Monsterit-yliopisto

Alkuperäinen nimi: 
Monsters University
Julkaisuvuosi: 2013
Monsterit-yliopisto
K-7
Ahdistus

ARVOSANA

Elokuva: 
3,5 tähteä elokuvalle
Formaatti: 
Ensi-ilta: 
02.08.2013
Valmistusmaa: 
Kesto: 
104 minuuttia

MEDIA

Monsterit-yliopisto
Monsterit-yliopisto
Monsterit-yliopisto
Monsterit-yliopisto

Pixar Animation Studiosin vuonna 2001 ilmestynyt Monsterit Oy toi tuoreen tuulahduksen kaapeissa piileskeleviin ja sängyn alla lymyileviin hirviöihin, jotka peloteltavien lapsien lailla olivat aivan yhtä kauhuissaan ihmisten vaarallisesta maailmasta. Reilu vuosikymmenen myöhemmin hirviökaverukset Mike ja Sullivan palaavat takaisin pelottelun maailmaan studion ihka ensimmäisessä esiosassa, Monsterit-yliopisto.

Dan Scanlonin ohjaama koko perheen animaatioelokuva vie nuorekkaan kaksikon koulun penkille opettelemaan pelottelun alkeita, jotta maineikas ura Monsterit Oy:n leivissä muuttuisi haaveesta todeksi. Vaan pojat ovat aina poikia, myös hirviöiden keskuudessa.

Valitettavasti ensimmäisen osan tuoreudesta ei ole Monsterit-yliopistossa jäljellä kuin muutama yksittäinen kohtaus. Scanlonin, Daniel Gersonin ja Robert L. Bairdin käsikirjoitus on edelleen vauhdikas, humoristinen ja jossain määrin myös tunteellinen, mutta sen juoni lainaa koko kuvastonsa muilta college-elokuvilta aina kilpailevia veljes- ja sisarkuntia sekä pakollista hylkiöporukkaa myöten. Ettekä ikinä arvaa, mihin joukkoon Mike ja Sullivan joutuvat. Toki tapahtumat on höystettyä hirviöteemaan sopivammiksi, mikä ei kuitenkaan tee niistä yhtään sen omaperäisempiä.

Perituttujen college-pelleilyjen taustalle rakennetaan samalla teemaa mukaileva tarina kasvamisesta ja orastavasta ystävyydestä, joka – kuinkas muutenkaan – alkaa aluksi hieman väärällä jalalla. Päähenkilöiden vastakohtien avulla kannatellaan kerrontaa pitkälle yli puolenvälin, jolloin aristoteelista dramaturgiaa mukaillen vaihe siirtyy hieman vakavammaksi. Tosin Pixarilla on aina ollut ihailtava taito tasapainotella totisempiakin kohtauksia huumorin säestämänä, eikä Monsterit-yliopisto ole sen suhteen poikkeus; lopun hersyvä kauhupastissi saa vedet suorastaan valumaan silmistä.

Monsterit-yliopisto on kliseisestä tarinasta huolimatta viihdyttävä animaatio, mikä kertoo jo osaltaan Pixarin laadun takeesta. Vaikka elokuva ei itsessään tarjoa mitään uutta ja ihmeellistä, onnistuu se silti viemään katsojansa mukaan värikkään lämpöiseen maailmaan, josta pystyy nauttimaan niin lapset kuin aikuisetkin.