Nuija ja tosinuija kaks

Alkuperäinen nimi: 
Dumb and Dumber To
Julkaisuvuosi: 2014
Nuija ja tosinuija kaks
K-12
Ahdistus
Väkivalta

ARVOSANA

Elokuva: 
1,5 tähteä elokuvalle
Julkaisu: 
4 tähteä julkaisulle
Kuva: 
4 tähteä kuvalle
Ääni: 
4 tähteä äänelle
Lisämateriaali: 
2,5 tähteä extroille
Formaatti: 
Valmistusmaa: 
Julkaisija: 
Genre: 
Kesto: 
109 minuuttia

MEDIA

Nuija ja tosinuija kaks
Nuija ja tosinuija kaks
Nuija ja tosinuija kaks
Nuija ja tosinuija kaks

Nuijaakin tosinuijempi töhökaksikko Harry (Jeff Daniels) ja Lloyd (Jim Carrey) saapuvat parin vuosikymmenen jälkeen takaisin valkokankaalle. Ohjaajaveljesten Peter ja Bobby Farrellyn luomat rakastetut idiootit seuraavat tuoreimmassa seikkailussaan alkuperäisteoksen jäljissä, kun kaverukset matkaavat poikki mantereen löytääkseen Harryn kauan kadoksissa olleen tyttären vain kysyäkseen tältä isälleen munuaista.

Tutun kaavan ympärille rakennettu Nuija ja tosinuija kaks ei edes pyri keksimään pyörää uudestaan. Kuusihenkiseksi paisunut käsikirjoitustiimi lainaa surutta lähes kaiken ensimmäisestä osasta, eivätkä edes viitsi yrittää peitellä tekojaan. Jälleen matkataan autolla, kiusataan kuolemaksi asti perään lähetettyä ammattitappajaa, tapetaan sokean naapurin linnut ja fantasioidaan autoeroottisesti määränpäässä odottavasta tytöstä. Sivunäyttelijät on toki vaihdettu tuoreempiin, mutta hahmot itsessään pysyvät samoina.

Ongelmaa ei välttämättä olisi, jos toisinto vain toimisi nykypäivänä. Valitettavasti ensimmäisestä osasta tutut vilpittömät tyhmyrit ovat vain kadonneet parin vuosikymmenen aikana ja heidän tilalle on napattu huomattavasti ilkeämielisemmät kaksoisolennot. Vitsit eivät tapahdu enää päähenkilöiden kustannuksella, vaan toisten. Etualalle nousevatkin rasistiset, seksistiset ja puhtaasti fyysiset heitot, jotka eivät kuulu hahmojen olemukseen, eivätkä ne myöskään ole järin onnistuneita millään mittapuulla mitattuina.

Lopputuloksena syntyy väsynyt kierrätys, joka kannattelee itseään puhtaasti nostalgian voimin. Carrey ja Daniels palaavat vuosikymmenten jälkeen rooleihinsa yllättävän saumattomasti, vaikka toisinaan kaksikko vetää kohtaukset vähän liian korkealentoisesti. Näyttelijät ovat tosin selkeästi onnessaan päästessään jälleen hahmojensa pariin, mutta heidän kannaltaan olisi toivonut, että käsikirjoituksesta olisi ollut edes johonkin. Kun jatko-osassa ei ruodita sen enempää hahmojen taustoja kuin toimivaa huumoriakaan, ei kokemus ole lopulta järin mieleenpainuva. 

Nuija ja tosinuija kaks tuo kahden vuosikymmenen takaisen tohelokaksikon jälleen valkokankaalle vain pilatakseen nekin hyvät nuoruusmuistot. Samojen vitsien, hahmojen ja kohtausten kierrätyksen sietäisi vielä jotenkin, mutta hahmojen muuttaminen viattomista hölmöistä ilkeämielisiksi tolloiksi on asia erikseen.

TEKNISET TIEDOT

Levittäjä: 
Julkaisupäivä: 
11.03.2015
Aluekoodi: 
Kuvasuhde: 
Ääniraita: 
Tekstitys: 
Testilaitteisto: 
Sony KDL-46HX903 | Marantz SR5005 | PS4 | Wharfedale 9.1 x 4, Wharfedale 9CS x 1, Wharfedale SW150 x 1

Julkaisu tarjoaa kauttaaltaan terävän ja sävykkään kuvan, josta ei ole valitettavaa. Tarkkuus säilyy kohtauksesta riippumatta erinomaisena, ja värikylläinen anti toistuu upeasti. Mustan taso on niin ikään onnistunut.

DTS-HD MA 5.1 -miksaus antaa monikanavaisen puheenvuoron enimmäkseen elokuvan värikkäille sävellyksille, mutta tarjoaa tilaa myös satunnaisille tehosteille. Matalat taajuudet tukevat toisinaan tapahtumia hienosti. Kokonaisuus on yllätyksetön mutta toimiva.

”That’s Awesome!” – Story of Dumb & Dumber To on yhteiskestoltaan kolme varttia kestävä making of -dokumentti, joka jää sisällöltään kuitenkin pintapuoleiseksi. Pienempiin kappaleisiin jaettu osio käsittelee alkuperäisteoksen vaikutusta, näyttelijävalintoja, elokuvassa piipahtavia cameoita kuin stuntteja, mutta kokonaisuus muodostuu pikemminkin vilaukseksi kuin syvälliseksi kurkistukseksi kulissien taakse.

Erillinen What’s So Smart About Dumb and Dumber To tarkastelee puolestaan reilun kuusiminuuttisen edestä syitä, miksi tyhmyys on hauskaa ja miten nauru parantaa elämää.

Lisäksi levylle on tallennettu reilun kymmenen minuutin edestä poistettuja kohtauksia, vaihtoehtoinen aloitus sekä seitsemänminuuttinen pilalle menneiden kohtausten kavalkadi.