Perhe - August: Osage County

Alkuperäinen nimi: 
August: Osage County
Julkaisuvuosi: 2013
Perhe - August: Osage County
K-12
Päihteet
Ahdistus

ARVOSANA

Elokuva: 
4 tähteä elokuvalle
Julkaisu: 
4 tähteä julkaisulle
Kuva: 
4,5 tähteä kuvalle
Ääni: 
4 tähteä äänelle
Lisämateriaali: 
3 tähteä extroille
Formaatti: 
Valmistusmaa: 
Julkaisija: 
Genre: 
Kesto: 
121 minuuttia
Ohjaus: 
Käsikirjoitus: 
Säveltäjä: 
Muuta: 
Kiitokset Scanbox Entertainmentille arvostelukappaleesta.

MEDIA

Perhe - August: Osage County
Perhe - August: Osage County
Perhe - August: Osage County
Perhe - August: Osage County

Tracy Letts jatkaa omien näytelmiensä adaptoimista valkokankaalle Perhe - August: Osage Countylla. Pienimuotoinen, yhteen taloon sijoittuva elokuva on hiljalleen etenevä draama Westonin perheestä, jonka matriarkkavetoinen sukupuu tuodaan saman katon alle, kun perheen entinen pää (Sam Shepard) katoaa ryyppyreissullaan. Uusi asuinjärjestely herättää tosin tunteet ja vaietut salaisuudet pintaan.

Alkuperäisen näytelmäteoksen tapaan John Wellsin ohjaama Perhe - August: Osage County on vuoristoratamainen perhekronikka, jonka tunnekirjo yltää ääripäästä toiseen. Kerronnan katalyytteinä toimivat Meryl Streepin esittämä perheenpää sekä tämän siteet läheisiinsä irrottanutta esikoistytärtä näyttelevä Julia Roberts, joiden kautta Westonin häiriintynyttä historiaa ryhdytään purkamaan.

Lettsin luoma sukupuu onkin keskivertoista perhettä dramaturgisesti huomattavasti kiinnostavampi. Riippuvuudet, petokset, myrkyllisyys ja viha ovat vain muutamia Westoneita kuvaavia piirteitä, joiden paljastuminen muokkaa perustavanlaatuisesti jo entuudestaan rikkonaisen perheen elämää. Ja vaikka toisinaan kohtauksissa maistuu lievä teennäisyys, ovat niistä syntyvät tunteet ja ajatukset aitoja.

Perhekeskeisyytensä vuoksi elokuva on nimenomaan vahvojen näyttelijöiden juhlaa. Westonin sukupuun hedelmiä tulkitsevat Streepin, Robertsin ja Shepardin ohella Juliette Lewis sekä Julianne Nicholson. Tunteiden myllertämän perhetripin etuoikeutettuun asemaan nousee Streepin huumeriippuvainen muumimamma, jonka myrkyllisesti sivaltama säilä jättää pysyvät arvet jälkeläisten lisäksi myös katsojaan. Julia Roberts nousee tasavahvaksi hahmoksi äitinsä rinnalle, ja näiden kahden matriarkan väliset taistot ravisuttavat perustuksia pelottavan vakuuttavalla tenholla.

Elokuvan herkemmät hetket nähdään tosin vähintään yhtä vakuuttavan sivuosakatraan välityksellä. Benedict Cumberbatchin nyhverö poika on suvun harvoja miehiä, jonka ovat kasvattaneet hänen rakastavainen isä (Chris Cooper) ja tämän käytännössä kuolleena näkevä äiti (Margo Martindale). Cooperin ja Martindalen välinen yhteinen kohtaus, jossa kaksikko keskustelee omasta tulevaisuudestaan, nousee kirkkaasti elokuvan ikimuistoisimpiin ja tunteikkaampiin hetkiin. Robertsin esittämän Barbaran aviomiehenä nähtävä Ewan McGregor ja näiden yhteistä lasta esittävä Abigail Breslin jäävät sen sijaan hieman pimentoon.

Perhe - August: Osage County on vakuuttava, tunteiden myllertämä trippi dysfunktionaalisen Westonin perheen kulisseihin. Erinomaisten näyttelijäsuoritusten vetämä draama on lievästä teennäisyydestä huolimatta ravisuttava kokemus.

TEKNISET TIEDOT

Levittäjä: 
Julkaisupäivä: 
25.06.2014
Aluekoodi: 
Kuvasuhde: 
Ääniraita: 
Tekstitys: 
Testilaitteisto: 
Sony KDL-46HX903 | Marantz SR5005 | PS4 | Wharfedale 9.1 x 4, Wharfedale 9CS x 1, Wharfedale SW150 x 1

Julkaisun maltillinen, värisävyiltään karsittu kuva tuodaan erinomaisesti teräväpiirtoon. Tarkkuudeltaan ilmiömäiseen erottelukykyyn yltävä anti vakuuttaa kauttaaltaan ja kohtauksista riippumatta, eikä mustan tasossa tai värimaailmassa ole niin ikään moitittavaa. Kokonaisuuden kruunaa filmimäinen rae.

DTS-HD MA 5.1 -miksaus esittelee erityisosaamistaan lähinnä musiikin osalta, sillä muu elokuva koostuu tehosteiden osalta pääosin dialogista. Keskustelut sointuvat tosin tarkasti ja selkeinä. Tilaerottelu sekä matalat taajuudet tukevat maltilla sävellyksiä.

Kommenttiraidalla kuullaan ohjaaja John Wellsia ja kuvaaja Adriano Goldmania, jotka antavat informatiivisen selonteon niin kyseisen elokuvan kuin elokuvanteosta yleisesti. Käsiteltävinä aiheina ovat niin näyttelijäsuoritukset, kuvausolosuhteet kuin kuvaus yleensä sommitelmien, valaistuksen ja ajankohtaisen digitaalisuus vs. filmi -keskustelun suhteen.

Parikymmenminuuttinen making of -dokumentti kattaa asiantuntevasti ja viihdyttävästi elokuvan tuotannon. Jutun juurta haetaan niin tarinan sovituksesta valkokankaalle, hahmoista kuin elokuvan sävellyksistä. On Writing with Tracy Letts jatkaa aihetta vajaalla kymmenminuuttisella koosteellaan, jossa kirjailija kertoo tarinan synnystä, hahmoista ja miljööstä omien henkilökohtaisten kokemustensa innoittamana.

Lisäksi levylle on tallennettu viisi poistettua kohtausta, jotka voi kuunnella myös ohjaaja John Wellsin ja kuvaaja Adriano Goldmanin kommenttien kera.