Ihan yössä

Alkuperäinen nimi: 
Trainwreck
Julkaisuvuosi: 2015
Ihan yössä
K-16
Päihteet

ARVOSANA

Elokuva: 
3 tähteä elokuvalle
Julkaisu: 
4 tähteä julkaisulle
Kuva: 
4 tähteä kuvalle
Ääni: 
4 tähteä äänelle
Lisämateriaali: 
2 tähteä extroille
Formaatti: 
Valmistusmaa: 
Julkaisija: 
Kesto: 
125 minuuttia
Ohjaus: 
Käsikirjoitus: 
Säveltäjä: 
Muuta: 
Kiitokset arvostelukappaleesta Universal Sony Pictures Home Entertainmentille.

MEDIA

Ihan yössä
Ihan yössä
Ihan yössä
Ihan yössä

Amy Schumer vastaa ensimmäisestä elokuvakäsikirjoituksestaan Judd Apatowin ohjaustyössä Ihan yössä. Hänen omista ronskeista stand up -rutiineista säikeitä lainaava romanttinen komedia seuraa koomikon itsensä esittämän päähenkilön huoletonta ja miehillä kyllästettyä elämää, kunnes tielle astuu viimein henkilö (Bill Hader), joka saa yhden yön jutut näyttämään vanhentuneilta.

Genrekliseiden ympärillä kiertelevä Ihan yössä ei pelkää hyödyntää koluttuja kulmia lähestyessään aihetta Schumerille ominaisella huumorilla kuorrutettuna. Jutun juurta riittääkin ennen kaikkea sänkypuuhastelusta ja kaikesta siihen vähänkään liittyvästä, joskin vastaavaa harrastavista kolmijalkaisista koomikkoveljeksistä poiketen vitsejä ei ajeta aivan täysin pelleilyksi. Schumer ei silti missään nimessä pelkää käyttää ronskia kieltä hyväkseen, mutta jutuissa on selkeä maanläheinen pinta, johon tarttua.

Huumoria revitään tarpeen tullen myös muista aiheista, joista seksin ohella eturintamalle pääsee juonen kannalta likeisessä liitoksessa oleva urheilu. Ruudulla vilahtavat siitä johtuen rapakon takaiset suurtähdet, jotka tekevät pilaa itsestään – myös näyttelijäsuoritusten osalta – eikä Schumerkaan säästele iskujaan kertoessaan mietteitä niin peleihin osallistuvista kuin sitä seuraavista henkilöistä. Monella tapaa Ihan yössä tuntuukin komiikan osalta visuaaliseen muottiin puetulta stand up -keikalta, joskin dramaturgiaan paremmin rytmitettynä.

Ihan kelvollisen komiikan rinnalla kuljetetaan samaan aikaan hieman perinteisempää ihastumistarinaa, jossa ylä- ja alamäkien kautta tarkastellaan kevyin ottein sitoutumiskammoa, parisuhteiden dynamiikkaa ja mahdollisia pelkoja. Genrensä – tai parisuhteet – tunteville elokuva ei poikkea totutusta, joskin Schumerin ja Haderin välinen kipinä toimii rainan ja eritoten komiikan eduksi. Hahmonkehityksen kannalta tärkeässä osassa nähdään myös Colin Quinnin esittämä isäukko, jonka kasvatusopit vastaavat pitkälti päähenkilön aikuisiän käyttäytymisestä.

Ihan yössä on kirjoittajansa ja pääosaesittäjä Amy Schumerin näköinen teos, joka lainaa niin premissin kuin huumorin koomikon omista kokemuksista. Maanläheinen mutta ronski komedia ei räjäytä pankkia, mutta se on genreteokseksi varsin onnistunut viihdyttäjä.

TEKNISET TIEDOT

Julkaisupäivä: 
25.01.2016
Aluekoodi: 
Kuvasuhde: 
Ääniraita: 
Dubbaus: 
Testilaitteisto: 
Sony KDL-46HX903 | Marantz SR5005 | PS4 | Wharfedale 9.1 x 4, Wharfedale 9CS x 1, Wharfedale SW150 x 1

Julkaisu toistaa kullansävyiseksi jälkikäsitellyn kuvan onnistuneesti. Terävyys pysyy kauttaaltaan erinomaisena ja nostaa monia yksityiskohtia esille, eikä hentoinen kohina häiritse nautintoa. Myös värisävyt toistuvat luonnollisesti ja virheittä. Syvissä mustan tasoissa ei ole moitittavaa.

DTS-HD MA 5.1 -miksaus yllättää elokuvan maltillisesta äänimaailmasta huolimatta. Tilaa hyödynnetään erinomaisesti herättäen yksinkertaisimmatkin kohtaukset eloon toistamalla taustalla kuuluvat pienemmät tehosteet. Dialogi on myös kauttaaltaan selkeä, ja matalat taajuudet pääsevät eritoten oikeuksiin elokuvan musiikkivalikoimaa tukiessa.

Julkaisun lisämateriaalipuolen kattaa poistetut ja pidennetyt kohtaukset, joita levylle on tallennettu peräti puolentoista tunnin edestä. Näiden kylkeen on lisäksi taltioitu noin 12 minuutin edestä pilalle menneitä kohtauksia.