Ratchet & Clank

Julkaisuvuosi: 2016
Ratchet & Clank
K-7
Ahdistus

ARVOSANA

Elokuva: 
2 tähteä elokuvalle
Julkaisu: 
4,5 tähteä julkaisulle
Kuva: 
5 tähteä kuvalle
Ääni: 
4,5 tähteä äänelle
Lisämateriaali: 
Formaatti: 
Valmistusmaa: 
Julkaisija: 
Kesto: 
94 minuuttia
Säveltäjä: 
Muuta: 
Kiitokset Scanbox Entertainmentille arvostelukappaleesta.

MEDIA

Ratchet & Clank
Ratchet & Clank
Ratchet & Clank
Ratchet & Clank

PlayStation-konsoleilla monien sydämen valloittanut toimintapelisarja Ratchet & Clank siirtyy samannimisessä animaatiosovituksessa ensimmäisen kerran kokopitkäksi elokuvaksi. Pörröisen lombaxin ja tämän robottiapulaisen seikkailujen pariin lähdetään parivaljakon vauhdikkaassa syntytarinassa, jonka rinnalle tuotannosta vastaava Sony on rakentanut myös uuden pelin.

Sekä elokuva että peli sovittavat vuonna 2002 käynnistyneen pelisarjan avauksen uudelleen kertoessaan lajinsa viimeisen lombaxin, Ratchetin, ja tämän kotiplaneetalle haaksirikkoutuvan neuvokkaan robotti Clankin ensimmäisestä kohtaamisesta ja sitä seuraavasta jännittävästä seikkailusta. Galaktisen rauhanturvaajien riveihin haluava Ratchet löytääkin uuden robottikaverinsa tuomasta varoituksesta hyvän syyn matkata idoleittensa tykö ojentamaan auttavan kiintoavaimensa.

Lapsenomaisesta huumoristaan ja mutterien täytteisestä mätkinnästään tunnettu pelisarja on elokuvaverrokkinaan huomattavasti suoraviivaisempi kokemus, jonka kepeässä tunnelmassa on tosin kaikuja alkuperäisteoksiin. Elokuvan huumorista uupuu kuitenkin toimiva ajoitus ja vitsien terävyys, ja kun turvana ei ole tällä kertaa väliin ripoteltavia interaktiivisia peliosuuksia, jää kokonaisuus kauttaaltaan harmillisen vaisuksi. Kyseessä on silti ihan kelpo ja viihdyttävä fanipalvelu, mutta lopputulos olisi voinut olla huomattavasti parempikin – ja ennen kaikkea hauskempi.

Interaktiivisuuden puute näkyy myös sen korvikkeeksi tilkityn kerronnan ponnettomuudessa. Toiminnallisten kohokohtien väliin jäävä materiaali on lähes puhtaasti tyhjäkäyntiä, joka ei kuljeta juuri tarinaa saati hahmoa mihinkään suuntaan. Etenkin pääkaksikon välinen ystävyys, jonka ympärille elokuva pitkälti rakentuu, jää etäiseksi. Ongelma viriää persoonattomiksi jäävien hahmojen kanssa, sillä nämä nojaavat lähes täysin pelisarjatuntemukseen; elokuva ei vaivaudu selittelemään sen kummemmin päähenkilöiden taustoja – monenkirjavasta sivukatraasta puhumattakaan – saati maailmansa nyansseja.

Animaatiojälki on onnekseen laadukasta, ja pelisarjan persoonalliset otukset piirtyvät kauniin yksityiskohtaisina ruudulle. Myös maailma on pääpiirteittäin mukavan värikäs, mutta valitettavasti niiden harvojen toimintakohtausten koreografiointi on jäänyt puolitiehen. Ja kun pelisarja on tunnettu mitä hullunkurisimmista aseista ja vempeleistä, olisi niitä mieluusti nähnyt käytettävän myös kunnolla itse elokuvassa. Nyt monet esitellään vain pikaisesti ja käyttöön otetaan ne kaikkein tylsimmät, eikä niillä muutamilla erikoisuuksilla revitellä kunnolla.

Ratchet & Clank on pelisarjan faneille suunnattu täsmätuote, joka ei ota kuitenkaan alkuperäisteosten hullunkurisuudesta täysin rinnoin irti, vaan tyytyy toisintamaan hivenen perinteisempien animaatioelokuvien konventioita.. Lopputulos on pettymys niin faneille kuin sarjaan perehtymättömillekin.

TEKNISET TIEDOT

Levittäjä: 
Julkaisupäivä: 
17.08.2016
Aluekoodi: 
Kuvasuhde: 
Ääniraita: 
Dubbaus: 
Tekstitys: 
Testilaitteisto: 
Sony KDL-46HX903 | Marantz SR5005 | PS4 | Wharfedale 9.1 x 4, Wharfedale 9CS x 1, Wharfedale SW150 x 1

Julkaisun kuvanlaadusta ei juuri pahaa sanottavaa ole kerrottavaksi. Kaunis animaatiojälki toistetaan ilmiömäisellä terävyydellä, jonka ansiosta lukuisat yksityiskohdat, kuten päähenkilön pörröisen turkin yksittäiset karvat, suorastaan pulpahtavat kuvan pinnalle. Myös sateenkaaren kirjavat värisävyt korostuvat upeasti läpi elokuvan ja herättävät kohtaukset toden teolla eloon.

DTS-HD MA 5.1 -miksaus pursuaa kuvan lailla yksityiskohtia, jotka paikannetaan kotiteatteriympäristöön erinomaisella tarkkuudella. Tilaa hyödynnetäänkin aktiivisesti läpi elokuvan, minkä lisäksi yksittäisten tehosteiden skaala on vakuuttavan kuuloista. Kaikkea tukee elävällä ääniraidalla, joka kietoutuu sulavasti osaksi kohtauksia.