MEDIA
Vuonna 2011 monet intensiivisellä ja lähes yhtäjaksoisella toiminnalla yllättänyt The Raid saa monien genrefanien odottamaa jatkoa. The Raid 2: Berandal vie kerronnan aiempaa juonivetoisemmaksi, mutta edellisosan miellyttävän brutaaleja mättöjä ei ole myöskään unohdettu. Gareth Evans keskittyy jatkossaan kuitenkin selkeästi enemmän toimintaelokuvan termin jälkimmäiseen osaan.
Vain muutamia tunteja ensimmäisen osan hengästyttävästä koettelemuksesta jatkava The Raid 2: Berandal vie alokas Raman (Iko Uwais) uuden toimeksiannon kimppuun. Korruptoituneet poliisit paljastaakseen Rama lähetetään soluttautumaan Jakartan rikollissyndikaatin riveihin, mutta muutaman kuukauden pituiseksi tarkoitettu keikka venähtääkin odotettua pidemmäksi – ja vaarallisemmaksi.
Genren perusteita kunnioittaen Raid 2:n juonikuviot kulkevat perin tuttavallisella maaperällä, mutta Evansin käsikirjoitus on onnistuneesti karsittu kaikesta turhasta – tai korvattu toiminnalla. Jo ensimmäisessä osassa myös tarinankerronnallisia lahjojaan väläytellyt käsikirjoittaja-ohjaaja jalostaa taitojaan entisestään kutoessaan mukaansatempaavan jännitysnäytelmän ystävyydestä, petoksesta ja kaksinaamaisuudesta.
Kerrontaa kuljetetaan eteenpäin useasta näkökulmasta tarkasteltuna. Etualalla kytee luonnollisesti perheellisen Raman jatkuva paljastumisriski sekä samanaikaisesti sukellus yhä syvemmälle väkivaltaiseen maailmaan, jossa ainoa hutera luotto on sysättävä omaa etua tavoittelevien paatuneiden rikollisten tykö. Yhtäältä Jakartanin tuottoisasta kakusta haluavat siivun useampikin organisaatio – mukaan lukien korruptoituneet poliisit – joiden välinen valtapeli nousee toisinaan jopa päähenkilön edelle. Evans pitää onnekseen tarpeettomat yllätykset minimissä ja luo jännityksen nimenomaan paljastamalla osapuolten vastakkaiset intressit katsojalle.
Ja kun nämä intressit viimein kohtaavat, Evans iskee elokuvallaan jo toistamiseen katsojalta ilmat pihalle. Aasialaisen uuden aallon toimintaleffojen mukaisesti iskuissa ei suotta säästellä, vaan jokainen lyönti ja heitto viedään perille asti kivuliaan tuntuisesti. Hengästyttävän kiihkeät toimintakohtaukset on tällä erää rytmitetty pitkin elokuvaa, mikä tekee äkkiarvaamattomista hetkistä aiempaa shokeeraavampia.
Toimintakohtaukset eivät luota kuitenkaan pelkästään shokkiarvoon, vaan ne vakuuttavat myös niin koreografian kuin kuvauksen osalta. Vanhoja Shaw Brothers -klassikoita mukaillen elokuvan lukuisat pahikset ovat kevyen karrikoituja spesifistisen taistelulajin tai yksittäisen aseen taitaja, mikä irrottaa Raid 2:sta menemästä kerronnassaan liian vakavaksi. Evans pitää myös huolen, että näiden ottelijoiden kohtaamiset ovat puhdasta hekumaa hyödyntäen kekseliäästi kamerakikkoja viedessään sommitelmansa toiminnan tykö.
The Raid 2: Berandal on ensiosaansa huomattavasti juonivetoisempi kokemus, joka ei kuitenkaan säästele iskuissa, kun sen aika koittaa. Kokonaisuus onkin aiempaa elokuvamaisempi, vetävämpi ja kiihkeämpi toimintaraina kuin Gareth Evansin jo entuudestaan kivenkova sarjan avaus.
TEKNISET TIEDOT
Värisävyiltään maanläheinen ja jopa hiukan nuiva kuva toistetaan teräväpiirtojulkaisussa erinomaisena. Tummanpuhuvan annin pelastus on erinomainen tarkkuus, joka pitää kohtaukset kauttaaltaan detaljirikkaana ja säväyttävinä. Myöskään mustan tasoissa ei ole moitittavaa.
DTS-HD MA 5.1 -miksaus tarjoaa vakuuttavan immersiivisen kattauksen elokuvan väkivaltaiseen maailmaan. Niin tilakäyttö kuin skaala onnistuvat säväyttämään erinomaisuudellaan. Kohtausten ympäröivä maailma levittyy luonnollisesti katselutilaan, kun taas jokainen isku, räjähdys ja liike toistetaan kouriintuntuvalla tenholla ja avaruudella.
Lisämateriaalipuolta täydentää ainoastaan vajaa viisiminuuttinen poistettu kohtaus, jossa nähdään yksi elokuvasta kokonaan leikattu toimintaosuus.