Vares - Sheriffi

Julkaisuvuosi: 2015
Vares - Sheriffi
K-16
Väkivalta

ARVOSANA

Elokuva: 
2 tähteä elokuvalle
Formaatti: 
Ensi-ilta: 
07.01.2015
Valmistusmaa: 
Julkaisija: 
Kesto: 
90 minuuttia

MEDIA

Vares - Sheriffi
Vares - Sheriffi
Vares - Sheriffi
Vares - Sheriffi

Reijo Mäen turkulainen yksityisetsivä Jussi Vares saapuu jälleen valkokankaalle elokuvasarjan yhdeksännen osan, Vares - Sheriffi, myötä. Pääosasta vastaa roolin vuonna 2011 itselleen perinyt Antti Reini, joka saa tällä kertaa keissikseen vuoden takaisen brutaalin murhatapauksen. Nuoren naisen ja rituaalimurhalta vaikuttavan miehen kuolema sysää viinaan taipuvan dekkarin lähemmäksi Turun alamaailmaa ja siellä vaikuttavaa Raatia – sekä salaperäistä Sheriffiä.

Mika Karttusen ja Hannu Salosen sovitus Mäen samannimisestä romaanista taipuu filmimuottiin jälkimmäisen ohjaksissa. Tuotannon todellinen päällepäsmäri on siitä huolimatta tuottajan pallilla istuva Markus Selin, jonka koko tunnettu repertuaari on jälleen näytillä. Muiden elokuvantekijöiden siirtyessä 1990-luvun turhista kikkailuista suosiolla uudelle vuosituhannelle, Selin ja Vares - Sheriffi luottavat edelleen toimintakohtausten pikakelauksiin, radiobiiseillä tahditettuun kerrontaan ja pysäytyskuviin. Hieman yllätyksettömästi tekijöiden tunnelmanvälitysyritykset eivät toimi tälläkään kertaa.

Tyylikkyyttä epäonnisesti hakeva audiovisuaalinen kerronta toimii noin muutoin kehyksenä kohtalaisen pätevälle dekkarisovitukselle, jota rakennetaan pala kerrallaan kohti loppuratkaisua. Tunnelma on myös suurimman osan ajasta aiheelle sopivan synkkä, mutta tekijöiden ote alkaa lipsua loppua kohden yhä pahemmin. Lisäksi genren konventioihin lukeutuva kertojaääni on sen sijaan Reiniltä hakusessa, ja ne harvat dekkarihenkeä herättelevät kohtaukset on luettu suoraan paperilta. 

Juonen perusteet ovatkin noin muutoin kunnossa, mutta Mäen kirjojen sivuilla ehkä toimivien hahmojen tuominen kankaalle ei tarjoa edelleenkään muuta kuin karmivan teennäisiä näyttelijäsuorituksia ja turhia kohtauksia. Kerrontaa hidastavien, yhden sivun vitsintynkien oleellisuus kokonaisuuden kannalta on aina tuntunut sopimattomalta elokuvasarjan muutoin kovin vakavassa kerronnassa, eikä Sheriffi tee poikkeusta sääntöön. Asiaa myös auttaisi hivenen, jos sivuhahmot olisivat edes etäisesti hauskoja.

Vares - Sheriffi on pohjimmiltaan onnistuneen dekkarin ainekset sisältävä trilleri, joka pilataan Mäelle tyypillisillä karikatyyreillä ja Selinin edelliselle vuosituhannelle jääneellä kuvastolla.