Marnie - tyttö ikkunassa

Englanninkielinen nimi: 
When Marnie was There
Alkuperäinen nimi: 
Omoide no Mânî
Julkaisuvuosi: 2014
Marnie - tyttö ikkunassa
K-7
Ahdistus

ARVOSANA

Elokuva: 
3,5 tähteä elokuvalle
Julkaisu: 
4 tähteä julkaisulle
Kuva: 
5 tähteä kuvalle
Ääni: 
4,5 tähteä äänelle
Lisämateriaali: 
3,5 tähteä extroille
Formaatti: 
Valmistusmaa: 
Julkaisija: 
Genre: 
Kesto: 
103 minuuttia
Säveltäjä: 
Muuta: 
Kiitokset Scanbox Entertainmentille arvostelukappaleesta.

MEDIA

Marnie - tyttö ikkunassa
Marnie - tyttö ikkunassa
Marnie - tyttö ikkunassa
Marnie - tyttö ikkunassa

Maineikkaan Studio Ghiblin viimeiset vuodet ennen japanilaisen animaatiostudion toistaiseksi määrittelemättömän pituista taukoa ovat olleet poikkeuksellisen tuotteliaat. Studion perustajäsenten, Hayao Miyazakin ja Isao Takahatan, ohjatessa omat sydänprojektinsa, saapuu heidän rinnalle vielä Kätkijät ohjanneen Hiromasa Yonebayashin uutukaisohjaus Marnie - tyttö ikkunassa, joka jää näillä näkymin studion viimeiseksi tuotannoksi.

Joan G. Robinsonin samannimiseen romaaniin perustuva Marnie - tyttö ikkunassa jatkaa studion viimeaikaista mieltymystä palata maailmojensa suhteen takaisin lähemmäksi todellisuutta. Taianomaisista visioista ei kuitenkaan ole luovuttu aivan täysin, ja Studio Ghiblin aiempia tuotosta mukaillen maagisuus tuntuu tihkuvan läpi myös tuiki arkisista asioista. Tematiikan osalta tekijät pidättäytyvät sen sijaan edelleen kiltisti osaamillaan alueilla lapsuuden ja siihen liittyvän kasvun parissa.

Keiko Niwan, Masashi Andon ja Yonebayashin käsikirjoitus seuraa nuorta, elämästään ilon kadottanutta ja omissa oloissaan viihtyvää Annaa, jonka tämän ottovanhemmat lähettävät maalle hänen saatuaan astmakohtauksen. Kaupungin hektisyydestä idyllisen pienkylän rauhaan saapuva tyttö tuntuu muuttuvan silminnähden jo junasta ulos astuttuaan, mutta todelliset muutokset alkavat vasta, kun hän kohtaa salaperäisen Marnien läheisen järven rannalla sijaitsevan aution kartanon ikkunassa.

Marnie - tyttö ikkunassa on elämänmakuinen kasvutarina omien pelkojen selättämisestä ja hyväksymisestä. Se on samalla kertomus ystävyydestä, jonka kautta elokuva loihtii paitsi jännittävän mysteerin myös auttaa päähenkilöä löytämään oman itsensä. Rinnakkain kulkevat kerronnat tukevat hienosti toisiaan, eivätkä tekijät ohjaa hahmoja haluttuihin suuntiin väkisellä, vaan antavat heidän kehittyä luonnollisin ja uskottavin keinoin tarinan edetessä. Aidonoloinen käsittely auttaakin samaistumisessa, mikä puolestaan vahventaa elokuvan emotionaalista latausta.

Studion uutukaisen ilmapiiri onkin viettelevän aito, johon on ujutettu pieni ripaus mystiikkaa. Japanilainen maalaismaisema on jo itsessään kovin taianomainen, mutta Marnien kautta elokuva saa mielikuvituksellisia piirteitä. Annan lähes täydellisenä vastakohtana kultakutrinen tyttö näyttäytyy ainoastaan nousuveden jälkeen, ja iloisen tytön kaihoisia taustoja avataan hiljalleen kerronnan edetessä. Vaikka Anna onkin tarinan päähenkilö, sivuaa myös Marnien tapahtumat monia elokuvan temaattisia aiheita.

Marnie - tyttö ikkunassa on maineikkaan studion viimeisin animaatio, joka jatkaa Studio Ghiblin viimeaikaista trendiä maanläheisempien ja haikeimpien tarinoiden parissa. Viettelevä kasvutarina ei kuitenkaan yllä aivan tekijöidensä parhaimmistoon, mutta se tarjoaa silti tunteikkaan ja aidonoloisen kokemuksen kahden nuoren välisestä ystävyydestä.

TEKNISET TIEDOT

Levittäjä: 
Julkaisupäivä: 
10.02.2016
Aluekoodi: 
Kuvasuhde: 
Dubbaus: 
Tekstitys: 
Testilaitteisto: 
Sony KDL-46HX903 | Marantz SR5005 | PS4 | Wharfedale 9.1 x 4, Wharfedale 9CS x 1, Wharfedale SW150 x 1

Julkaisu ei jätä valittamisen aihetta piirrosjäljen osalta. Terävälinjainen anti toistuu virheittä ja piirtää tarkasti niin hahmot kuin taustat ruudulle. Todellisen maailman värejä mukailevat värisävytkin toistetaan niin ikään mahdollisimman luonnollisina ja kauniina, eivätkä syvät mustan tasotkaan petä kokonaisuutta.

DTS-HD MA 5.0 -miksaus tarjoaa elävän kokemuksen, vaikka matalat taajuudet jäävätkin ilman omaa elementtiä. Alapäälle olisi eittämättä ollut muutamissa kohtauksissa käyttöä, mutta kokonaisuuden kannalta 5.0-miksaus hoitaa tonttinsa mallikkaasti. Eritoten tilakäyttö on vakuuttavan immersiivinen nostaen luonnon moninaiset äänet hyönteisineen ja tuulineen katselijan kuuntelutilaan ilman teennäisyyden tunnetta. Yksittäiset tehosteet sekä dialogi pusketaan ulos puolestaan äärimmäisen selkeänä ja helposti paikannettavana.

Lähes kolmen vartin mittainen Näin tehtiin Marnie - tyttö ikkunassa on mielenkiintoinen katsaus elokuvan tuotantoon ja sen paikkaan Studio Ghiblin vakuuttavassa katalogissa. Aiheita käydään niin tavoitellun tunnelman, kuvauspaikkojen, sävellysten kuin musiikinkin osalta ihailtavan kattavasti.

Elokuvan taide on puolestaan 17-minuuttinen tarinan uudelleenkerronta, jonka päälle nähdään niin piirrettyä kuin varta vasten tuotantoa varten rakennettuakin taidetta elokuvasta.

Lopuksi levylle on tallennettu vielä elokuvan trailereita.