Ted

Julkaisuvuosi: 2012
K-16
Päihteet

ARVOSANA

Elokuva: 
2,5 tähteä elokuvalle
Julkaisu: 
4 tähteä julkaisulle
Kuva: 
4,5 tähteä kuvalle
Ääni: 
4 tähteä äänelle
Lisämateriaali: 
3 tähteä extroille
Formaatti: 
Valmistusmaa: 
Julkaisija: 
Genre: 
Kesto: 
106 minuuttia
Säveltäjä: 
Muuta: 
Kiitokset Universal Pictures Finlandille arvostelukappaleesta.

MEDIA

Parhaiten Family Guy - ja American Dad -sarjoistaan tunnettu Seth MacFarlane siirtyy televisioruudulta valkokankaalle debyytillään Ted. Formaattimuutoksesta huolimatta elokuva on tyypillistä MacFarlanea, sillä käsikirjoitus on väärällään räävitöntä huumoria ja populaarikulttuurille nälvimistä.

Kolmekymppinen tyhjäntoimittaja John Bennett (Mark Wahlberg) on viettänyt suurimman osan elämästään parhaan ystävänsä Tedin (Seth MacFarlane) kanssa. Ted on puolestaan Bennettin lapsuudentoiveen seurauksena maagisesti henkiin herännyt pehmolelu, jonka kuuluisuuden päivät ovat kauan sitten kaikonneet. Kaksikon yli kaksikymmenvuotinen ystävyyssuhde alkaa kuitenkin rakoilla, kun Bennettin tyttöystävä (Mila Kunis) tahtoisi kumppaninsa kasvavan aikuiseksi.

Ted on kuin puolitoistatuntiseksi venytetty livejakso Family Guysta ilman sarjan päähenkilöitä. Ohjaajana, käsikirjoittajana, tuottajana ja ääninäyttelijänä häärivä MacFarlane lataa esikoiseensa televisiosarjasta tuttua komiikkaa liukuhihnatuotannolla, mutta gagien toimitusprosentti on Itellaakin heikompi. Rivo kielenkäyttö ja mauttomat huumorit osuvat paikoin kohteeseen, mutta useimmiten vitsit pyörivät samojen latteuksien ympärillä ja synnyttävät korkeintaan vienoisen hymyn. Viimeaikaisen komediarintaman saralla saavutus on sinänsä ihan ok.

Onnekseen elokuva ei nojaa aivan täysin humoristiseen antiinsa, vaan antaa tilaa myös kolmiodraamalle. Käsikirjoituksen nerokkuus on Tedin olemassaolon kuvaaminen täysin normaalina, mikä synnyttää komiikan lisäksi myös emotionaalista latausta. Johnin ja Tedin välinen ystävyyssuhde onnistutaan kuvaamaan yllättävän aitona, mikä tuo varsinkin viimeisen neljänneksen kidnappauskuvioihin oman lisänsä.

Ohjaajana MacFarlane ei ole päässyt animaatiotuotannon staattisuudesta. Kuvaus kaipaisi etenkin dramaattisiin kohtauksiin paljon parempaa rytmiikkaa, joskin puolivälin visuaalisessa Flash Gordon -pastississa on jo yritystä mukana. Ted pelaa tosin enemmän dialogin kuin kuvallisen annin varassa.

Kolmiodraaman päätähdet, Mark Wahlberg, Mila Kunis ja Seth MacFarlane, hoitavat suorituksensa ilman suurempia yllätyksiä. Wahlberg natsaa komediallisen ajoituksen suhteellisen onnistuneesti ja esittää toistuvasti typeryyksin sortuvan Bennettin roolin varsin mallikkaasti. MacFarlane Tedin äänenä kuulostaa vähän turhan macfarlanemaiselta, mikä on katsojasta riippuen joko hyvä tai huono asia. Mila Kunisilla on poikien väliin kiilautuvana tyttöystävänä hetkensä, mutta jää muutoin selkeästi mieskollegoidensa varjoon.

Ted seuraa huumorin osalta liiaksi Seth MacFarlanen televisiotuotantoa. Dialogitykitys ja mauttomat läpät soljuvat kyllä kiitettävällä tahdilla, mutta todelliset naurupommit osuvat vain harvoin kohteeseen.

TEKNISET TIEDOT

Julkaisupäivä: 
09.01.2013
Aluekoodi: 
Kuvasuhde: 
Testilaitteisto: 
Sony KDL-46HX903 | Marantz SR5005 | PS3 | Wharfedale 9.1 x 4, Wharfedale 9CS x 1, Wharfedale SW150 x 1

1.85:1-kuva ei jätä toivomisen varaa. Huippuluokan terävyys paljastaa kaikkein hienovaraisimmatkin tekstuurit henkilöiden vaatteista, huonekalujen pinnoista ja etenkin Tedin tietokonemallinnetusta turkista. Luonnolliset värisävyt tuovat puolestaan kuvaan onnistuneesti eloa, ja syvä mustan taso antaa kohtauksiin tilavuutta ja kontrastia.

DTS-HD MA 5.1 -miksaus on etukanavapainotteisuudesta huolimatta dynaaminen. Kanavaerottelu on onnistunut, vaikka taka- ja LFE-kanavat heräävät kunnolla eloon vain elokuvan toiminnallisten kohtausten aikana. Dialogirikas tykitys toistuu puolestaan selkeästi tilanteesta riippumatta.

Lisämateriaalin avaavalla kommenttiraidalla Seth MacFarlane, Alec Sulkin ja vain alkupuolen viihtyvä Mark Wahlberg istuvat alas keskustelemaan ja jatkamaan sanailuaan elokuvaan liittyen. Kolmikko kertoo vitsailun ohella myös paljon asiaa elokuvasta ja sen tuotantovaiheista.

Vajaa puolituntinen Making of -dokumentti on laadullisesti peruskauraa ja syventyy elokuvan tuotannolliseen puoleen huumoria unohtamatta. Lyhyt Teddy Bear Scuffle jatkaa kuvauspuolen koosteita keskittyen Johnin ja Tedin välisen käsikärhämän suunnitteluun. Poistetut, pilalle menneet ja vaihtoehtoiset kohtaukset kattavat loput lisämateriaalin puolituntisesta ajasta.