We Are Your Friends

Julkaisuvuosi: 2015
We Are Your Friends
K-16
Päihteet

ARVOSANA

Elokuva: 
2,5 tähteä elokuvalle
Formaatti: 
Ensi-ilta: 
28.08.2015
Valmistusmaa: 
Genre: 
Kesto: 
97 minuuttia

MEDIA

We Are Your Friends
We Are Your Friends
We Are Your Friends
We Are Your Friends

Digitalisaation ja ilmaisten jakelukanavien yleistymisen vuoksi käytännössä kuka tahansa voi nousta nykyään hetkessä kuuluisaksi. Maineeseen ja mammonaan tarvitaan vain yksi hitti, jonka jälkeen loppu on historiaa. Niiden muutamien menestystarinoiden rinnalla pimentoon jäävät ne kymmenet tuhannet epäonnistumiset. We Are Your Friends ei tosin kerro niistä.

Dokumenteistaan paremmin tunnettu Max Joseph siirtyy fiktiivisen kerronnan pariin elektronisen tanssimusiikin maailmaan johdattelevassa draamassa. Yhdessä Meaghan Oppenheimerin kanssa luotu käsikirjoitus seuraa aloittelevan DJ:n (Zac Efron) ja tämän kaveriporukan haaveita aivan nurkan takana odottavasta suuresta menestyksestä, jota siivitetään sillä välin promotoimalla paikallista klubia ja myymällä huumeita tanssin pauloihin haltioituneille tamppaajille.

We Are Your Friends toimii varsin perinteisenä ryysyistä rikkauksiin -tarinana, jonka pelastavana tekijänä toimivat elokuvan vilpittömyys ja kohtauksia tukeva tanssimusiikki. EDM ei tosin jää ainoastaan taustatekijäksi, vaan se on nostettu tasavertaiseksi kumppaniksi päähenkilön oman tarinan rinnalle. Ohjaaja alustaakin elokuvan lähes puolidokumentaariseen sävyyn pilkkoessaan kuvaamansa musiikkigenren ytimen katsojalle aina sydämen lyöntitiheyden yhteydestä kappaleiden BPM-tempoon, basson vaikutuksesta kehoon ja musiikin takaa löytyvään sieluun.

Elokuva onkin helppo nähdä viimevuosina valtavirtaan nousseen EDM:n vanavedessä saapuvana tuotteena, joka on suunnattu suoraan tyylilajin ystäville – sekä oivana sylkykuppina kaikille genren valtavirtaistumisesta närkästyneille. Dramaturgiaa tahdittavat energisen mukaansatempaavat biitit, jotka sävyttävät niin lukuisia klubikeikkoja yleisömerineen kuin päähenkilöiden kohtaamia tragedioita ja onnistumisia. Yleisvire pysyykin elektroniselle tanssimusiikille tyypillisen pirteänä, mikä heijastuu suoraan myös elokuvan hyvän olon tunnelmaan.

Kerrontaa avittavat myös varsin onnistuneet näyttelijäsuoritukset. Nuorten maailma on mun -asenne kuvataan uskottavasti, ja rooleihin kiinnitetyt nuorukaiset Efronin johdolla hengittävät samaa sähköistä ilmaa. Heidän kauttaan elokuva onnistuu leikkaamaan myös pienen siivun satunnaisten menestysten ja arjen realiteettien eroista, joskin valtaosa elokuvasta keskittyy Efronin, tämän leipiinsä ottavan Wes Bentleyn sekä kolmiodraaman sulkevan Emily Ratajkowskin hahmojen väliseen suhteeseen.

We Are Your Friends on varsin onnistunut hyvän olon elokuva, joka luottaa nuoruuden vimmaan, EDM-musiikkiin ja ryysyistä rikkauksiin -kertomusten iänikuiseen voimaan.