Place Beyond the Pines, The

Alkuperäinen nimi: 
The Place Beyond the Pines
Julkaisuvuosi: 2012
The Place Beyond the Pines
K-12
Päihteet
Väkivalta

ARVOSANA

Elokuva: 
3 tähteä elokuvalle
Julkaisu: 
4 tähteä julkaisulle
Kuva: 
4,5 tähteä kuvalle
Ääni: 
4 tähteä äänelle
Lisämateriaali: 
2,5 tähteä extroille
Formaatti: 
Valmistusmaa: 
Genre: 
Kesto: 
140 minuuttia
Säveltäjä: 
Muuta: 
Kiitokset Scanbox Entertainmentille arvostelukappaleesta.

MEDIA

The Place Beyond the Pines
The Place Beyond the Pines
The Place Beyond the Pines
The Place Beyond the Pines

Derek Cianfrance tutkii kolmannessa ohjaustyössään The Place Beyond the Pines ihmiskohtaloita ja kuinka yksittäiset tapahtumat elämässä saattavat vaikuttaa paitsi omaan myös jälkikasvunsa tulevaisuuteen. Kolmen eri näkökulman kautta kerrottu tarina yhdistää toisiinsa neljä henkilöä yhden kohtalokkaan tapahtuman seurauksena.

New Yorkin itäosassa sijaitsevassa Schenectadyn kaupungissa surmanajaja Luke (Ryan Gosling) saa tietää olevansa yksivuotiaan lapsen isä. Tahtoessaan turvata esikoisensa tulevaisuuden, mies ryhtyy ryöstelemään paikallisia pankkeja, mikä usuttaa hänet törmäyskurssille kunnianhimoisen poliisikokelaan (Bradley Cooper) kanssa. Viisitoista vuotta myöhemmin kaksikon valintojen seuraamuksista maksavat myös menneisyydestään tietämättöminä näiden samanikäiset lapset, AJ (Emory Cohen) ja Jason (Dane DeHaan).

The Place Beyond the Pines on kasattu rakenteellisesti mielenkiintoisesti. Cianfrancen, Ben Coccion ja Darius Marderin käsikirjoitus etenee kyllä tiukan kronologisesti, mutta sen keskushenkilöt ovat siitä huolimatta fyysisesti täysin erillään omissa tarinoissaan. Hahmot esitellään täysin itsenäisinä toimijoina ja heitä myös seurataan lähes ilman toisten läsnäoloa, mikä pakottaa samalla katsojan keskittämään huomionsa aina yhteen kohtaloon kerrallaan. Temaattiset säikeet ulottuvat erikoisesta kerronnasta huolimatta läpi rakenteen, mutta silti tekijöiden ratkaisu tuntuu hivenen teennäiseltä ja paikoin suorastaan etäännyttävältä.

Osaltaan kerronnan rakenne vaikuttaa myös paljon koko muun elokuvan toimintaan. Yksittäiset hahmokaaret jäävät tarkoituksella vajaiksi, sillä niiden on tarkoitus toimia ainoastaan siltana seuraavaan segmenttiin. Varsinaisten henkilöiden sijaan seuraaviin tarinoihin siirtyy pelkästään jokin abstrakti käsite, jonka ympärille uutta pohjaa lähdetään rakentamaan, ja lopulta siitä muodostetaan teema, joka kattaa koko elokuvan.  Käytännön toteutus ei kuitenkaan onnistu lunastamaan tavoitetta, vaikka loppu eheyttää kerrontaa jossain määrin.

Käsittelytapansa vuoksi päähenkilöt joutuvat kannattelemaan oman osuutensa pitkälti omilla harteillaan, vaikka monet saavatkin tukensa laadukkaisiin sivurooleihin yltävistä näyttelijöistä. Tahdin aloittava Ryan Gosling kanavoi hiljaisen persoonansa kaidalle tielle ajautuvaan Lukeen onnistuneesti ja tuo isyytensä tosissaan ottavaan hahmoon lämpöä ja määrätietoisuutta. Perheellisyys koituu myös Cooperin riippakiveksi, ja näyttelijä kerää lopullisen potin monivivahteisella roolillaan. Cooperin hahmon kasvu on elokuvassa kaikkein selkein ja siksi myös samaistuttavin, mutta mies osaa tulkita hahmonsa sisäisen tuskan upean pienin elein.

Nuoria esittävät Emory Cohen ja Dane DeHaan eivät häpeä suorituksillaan lainkaan ammattitaitoisempien rinnalla. Cohen jää kaksikosta aavistuksen yksipuoliseksi kovanaamaksi, mutta DeHaan saa – ja hänelle myös annetaan – hiljaiseen Jasoniin enemmän sielua. Heidän roolihahmonsa nousevat todellisuudessa elokuvan merkittävimmiksi, sillä he vastaavat lopulta alun avoimeksi jääviin kysymyksiin sekä kiteyttävät vanhempiemme jälkipolville jättämää syntiä käsittelevän teeman.

The Place Beyond the Pines on elokuva tekemistämme teoista ja niiden kauaskantoisista vaikutuksista. Erikoinen kerrontaratkaisu on rohkea mutta samanaikaisesti etäännyttävä tehokeino, joka saa osan anteeksi ympyrän viimeistelevästä lopustaan.

TEKNISET TIEDOT

Levittäjä: 
Julkaisupäivä: 
07.08.2013
Aluekoodi: 
Kuvasuhde: 
Ääniraita: 
Tekstitys: 
Testilaitteisto: 
Sony KDL-46HX903 | Marantz SR5005 | PS3 | Wharfedale 9.1 x 4, Wharfedale 9CS x 1, Wharfedale SW150 x 1

Sean Bobbittin vakuuttava ja monenkirjava kuvaus tuo haasteensa teräväpiirtosiirrolle, joka onnistuu kuitenkin toistamaan ohjaajan näkemyksen uskollisesti. Rakeinen ja tyylitellyn heittelehtivä kuva tarjoaa niin rikkaita sävyjä pursuavia kohtauksia kuin väreistä haalistettuja otoksia, jotka piirtyvät terävinä ja yksityiskohtaisina ruudulle.

DTS-HD MA 5.1 on elokuvan tapaan maltillinen mutta siitä huolimatta moniulotteinen. Tehosteet ja dialogi toistuvat selkeästi ja luonnollisesta suunnasta erinomaisella tarkkuudella. Tilakanavat herättävät niin toimintakohtaukset kuin pienkaupungin seesteisen elon vakuuttavasti kuuntelutilaan, ja matalat taajuudet tukevat äänimaailmaa ja etenkin Mike Pattonin sykähtäviä sävellyksiä

Kommenttiraidallaan ohjaaja Derek Cianfrance käy informatiivisella ja mielekkäällä tavalla läpi muun muassa elokuvan tyyliä, näyttelijäsuorituksia ja kuvausta. Piristävien anekdoottien sävyttämä tuokio on varsin mukaansatempaava.

Lisäksi levylle on tuotu lyhyt ja sisällöltään turhaksi jäävä making of -video sekä neljä poistettua kohtausta.