Lomapainajainen

Alkuperäinen nimi: 
Blended
Julkaisuvuosi: 2014
Lomapainajainen
K-7
Seksi

ARVOSANA

Elokuva: 
1,5 tähteä elokuvalle
Julkaisu: 
4 tähteä julkaisulle
Kuva: 
5 tähteä kuvalle
Ääni: 
4 tähteä äänelle
Lisämateriaali: 
1 tähti extroille
Formaatti: 
Valmistusmaa: 
Julkaisija: 
Genre: 
Kesto: 
117 minuuttia
Ohjaus: 
Käsikirjoitus: 
Muuta: 
Kiitokset Warner Bros. Entertainmentille arvostelukappaleesta.

MEDIA

Lomapainajainen
Lomapainajainen
Lomapainajainen
Lomapainajainen

Frank Coracin uusin ohjaustyö tarjoaa roppakaupalla huutamista, häpeää ja lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa. Ei, kyseessä ei ole dokumentti perheväkivallasta, vaan Adam Sandlerin tuorein elokuvatapaus Lomapainajainen. Tuskallisen kokemuksen valkokankaalla jakaa Drew Barrymore, ja edellisen kerran kolmikko nähtiin vuonna 1998 ilmestyneessä pienoisessa – Sandlerin mittapuulla tarkastellussa – hitissä, The Wedding Singer. Lomapainajainen on tosin toista maata.

Kirjaimellisesti, sillä Ivan Menchellin ja Clare Seran käsikirjoitus seuraa kahden yksinhuoltajan yhteistä Afrikan lomamatkaa. Toki genreoppien mukaisesti kaksikko on koetellut onneansa jo entuudestaan toistensa kanssa katastrofaalisen sokkotreffien tiimoilta ja alkaneet vihata toisiaan. Mutta ihmeellisen afrikkalaisen auringon, persoonallisten lapsosten ja ällistyttävän elokuvataikuuden avulla he huomaavat, etteivät kaikki ole aina sitä, miltä he ovat ensisilmäyksellä saattaneet vaikuttaa.

Valitettavasti tämän sanoman ymmärtääkseen katsojat joutuvat kärsimään kahden tunnin edestä masentavan huonoa ja ylinäyteltyä soopaa, jossa on läsnä kaikki Adam Sandlerin elokuville tyypilliset tavaramerkit fyysisestä komiikasta alapäähuumoriin. Vitsit ovat kaiken ohella ilmeisiä, eivätkä näyttelijöiden liioitellusti ylivedetyt tulkinnat tee kohtauksista yhtään vähemmän vaivaannuttavampia. Jo ensiminuutit saavat pudistelemaan päätä epätoivon vallassa, eikä touhu parane kerronnan edetessä laisinkaan.

Mutta kuten aina romanttisissa komedioissa, on Lomapainajaisessakin taustalla jotain oleellista. Nämä hetket saapuvat viisipäisen lapsilauman muodossa, ja niiden pienten hetkien aikana elokuva käsittelee niin vanhemman kuoleman vaikutusta lapsiin kuin lasten pakottamista vanhempiensa idealisoimiksi muoteiksi. Kauniit ajatukset eivät tosin tee lopusta 115 tuskan minuutista kuin marginaalisesti siedettävämpiä. 

Lomapainajainen on pitkästyttävä ja suurimmaksi osaksi ainoastaan tuskallinen romanttinen komedia, jossa yhdistyvät ylinäyttelevät tulkinnat sekä epäonnistuneet yritykset komiikkaan.

TEKNISET TIEDOT

Julkaisupäivä: 
10.11.2014
Aluekoodi: 
Kuvasuhde: 
Ääniraita: 
Dubbaus: 
Testilaitteisto: 
Sony KDL-46HX903 | Marantz SR5005 | PS4 | Wharfedale 9.1 x 4, Wharfedale 9CS x 1, Wharfedale SW150 x 1

Julkaisun kuvanlaatua ei käy moittiminen, sillä Afrikan mainospuheiden värikkyys tallentuu ensiluokkaisesti myös teräväpiirtoformaattiin. Värisävyt hyödyntävätkin koko sateenkaaren kirjoa luodessaan kauttaaltaan elävän ja lämpimän annin. Terävyys jatkaa vastaavalla tasolla tarjotessaan detaljikkaan katselukokemuksen.

DTS-HD MA 5.1 -miksaus tarjoaa etenkin musiikin osalta kokonaisvaltaisen nautinnollisen kuuntelukokemuksen. Tilakanavia hyödynnetään tuntuvasti niin sävellysten kuin safarin moninaisten villieläinten tuomiseksi ympäri kuuntelutilaa, ja matalat taajuudet tukevat antia onnistunein panoksin.

Lisämateriaalipuoli koostuu lähinnä pariminuuttisista pintapuolisista koosteista, jossa tekijät hassuttelevat kameralle ja kuvaavat pääosin Afrikkaan sijoittuva lavasteita. Vajaan puolituntisen edestä tallennetuista materiaaleista ei ole juuri katsottavaa, sillä teknisestä vinkkelistä juuri mitään ei näytetä ja viihteelliseltä kantilta jutut jäävät väkinäisiksi. 

Koosteiden lisäksi levylle on tallennettu yhteensä reilun kymmenen minuutin edestä poistettuja ja pilalle menneitä kohtauksia.