Lego Batman elokuva

Alkuperäinen nimi: 
The LEGO Batman Movie
Julkaisuvuosi: 2017
Lego Batman elokuva
K-7
Ahdistus
Väkivalta

ARVOSANA

Elokuva: 
3 tähteä elokuvalle
Formaatti: 
Ensi-ilta: 
10.02.2017
Valmistusmaa: 
Julkaisija: 
Kesto: 
104 minuuttia

MEDIA

Lego Batman elokuva
Lego Batman elokuva
Lego Batman elokuva
Lego Batman elokuva

Legot saapuivat valkokankaan uudeksi kuninkaaksi muutaman vuoden takaisen Lego Elokuvan voimin. Ennen vääjäämätöntä jatko-osaa tutut palikat tekevät kuitenkin pienen kiertoreitin suuntaamalla Gothamin lepakkosankarin kohti teattereita uudessa Lego Batman elokuvassa. Synkkyydestään tunnettu yön ritari saakin uudessa käsittelyssään roimasti värikkyyttä pintaan, mikä ei tietenkään sovi itse viittakostajalle.

Yhteistyö ja tuen tarve ovat heikkojen hommaa, eikä Batman (Will Arnett) ole heikko. Kun Gothamia uhkaa jälleen kerran DC-superroistojen rikosaalto, ei yön ritarille ennätä tulla uroteossa edes hiki. Samassa rytäkässä rikkoontuvat välit arkkiviholliseen Jokeriin (Zach Galifianakis) – Bättis ei tarvitse ketään – joka ryhtyy suunnittelemaan entistä moniulotteisempaa suunnitelmaa kaupungin menoksi. Samaan aikaan Waynen kartanoon saapuu tallustelemaan juuri (vahingossa) adoptoitu Dick Grayson (Michael Cera), jonka väkinäinen seura pakottaa yksinäisyyden nimeen vannovan viittasankarin laajentamaan repertuaariansa asteen inklusiivisemmaksi.

Valtavana – mutta hilpeänä – Lego-mainoksena toiminut Lego Elokuva esitteli katsojille Arnettin esittämän Batmanin, jonka tavaramerkkisynkistely lainasi säikeitä stereotyyppisen teiniangstin tunneskaalasta. Raskaat kitarariffit, mustan ylikorostaminen ja jääräpäisen lapsellinen itsekkyys jatkuvat sankarin omassa elokuvassa entistä suuremmalla volyymilla, mutta mukaan on lisätty myös roima annos ilveilyä populaarikulttuurille aina Batmanin omasta historiasta lähtien. Valtaosa referensseistä liitää kevyesti perheen pienimpien taaperoisten nupin yli, sillä ruudulla vilisee välillä niin dalekkeja kuin riiviöitäkin.

Lego Batman elokuva luottaa kuitenkin volyymiinsa – niin desibelin kuin määränsä suhteen. Vitsitulva on liki loputon, ja vaikka meno on pääasiallisesti varsin hyväntuulinen, ei todellisia täysosumia synny kuin harvakseltaan. Monet viittaukset ovatkin lähinnä vain täysin takavasemmalta kehiin saapuvia viittauksia, ilman että niitä hyödynnettäisiin komediallisesti mitenkään luovasti. King Kong, Sauron, tappajahai ja Voldemort ovat ruudulla vain, koska he nyt vain sattuvat olemaan osa Lego-sarjan valikoimaa.

Moinen on tosin helposti unohdettavissa, sillä ruudulla tapahtuu jotakin koko ajan. Useimmiten kyseessä on toinen toistaan suuremmat räjähdykset, joita Batman jättää jatkuvasti jälkeensä, mutta yhtäältä Lego-palikoiden muokattava monipuolisuus korostuu lukuisissa vähän pienemmissä ja isommissa gageissa. Jatkuvan vauhdin takia monet näistä jäävät tosin vääjäämättä ensimmäisellä katselukerralla pimentoon. Saman kokevat myös ne tuotannon kymmenet nimekkäät näyttelijät, jotka ennättävät lainaamaan äänensä hahmoilleen vain muutamiin lauseisiin. Lego-supersankareiden ja -roistojen maskien takaa paljastuu nimittäin niin Channing Tatumin, Rosario Dawsonin, Mariah Careyn ja Jonah Hillin kaltaisia suurnimiä.

Lego Batman elokuva tuo Gothamin ritarin ensimmäistä kertaa valkokankaalle aiempaa värikkäämmissä ja komediallisemmissa kuoseissa – sitten 60-luvun. Koko perheen komediaksi tuorein Lego-sivuelokuva tarjoaa kyllä vauhdikkaan kokemuksen, mutta erityisenä täysosumana sitä ei kuitenkaan voi pitää.