Zootropolis - eläinten kaupunki

Alkuperäinen nimi: 
Zootopia
Julkaisuvuosi: 2016
Zootropolis
K-7
Ahdistus
Väkivalta

ARVOSANA

Elokuva: 
4,5 tähteä elokuvalle
Formaatti: 
Ensi-ilta: 
04.03.2016
Valmistusmaa: 
Kesto: 
108 minuuttia

MEDIA

Zootropolis
Zootropolis
Zootropolis
Zootropolis

Länsimainen mentaliteetti animaatioelokuvien suhteen on jo – muutamia harvoja poikkeuksia ja Pixaria lukuun ottamatta – pitkään ollut lapsille suunnattu viihde, mikä on valkokankaalle heijastunut värikkäissä mutta sisällöltään kovin tyhjänpäiväisiksi jäävissä teoksissa. Parin pennin ystäväfilosofioilla täytetyn tauhkan joukosta erottuukin mukavasti edukseen Disneyn uusi Zootropolis - eläinten kaupunki, joka ei sorru aliarvioimaan sen kaikenikäisiä katsojiaan.

Jo lapsesta saakka maalaispupu Judy Hopps (Ginnifer Goodwin) ei ole tahtonut sulloutua muottiin ja jäädä perinteitä mukaillen porkkananviljelijäksi monipäisen sukunsa maatilalle. Ystävällinen ja muita jopa oman nahkansa kustannuksella auttava jänö päättää ryhtyä ja pääseekin kaikenrotuisten eläinten täyttämän Zootropoliksen ensimmäiseksi jänispoliisiksi, mutta ihanteellisen kuvan kaupungin sopuisasta yhteiselosta saanut Judy huomaa pian todellisuuden olevan jotain ihan muuta kuin hänen kuvitelmissaan.

Jared Bushin ja Phil Johnstonin erinomainen käsikirjoitus peilaa mielenkiintoisella tavalla nykymaailmamme juurtuneita asenteita ja ennakkoluuloja niin visuaalisin kuin kerronnallisin keinoin. Art Spiegelmanin sarjakuvaklassikko Mausin tavoin myös Zootropolis hyödyntää antropomorfisia hahmojaan kuvastamaan näiden asemaa ja luonnetta yhteiskunnassa, joka oikean elämän tavoin saattaa näyttää kaukaa lähes ihanteelliselta utopialta, mutta jonka lähempi tarkastelu paljastaa sen karut, ikävät ja suorastaan vastenmieliset piirteet joko suoraan tai rivien välistä. Elokuvan alkuperäinen nimi, eläimellinen Zootopia, kuvastaakin haettua tematiikkaa huomattavasti tehokkaammin leikkien niin dystopian kuin utopian sävyillä.

Zootropolis ei kuitenkaan alleviivaa yhteiskuntansa epäkohtaa räikein vedoin, vaan todellisuuden tavoin sen voi aistia lähinnä kaiken taustalla, minkä lisäksi juuri animaatio auttaa korostamaan sen kaikkialle yltävää vaikutusta lähes huomaamatta; lainvalvojat, johtoasemassa olevat henkilöt ja niin poliittista valtaa kuin pelkoa lietsovat henkilöt nähdään elokuvissa petoeläiminä ja usein myös lähes järjestään uroksina. Näennäisen tasa-arvoisuuden, yhteiselon ja idealismin takana piilee lopulta kuitenkin tiukasti määrätyt näkymättömät raja-alueet, joita tiettyjen eläinrotujen edustajien ei tulisi näitä täysin luonnollisina pitävien, etuoikeutettujen otusten mielestä koskaan ylittää. Zootropolis tekee kuitenkin selväksi, ettei epäkohdat koske vain yhtä osapuolta, vaan ennakkoluuloista ja -asenteista kärsivät kaikki karvoihin katsomatta.

Vaikka eriarvoisuus ja kulttuurilliset asenteet ovatkin vahvasti – joskin edelleen liiallisesti korostamatta – esillä läpi elokuvan, seuraa varsinainen juoni Hoppsin ja tämän vastentahtoiseksi partneriksi joutuvan huijarikettu Nick Wilden (Jason Bateman) katoamistapauksen tutkintaa, joka osoittautuu alkuperäistä keissiä suuremmaksi salaliitoksi. Kaksikon etsivätyöskentely vie heidät läpi Zootropoliksen vivahteikkaiden alueiden, eriskummallisten hahmojen ja vaarallisten tilanteiden, joiden aikana Hopps ja Wilde tajuavat myös omat ennakkoasenteensa.

Juoni tempaa myös katsojat jännittävälle ja humoristiselle matkalle eläinkaupunkiin, jonka lukuisat pienet yksityiskohdat jaksavat nostattaa hymyn suupieliin tuon tuosta. Byron Howardin, Rich Mooren ja Jared Bushin ohjaksissa Zootropolis onnistuukin pitämään virkistävän raikkaan otteensa alusta loppuun saakka, eikä kerronnan rytmityksessäkään ole liioin ongelmaa. Tekijät eivät myöskään pelkää hyödyntää eläinhahmojensa oletettuja piirteitä ja asenteita huumorissa, ja esimerkiksi byrokratiakoneiston hitauden takana ovat virkailijoina toimivat laiskiaiset. Elokuva löytääkin erinomaisen tasapainon huumorin, viihdyttävyyden ja nyky-yhteiskunnan kuvastimen välillä.

Zootropolis - eläinten kaupunki tarjoaa riemastuttavan ja älykkään koko perheen animaation, jonka tärkeät yhteiskunnalliset teemat sointuvat sovussa viihdyttävän eläinseikkailun kanssa.