, mutta saatava anti on silti mielekästä katsottavaa.

Lisäksi julkaisulle on tallennettu elokuvan trailereita.