2 Guns

Julkaisuvuosi: 2013
2 Guns
K-16
Väkivalta

ARVOSANA

Elokuva: 
3,5 tähteä elokuvalle
Formaatti: 
Ensi-ilta: 
27.09.2013
Valmistusmaa: 
Julkaisija: 
Genre: 
Kesto: 
109 minuuttia

MEDIA

2 Guns
2 Guns
2 Guns
2 Guns

Sarjakuvien pohjalta tehtyjen elokuvasovitusten jatkeeksi saapuu Baltasar Kormákurin 2 Guns. Steven Grantin samannimiseen teokseen perustuva raina seuraa petosten ja toiminnan täytteistä huteraa liittoa kahden huumekartellin palkkalistoilla olevan rikollisen välillä, kun heille selviää, että kummatkin työskentelevät oikeasti eri liittovaltion agentuureille. Luottamuspulasta huolimatta kaksikko joutuu taistelemaan yhdessä selviytyäkseen onnistuneen pankkiryöstön jälkiseuraamuksista, jonka vuoksi heidän peräänsä lähtevät niin meksikolaiskartelli kuin hallituksen korruptoituneet virkamiehet.

Blake Mastersin käsikirjoitus on sujuva, tyylitelty ja viihdyttävä toimintapätkä, joka nojaa vahvasti kahden pääosaesittäjänsä väliseen kemiaan. Elokuvan vastinkappaleina nähdään tällä kertaa Mark Wahlbergin ylimielinen merijalkaväensotilas Stig ja Denzel Washingtonin hillitympi Yhdysvaltain huumepoliisi Bobby. Näyttelijät osoittavat ammattitaidollaan toimivansa äärimmäisen hyvin eripuraisena mutta silti toverillisena parivaljakkona, jonka keskinäinen sanailu pursuaa humoristisia tärppejä. Kaksikolla on ollut selkeästi hauskaa tuotannon aikana, ja sama hauskanpito yltää myös katsomoon asti, mikä nostaa 2 Gunsin viihdearvon keskivertoa buddy-komediaa huomattavasti korkeammalle.

Perustauhkaa kunnianhimoisempaa yrittää myös petosten ympärille rakennettu juoni, jonka alati muuttuvat tekijät alkavat loppua kohden tuntua jo hivenen itsetarkoituksellisilta. Vähän kuin nimestä lähtien alleviivattava tuplakerroin, joka toistuu dialogia, kohtauksia ja tematiikkaa myöten pitkin elokuvaa. Masters pitää tosin säilänsä juuri ja juuri kurissa estääkseen rainaa valumasta kokonaan ulos raiteilta, joskaan aivojaan ei kannata liiaksi rasittaa miettimällä juonen päättömyyksiä. Niitä nimittäin on riittämiin.

Viimeisen silauksen elokuvalle antavat Bourne-elokuvat kuvanneen Oliver Woodin visuaalinen silmä sekä Kormákurin kameran takainen ammattitaito. 2 Guns on nimittäin kauttaaltaan näyttävän näköinen ja eheästi rakennettu kokonaisuus, joka onnistuu paikoin jopa piristämään hieman väljähtänyttä genreä. Kerronta on muutoinkin saatu leikkaushuoneessa tasapainotettua sopusuhtaisesti toiminnan, läpänheiton ja tarinankuljetuksen kesken.

2 Guns on viihdyttävä variaatio buddy-genren klassikoista, jotka saavat nyt rinnallensa uuden, toimivan parivaljakon: Mark Wahlbergin ja Denzel Washingtonin.