Walter Mittyn ihmeellinen elämä

Alkuperäinen nimi: 
The Secret Life of Walter Mitty
Julkaisuvuosi: 2013
Walter Mittyn ihmeellinen elämä
K-7
Ahdistus
Väkivalta

ARVOSANA

Elokuva: 
3,5 tähteä elokuvalle
Julkaisu: 
4,5 tähteä julkaisulle
Kuva: 
5 tähteä kuvalle
Ääni: 
5 tähteä äänelle
Lisämateriaali: 
2,5 tähteä extroille
Formaatti: 
Valmistusmaa: 
Genre: 
Kesto: 
114 minuuttia
Ohjaus: 
Käsikirjoitus: 
Säveltäjä: 
Muuta: 
Kiitokset Fox-Paramount Home Entertainmentille arvostelukappaleesta.

MEDIA

Walter Mittyn ihmeellinen elämä
Walter Mittyn ihmeellinen elämä
Walter Mittyn ihmeellinen elämä
Walter Mittyn ihmeellinen elämä

Ben Stiller taiteilee itsensä kameran molemmille puolille tuotantolimbosta todellisuuteen materialisoituneen The Secret Life of Walter Mittyn ohjaajana ja pääosaesittäjänä. James Thurberin samannimiseen novelliin perustuva sovitus päivittää unelmoivan jokamiehen nykypäivään ja rakentaa voimavaransa yksinkertaisen – mutta tärkeän – ajatuksen ympärille; carpe diem.

Walter Mitty (Stiller) on Life-lehden negatiivikehittäjänä toimiva tuiki tavallinen persoona, joka on tyytynyt rutiinimaiseen elämäänsä, unelmoi todellisuuttansa suuremmista asioista ja haikailee romanttisvivahteita tuoreen kollegansa (Kristen Wiig) kanssa. Kun pitkäikäinen työnantaja aikoo lopulta siirtää painopisteen verkkoon ja lomauttaa viimeisen lehden myötä suurimman osan tekijöistään, rohkaistuu Mitty ottamaan askelen tuntemattomaan.

Steve Conradin kätösissä The Secret Life of Walter Mitty kääntyy häpeilemättömän vilpittömäksi hyvän olon fantasiaksi, joka rakennetaan nimenomaan formaatin audiovisuaalisuuden varaan. Kuvaaja Stuart Dryburghin kätösissä jopa arjen harmaudesta luodaan mykistävän kauniita sommitelmia, mutta ennen kaikkea kuvallisuudella peilataan konkreettisesti elokuvan tematiikkaa unelmista ja varsinkin niiden toteutuksesta aiheutuvasta mielihyvästä.

Dryburgh luokin Stillerin ohjaksissa audiovisuaalisen taideteoksen, jossa värittömään arkeen tuodaan aluksi eloa päähenkilön kuvitelmista. Ihastuksen kanssa lepertely tai kusipäisen pomon kanssa taistelu saavat aivan toisenlaisia ulottuvuuksia päänsisäisissä mietelmissä, mutta askel askeleelta kaksikko vie elokuvaa pois unelmista kohti toisenlaista todellisuutta, joka osoittautuu jopa hurjemmaksi, värikkäämmäksi ja elävämmäksi kuin mikään kuviteltavissa oleva asia. Elokuvassa pienessä roolissa piipahtava Sean Penn tiivistääkin omalla tapaa ajatuksen tunteikkaassa loppupään kohtauksessaan, josta monien kännykkäkameroillaan elämäänsä tallentavien sietäisi ottaa opiksi.

Käsikirjoitus vie teemansa paikoin hieman liioiteltuihin sfääreihin, mutta näiden hetkien aikana koettu euforia on hyvin likellä todellisuutta. Monella tapaa kohtauksissa on samaa nostalgian värittämää tunnetta kuin palatessa vuosien jälkeen omien reissukuvien tai -kertomusten pariin. Eikä elokuva tarkoita unelmien tavoittelulla yksinomaan valtion rajojen ylittämistä; yhtäältä rohkeutta tarvitaan arjessakin kysymällä ihastustaan ulos tai puhaltamalla pölyt aikuisuuden vuoksi jättämänsä lempiharrastuksen yltä. Intohimoansa ei kannata tukahduttaa milloinkaan.

The Secret Life of Walter Mitty on audiovisuaalisesti hengen salpaava hyvän olon elokuva, joka rohkaisee nauttimaan elämästä kaiken aikaa.

TEKNISET TIEDOT

Julkaisupäivä: 
30.04.2014
Aluekoodi: 
Kuvasuhde: 
Ääniraita: 
Tekstitys: 
Testilaitteisto: 
Sony KDL-46HX903 | Marantz SR5005 | PS4 | Wharfedale 9.1 x 4, Wharfedale 9CS x 1, Wharfedale SW150 x 1

Värisävyiltään rikas ja terävyydeltään ilmiömäinen julkaisu on puhdasta nautintoa silmille. Arjen harmaudesta pienin askelin Islannin värikkäisiin maisemiin ulottuva anti vakuuttaa kaikilla osa-alueilla, eikä kuvassa ole yksinkertaisesti moitittavaa. Yksityiskohtaista herkkua tuetaan niin luonnollisella syvyysvaikutelmalla kuin erinomaisella mustan tasolla.

DTS-HD MA 7.1 -ääniraita yltää kuvan lailla korkeuksiin tarjoamalla äärimmäisen elävän ja hienovaraisen miksauksen. Äänimaailma on seesteisimmilläänkin todella dynaaminen niin tilanluonnin kuin pienempien yksityiskohtien suhteen. Suurkaupungin melun keskellä tapahtuvat kohtaukset kätkevät allensa niin kaukaisuudessa kaikuvia sireenejä kuin erinomaisella selkeydellä kuuluvan dialoginkin, kun taas Islannin hyisten vesien armoilla rahtilaivan jylhyys tuntuu LFE-kanavissa saakka. Matalat taajuudet tukevat muutoinkin erinomaisesti kohtausten äänimaisemaa. Erityismaininta täytyy antaa myös Theodore Shapiron mieltä ylentäville sävellyksille, jotka levittyvät kotiteatteriympäristöön muhkealla avaruudella ja rikkaudella.

Behind the Scenes -otsakkeen alle on kätketty yhteensä noin puolen tunnin edestä taltioitua kulissien takaista materiaalia. Harmillisesti lyhyisiin parin-kolmen minuutin koosteisiin pätkittyä settiä ei voi katsoa yhdellä kertaa, mutta muutoin tarinaa, sävellyksiä, stuntteja ja Islannissa tehtyjä kuvauksia käsittelevät aiheet ovat poikkeuksellisen mielenkiintoisia katsauksia elokuvan tuotantoon.

Lisäksi levylle on tallennettu vartin edestä poistettuja ja pidennettyjä kohtauksia, lyhyt kuvagalleria ja Jose Gonzalesin musiikkivideo kappaleesta Stay Alive.