Koskemattomat

Alkuperäinen nimi: 
Intouchables
Julkaisuvuosi: 2011
Koskemattomat
K-12
Päihteet

ARVOSANA

Elokuva: 
5 tähteä elokuvalle
Julkaisu: 
4,5 tähteä julkaisulle
Kuva: 
5 tähteä kuvalle
Ääni: 
4,5 tähteä äänelle
Lisämateriaali: 
2 tähteä extroille
Formaatti: 
Valmistusmaa: 
Julkaisija: 
Genre: 
Kesto: 
112 minuuttia
Käsikirjoitus: 
Säveltäjä: 
Muuta: 
Kiitokset Scanbox Entertainmentille arvostelukappaleesta.

MEDIA

Koskemattomat
Koskemattomat
Koskemattomat

Olivier Nakachen ja Eric Toledanon tositapahtumista inspiraation saanut Koskemattomat on liikuttava tarina rajat rikkovasta ystävyydestä. Täydellinen hyvänolon elokuva kertoo neliraajahalvaantuneen miljonäärin ja tämän palkkaaman slummeista kotoisin olevan henkilökohtaisen hoitajan välille muodostuvasta suhteesta, jossa täysin erilaisista maailmoista kotoisin olevat henkilöt löytävät toisistaan sen, mitä kaikkein eniten kaipasivat.

Ohjaajien itsensä käsikirjoittama tarina on saanut inspiraation Philippe Pozzo di Borgosta ja Abdel Sellousta kertovasta A la vie, à la mort -dokumentista, jonka pohjalta kaksikko on luonut fiktiivisen mutta äärimmäisen koskettavan elokuvan. Pienimuotoista kerrontaa ei kannata edes lähteä tarkastelemaan pintaa syvemmältä, sillä pohjimmiltaan kyseessä on vain ja ainoastaan kahden ihmisen välisestä ystävyydestä. Yksinkertaisesta teemasta Nakache ja Toledano kutovat elämänmyönteisen kasvutarinan, jossa todellisuutta mukaillen on niin ilon kuin surun sävyjä.

Elokuvan kantava voima tulee pääosaesittäjiensä ilmiömäisistä roolisuorituksista ja ennen kaikkea heidän upeasta keskinäisestä kemiasta. François Cluzet loistaa halvaantuneen miljonäärin haastavassa roolissa, jossa hän pystyy turvautumaan ainoastaan omien kasvojensa ilmeikkyyteen. Cluzetin kasvoilta pystyy elokuvan aikana lukemaan koko tunteiden vavisuttavan kirjon. Kokonaisvaltaisesti vakuuttavasta roolista huolimatta näyttelijä yltää parhaimpaansa kaikkein hiljaisimpien hetkien aikana. Ostamansa taiteen taakse kätkeytyvän Philippen silmistä pystyy tällöin suorastaan aistimaan onnettomuuden jättämän musertavan tuskan.

Roolistaan katujen kasvatti Drissinä monet palkinnot pokannut Omar Sy ei tyydy sen vähempään ranskalaisen veteraaninäyttelijän rinnalla. Sanavalmiina ja hoidokilleen elämän pienet ilot näyttävänä nuorukaisena Sy onnistuu tuomaan hahmoonsa oman aistittavissa olevan herkkyyden, joka Philippen tapaan näkyy vain hetkittäin näyttelijän silmissä ja eleissä. Erinomaisista yksilösuorituksista huolimatta kaksikon välinen kemia nousee kuitenkin elokuvaa kannattelevaksi voimaksi. Philippen ja Drissin välisessä sanailussa on aitoa tunnetta, ja kohtausten hyväntuulisuus sekä puhdas vipittömyys tarttuvat myös katsojaan.

Mathieu Vadepiedin kuvaus viettelee katsojan elokuvan pienimuotoiseen maailmaan, joka pursuaa taidetta ja elegantteja sommitelmia. Yksinkertaiset asetelmat ja seesteinen kameratyöskentely yhdistyvät Ludovico Einaudin haikeisiin piano- ja sellosovituksiin, joista hohkaa elokuvan tematiikka. Alkuperäissävellysten ohella kerronnassa käytetään upeasti myös klassisten säveltäjien ja muun muassa Earth, Wind & Fire -yhtyeen kappaleita.

Koskemattomat on liikuttava tositarina ystävyyden voimasta ja elämän kauneudesta. Täydelliset näyttelijäkemiat ja elämänmyönteinen tarina antavat katsojalle pohjattoman hyvänolon tunteen, jonka jälkeen maailma tuntuu taas hieman paremmalta paikalta elää.

TEKNISET TIEDOT

Levittäjä: 
Julkaisupäivä: 
27.03.2013
Aluekoodi: 
Kuvasuhde: 
Ääniraita: 
Tekstitys: 
Testilaitteisto: 
Sony KDL-46HX903 | Marantz SR5005 | PS3 | Wharfedale 9.1 x 4, Wharfedale 9CS x 1, Wharfedale SW150 x 1

Vadepiedin häikäisevä kuvaus saa laadukkaan teräväpiirtosiirron. Kuva suorastaan säkenöi upeiden värisävyjen ja veitsenterävän tarkkuuden seurauksena. Pienimmätkin yksityiskohdat ihohuokosista takkien nukkaan loistavat ruudulla jokaista detaljia myöten. Luonnollinen värimaailma herättää kohtaukset eloon, ja syvä mustan taso saa elokuvan yökohtaukset näyttämään rikkailta menemättä liiallisuuksiin.

DTS-HD MA 5.1 -ääniraita on kuvan ja elokuvan tapaan eloisa ja täynnä iloa. Etukanavapainotteisuudesta huolimatta dynamiikka on monipuolinen ja ulottuu myös taka-alalle. Niin Einaudin hienovaraiset nuotit kuin elokuvan lukuisat äänielementit toistuvat terävinä ja luonnollisina. Matalat taajuudet eivät nouse koskaan liian esille mutta antavat tukensa kokonaisuudelle.

Vajaa puolituntinen making of -dokumentti kuvaa hyvin tuotannon kepeää ilmapiiriä, ohjaajien ja näyttelijöiden työskentelymetodeja sekä kohtausten improvisaatiomaista tulkintaa. Kaikesta huomaa, että tekijöillä oli hauskaa elokuvaa tehdessä, mikä puolestaan näkyy myös varsinaisessa elokuvassa.