Homefront

Julkaisuvuosi: 2013
Homefront
K-16
Ahdistus
Väkivalta

ARVOSANA

Elokuva: 
3 tähteä elokuvalle
Julkaisu: 
4 tähteä julkaisulle
Kuva: 
4 tähteä kuvalle
Ääni: 
4 tähteä äänelle
Lisämateriaali: 
1 tähti extroille
Formaatti: 
Valmistusmaa: 
Kesto: 
100 minuuttia
Ohjaus: 
Käsikirjoitus: 
Säveltäjä: 
Muuta: 
Kiitokset Future Filmille arvostelukappaleesta.

MEDIA

Homefront
Homefront
Homefront
Homefront

Huumeagenteilla ei ole helppoa edes eläkepäivinä. Varsinkaan, jos kyseistä roolia näyttelee Jason Statham miehen uutukaistrillerissä Homefront. Näyttelijä yhdistää elokuvassa jälleen toiminnallista ja dramaattista osaamistansa esittäessään pienkylään tyttärensä (Izabela Vidovic) kanssa muuttavaa ex-agenttia, jonka väkivaltainen menneisyys särkee lupaavasti alkaneen idyllin.

Sylvester Stallonen käsikirjoittama elokuva pohjautuu Chuck Loganin samannimiseen romaaniin ja oli alkujaan tarkoitettu miehelle itselleen osaksi Rambo-sarjaa. Iän sattuessa Syltyn tielle kopin nappaa näyttelijän kaljupäinen kaveri, jolle Homefront edustaa sitä tutuinta linjaa. Tosin tällä kertaa taso on asteen parempaa.

Huumekuvioiden ympärillä rakennettu elokuva nojaa hahmoihin ja jännitteeseen, mikä on kerronnan kannalta hyvä ratkaisu. Käsikirjoitus tuppaa nimittäin karkaamaan vähän käsistä loppua kohden, kun päähenkilön edellinen elämä täytyy väen pakolla ängetä kuvioihin mukaan loogisuudesta välittämättä. Väkinäiset viritelmät tuovat tosin rainaan lisää Stathamin fanit tyydyttävää toimintaa, ettei elokuva nyt vahingossa ihan pelkäksi draamaksi latistu.

Valtaosa keronnasta kuluu kuitenkin päähenkilöiden uuden alun ja sitä hankaloittavien tekijöiden kuvaamiseen. Stathamin yksinhuoltajaisä antaa näyttelijälle mahdollisuuden harjoittaa myös toisenlaista dramaturgiaa, kun rooli vaatii niin vaimovainaan muisteluita kuin uuden ehdokkaan lämmittämistä. Samaan aikaan jännitettä luodaan Kate Bosworthin alullepanemana ja lopulta James Francon suvereenisti haltuunsa ottamalla rinnakkaiskerrontana, jossa kylän paikallisdiileri alkaa kuokkimaan uusien naapureittensa tarkoitusperiä.

Stathamia mielekkäämmäksi ja melkein elokuvaa kannattelevaksi anniksi nouseekin nimenomaan James Franco, jonka neuvokas taustapiru vakuuttaa ensimmäisestä kohtauksesta lähtien. Moneen taipuva näyttelijä tuo rooliinsa hieman moniulotteisuutta ja särmää, eikä hahmoa ole muutenkaan kirjoitettu täysin umpitylsäksi pahikseksi.

Homefront lukeutuu Stathamin viimeaikaisen tuotannon hieman parempaan kastiin. Toiminnallisen trillerin pääosaan nousee silti lain toisella puolella taitojansa esittelevä James Franco.

TEKNISET TIEDOT

Levittäjä: 
Julkaisupäivä: 
26.03.2014
Aluekoodi: 
Kuvasuhde: 
Tekstitys: 
Testilaitteisto: 
Sony KDL-46HX903 | Marantz SR5005 | PS4 | Wharfedale 9.1 x 4, Wharfedale 9CS x 1, Wharfedale SW150 x 1

Teräväpiirtosiirto on perin onnistunut. Terävyydeltään onnistunut kuva ei välttämättä yllä aivan standardin eheimpään kastiin, mutta hallitsee silti antia varsin majesteetillisesti. Värisävyt toistetaan niin ikään luonnollisen haaleina, ja mustan taso on hyvä.

DTS-HD MA 5.1 -raita luottaa alapäätarjontaan esitellessään äänekkään ja kokonaisvaltaisen miksauksen. Tilakäyttö kierrättää tehosteet luonnollisesti ympäri kotiteatteria, ja etenkin lukuisat toimintakohtaukset vakuuttavat läsnäolollaan. Silti myös hiljaisemmat hetket onnistuvat laskeutumaan vakuuttavasti kuuntelutilaan. Matalat taajuudet potkivat tuntuvasti niin toiminnallisten hetkien kuin sävellystenkin osalta.

Lisämateriaalipuolen kattaa kaksi lyhyempää koostetta, joissa tekijät mainostavat elokuvaa omien hahmojensa kautta, sekä vajaan kymmenen minuutin edestä poistettuja kohtauksia.