Saving Mr. Banks

Julkaisuvuosi: 2013
Saving Mr. Banks
K-12
Ahdistus

ARVOSANA

Elokuva: 
3,5 tähteä elokuvalle
Formaatti: 
Ensi-ilta: 
14.03.2014
Valmistusmaa: 
Genre: 
Kesto: 
125 minuuttia

MEDIA

Saving Mr. Banks
Saving Mr. Banks
Saving Mr. Banks
Saving Mr. Banks

P. L. Traversin luoma lastenhoitaja Maija Poppanen on monille tuttu nimenomaan Disneyn vuonna 1964 tehdyn musikaalin värikkäänä ja laulavana persoonana. Palkittu teos poikkeaa tosin melkoisesti kirjasarjan paljon tylymmästä alkuperäishahmosta pysyäkseen uskollisempana maailman suurimpiin lukeutuvan viihdeteollisuusyhtiön julkisivulle – aivan kuten elokuvan synnystä kertova Saving Mr. Bankskin.

John Lee Hancockin ohjaustyö kertoo Maija Poppasen päätymisestä valkokankaalle ja sitä edeltänyttä taistelua kirjailija P. L. Traversin ja Walt Disneyn välillä. Kelly Marcelin ja Sue Smithin käsikirjoitus seuraa kahdella tasolla elokuvan syntyä, jossa Emma Thompsonin esittämä Travers yrittää tehdä kaikkensa pitääkseen oman visionsa ja rakastamansa hahmon päättymästä liian sokeriseksi. Samaan aikaan rinnalla kerrotaan takaumina kirjailijan lapsuudesta ja hänen suhteestaan isäänsä, ja kuinka se vaikutti legendaarisen kirjasarjan syntyyn.

Saving Mr. Banks rullaa alusta saakka viattoman viihtyisästi sujuvan kerronnan ja osaavien näyttelijöiden avulla. Thompson ottaa nyrpeän kirjailijan haltuunsa peribrittiläisin elein ja kannatteleekin elokuvan humoristista osastoa kiitettävällä taidolla. Komiikka lainataan kontrastista Traversin kuivakkaan persoonan ja Disneyn edustaman ylitse pursuavan ilon välillä, mikä saattaa jossain määrin heijastaa myös katsojan suhdetta nimenomaiseen viihdeorganisaatioon.

Käsikirjoitus ei tosin pelkää sivuta hieman synkempiä nurkkiakaan. Siinä missä 1960-luvulle sijoittuvat kohtaukset ovat pitkälti vastakohtien sävyttämää komiikkaa, tarkastellaan vuosisadan alun takaumissa viinaan käyvän mutta lapsiaan rakastavan isän tuomaa painolastia Traversin loppuelämään. Tummemmista sävyistä huolimatta isäukkoa esittävä Colin Farrell tuo raastavalla tulkinnallansa kohtauksiin myös sopivan annoksen kepeyttä lastensa mielikuvitusta ruokkivana suojelijana.

Elokuva on kuitenkin pitkälti – ja luonnollisesti – Disneyn silmin muokattu sovitus, minkä vuoksi muun muassa Traversin hahmoa ja hänen suhtautumistaan Maija Poppasta kohtaan on vääristelty yhtiön imagolle sopivammaksi. Todellisuudessa Mikki Hiiri -jätille kovasti katkeroitunut Travers ei lämmennyt adaptaatiolle oikeastaan lainkaan, mutta toisaalta arkielämässään kirjailija oli myös paljon kylmempi ihminen. Samat silkkihansikkaat käsittelevät myös ensi kertaa kokopitkässä nähtävää Walt Disneytä, jonka roolissa Tom Hanks onnistuu tosin tuomaan karismansa ohella lievän siivun Disney-ikonin varjelluista puolista.

Saving Mr. Banks on historiallisista epätarkkuuksista huolimatta onnistunut hyvän mielen elokuva, jota tukevat osaavat näyttelijät ja kepeä tunnelma.