Monsterit Oy

Alkuperäinen nimi: 
Monsters, Inc.
Julkaisuvuosi: 2001
Monsterit Oy
K-7
Ahdistus

ARVOSANA

Elokuva: 
4 tähteä elokuvalle
Julkaisu: 
5 tähteä julkaisulle
Kuva: 
5 tähteä kuvalle
3D: 
5 tähteä 3D:lle
Ääni: 
5 tähteä äänelle
Lisämateriaali: 
3,5 tähteä extroille
Formaatti: 
Valmistusmaa: 
Kesto: 
92 minuuttia
Käsikirjoitus: 
Säveltäjä: 
Muuta: 
Kiitokset Walt Disney Company Nordicille arvostelukappaleesta.

MEDIA

Monsterit Oy
Monsterit Oy
Monsterit Oy
Monsterit Oy

Pixar-tuotanto Monsterit Oy tuo riemastuttavan toisenlaisen näkökulman lapsia pelottelevien mörköjen maailmaan. Pete Docter, David Silverman ja Lee Unkrich vievät yhteisohjauksessa katsojat unettomien öiden toiselle puolelle, Monsterilaan, jossa erinäköiset ja -kokoiset hirviöt säikäyttelevät työkseen lapsia saadakseen virtaa kaupunkiinsa. Hommaan soveltuvat vain parhaimmat ja pelottomimmat, sillä kaikkihan tietävät, että pelkkä lapsukaisen kosketus on suorastaan hengenvaarallinen. Tosin tämä uskomus särkyy, kun hirviökaksikko ja Monsterit Oy:n tehopari Sulley ja Mike joutuvat kosketuksiin heidän maailmaansa pääsevän pikkutyttö Boon kanssa.

Andrew Stantonin ja Daniel Gersonin käsikirjoitus ja Pixar-tiimin ammattitaito tuovat ruudulle kekseliään maailman, joka kääntää kaikki lapsuuden pelot ja uskomukset täysin päälaelleen. Nerokkaasti hirviöiden kautta seurattava tarina  inhimillistää sänkyjen alla lymyilleet möröt, jotka todellisuudessa pelkäävät säikytettäviä pikkuisia paljon enemmän kuin nämä heitä. Tästä ihmissilmin täysin absurdista pelosta ammennetaankin paitsi lukuisia tärppejä elokuvan komediaosastolle myös rakennetaan temaattista siltaa kyseisen tunteen ympärille ja sen selätykselle.

Monsterit Oy:n toinen selkeä kerrontarakenne seuraa puolestaan pääkolmikko Sulleyn, Miken ja Boon epätodennäköistä ystävyyttä. joka ennakkoluuloista ja peloista huolimatta puhkeaa kukkaansa. Samalla se tarjoaa unohtumattoman vauhdikkaan seikkailun, johon erikoinen poppoo ajautuu yrittäessään salailla ihmislapsen läsnäoloa Monsterilassa. Matkansa aikana he törmäävät myös paljon pelottavampaan salaliittoon Monsterit Oy:n uudesta suuntauksesta.

Jälkimmäisen kerronnan tukena ovat erinomaiset ääninäyttelijät, joiden eturintamassa astelevat John Goodmanin Sulley ja Billy Crystalin Mike. Kaksikon erilaiset kemiat kohtaavat toisensa täydellisesti, Goodmanin kanavoidessa nallekarhumaisuuttaan ja Crystalin antaessa palaa komediallisia annoksiaan sopivin tasavälein. He ovat tosin tasan niin vahvoja kuin tarinan kolmas pyörä, Mary Gibbsin suorastaan ihastuttavan suloinen Boo, jonka lapsellinen mongerrus ja hämmästys takertuu välittömästi myös katsojaan. Kieroutensa rainaan tuo puolestaan Steve Buscemi kaksikon vihamörkönä, ja karhean auktoriteettinsa Monsterit Oy:ta johtavalle Waternooselle lainaa James Coburn.

Elokuvan kantavana voimana ovat lisäksi luonnollisesti studion mielikuvituksellinen maailma, jonka yksityiskohtainen ja värikäs anti jaksavat hämmästyttää toistuvienkin katselukertojen jälkeen. Persoonalliset hirviöt ovat mallinnettu lupsakoiksi mutta samalla siten, että he pystyvät hoitamaan uskottavasti myös pelotteluosuudet. Mörköjen ohella koko Monsterila on visuaalisesti rikas ja omaperäinen ympäristö, jonka monenkirjaviin kolkkiin ennätetään  elokuvan aikana tutustua monesti.

Monsterit Oy on riemastuttava koko perheen elokuva, jonka vauhdikkaan tarinan alla hyrrää hyvä sanoma ja mielikuvituksellisen rikas maailma.

TEKNISET TIEDOT

Julkaisupäivä: 
26.07.2013
Aluekoodi: 
Kuvasuhde: 
Dubbaus: 
Tekstitys: 
Testilaitteisto: 
Sony KDL-46HX903 | Marantz SR5005 | PS3 | Wharfedale 9.1 x 4, Wharfedale 9CS x 1, Wharfedale SW150 x 1

Julkaisun kuva on odotettuun tapaan priimaluokkaa. Yksityiskohtien valtava paljous, oli kyseessä sitten Monsterilan kirjava arkkitehtuuri tai Sulleyn karvainen turkki, onnistuu hämmentämään jopa ansioituneeseen teräväpiirtosiirtoon tottuneen silmän. Lisätukea kuvaan tuo sateenkaaren väreissä keikistelevä maailma, jonka hienovaraiset sävyt toistetaan pienimpiä nyansseja myöten erinomaisesti.

3D-siirrossa ei onneksi menetetä kokonaisvaltaisesta nautintokokemuksesta juuri mitään. Värisävyistä katoaa ainoastaan aavistus niiden kylläisyydestä, mutta muuten kolmiulotteinen anti on niin teknisesti kuin visuaalisesti pelkkää herkkua aisteille. Terävyys säilyy kauttaaltaan erinomaisena ja mustan tasot suorastaan syöpyvät ruudulle. Tehostetta hyödynnetään myös mahtavasti tilanluonnissa, ja elokuva tuntuukin, että se olisi alun alkaen luotu nimenomaan 3D:tä silmällä pitäen.

Dolby TrueHD 7.1 tuo lisäkaiuttimiensa turvin aiempaa todentuntuisemman tilaäänen kotiteatteriympäristöön. Miksaus on kokonaisuudessaan todella eloisa mutta silti huolellisesti tasapainossa. Pienet yksityiskohdat toistetaan upealla tarkkuudella, tilaäänet viettelevät moninaisuudellaan ja matalat taajuudet tuovat kohtauksiin kunnolla tunnetta.

Kommenttiraidalla ovat äänessä Lee Unkrich, käsikirjoittaja Andrew Stanton ja tuottaja John Lasseter. Kolmikko kertoo mielekkäällä ja informatiivisella tavalla tuotannon eri vaiheista, teemoista, tehdyistä muutoksista ja elokuvan kulttuurillisesta merkityksestä.

Parikymmentä minuuttisessa Filmmakers Roundtablessa tekijät muistelevat, kuinka tarina sai alkunsa, tuotannon eri vaiheita sekä hauskuuttavat toisiaan anekdooteilla. Informatiivista ja viihdyttävää keskustelua kuuntelisi mieluusti pidempäänkin.

Monsterilan rakentaminen Tokioon on lyhyt kooste, jossa seurataan Japaniin rakennettua huvipuistoajelua ja sen merkitystä studiolle. Pilalle menneitä kohtauksia on tallennettu puolestaan levylle viiden minuutin edestä.

Pixar-julkaisujen vakiokalustoihin kuuluvat lyhytelokuvat ovat tällä kertaa hulvaton Linnut, Toy Story Toons: Bilesaurus-Rex sekä Miken uusi auto. Huumorilla höystetyt animaatiot ovat tuttuun tapaan teknisesti laadukkaita taidonnäytteitä.