47 Ronin

Julkaisuvuosi: 2013
47 Ronin
K-12
Ahdistus
Väkivalta

ARVOSANA

Elokuva: 
2 tähteä elokuvalle
Julkaisu: 
4 tähteä julkaisulle
Kuva: 
4 tähteä kuvalle
Ääni: 
4,5 tähteä äänelle
Lisämateriaali: 
2 tähteä extroille
Formaatti: 
Valmistusmaa: 
Julkaisija: 
Kesto: 
118 minuuttia
Ohjaus: 
Käsikirjoitus: 
Säveltäjä: 
Muuta: 
Kiitokset Universal Sony Pictures Home Entertainmentille arvostelukappaleesta.

MEDIA

47 Ronin
47 Ronin
47 Ronin
47 Ronin

Taru isäntänsä kuoleman kostavista 47 roninista on yksi tunnetuimpia japanilaisia legendoja. Samurain elämäntavan kiteyttävä kuvaus on sittemmin toiminut inspiraationa monille teoksille niin elokuvien kuin teatterinkin saralla. Viimeisin yritelmä tuoda klassinen kostotarina valkokankaalle saapuu Hollywood-tehtailta, mutta uskollista käännöstä – tai hyvää elokuvaa – odottaville 47 Ronin tarjoaa lähinnä köyhän toimintafantasian.

Ikiaikainen tarina Carl Rinschin ohjaksissa ja Chris Morganin sekä Hossein Aminin käsissä muuttuu idän ja lännen yhdistäväksi hybridiksi. Keanu Reevesin vetovoimalla markkinoitava 47 Ronin seuraa pääpiirteittäin alkuperäisiä säikeitä, mutta tekijät lisäävät yhtälöön maagisia petoja, demoneita, noitia ja kiellettyä rakkautta. Kunnioitus lähdemateriaalia kohtaan on vähintäänkin kyseenalainen.

Puhtaan kostorainan sijaan vuosimallin 2013 käännös viekin kerronnan toistuvasti sivuraiteille. Feodaalisen Japanin yhteiskuntakuvioita mukaillen puoliverinen Kai (Reeves) esitetään samuraijoukkonsa syöpäläisenä, joka hallitsee kuitenkin lähes kaiken – mukaan lukien prinsessa Mikan (Ko Shibasaki) liehittelyn. Kielletty rakkaus estyy kuitenkin epäsuotuisten luokkaerojen ja poliittisen valtapelin seurauksena, mikä vie päähenkilöt taistelemaan niin salamannopeita demoneita kuin luurangoiksi tatuoituja merirosvoja vastaan. Sitä ennen ja sen jälkeen taistellaan tosin myös hirviömammuttia ja lohikäärmettä vastaan.

Kaiken taustalla vaikuttavat toki samurain kunniakoodisto, jonka tönkköinä tulkkeina nähdään näyttelijänlahjojaan edelleen etsivä Reeves sekä muu japanilaiskatras, jotka on pistetty suoltamaan dialoginsa kotimaisen sijaan englanniksi. Luontevaksi tulkinnaksi muutoin osaavien näyttelijöiden ulosantia ei voi mennä sanomaan, mikä viiltää loven elokuvan dramaturgiaan. Joko tematiikka täytyy tietää alkuperäisteoksesta tai vaihtoehtoisesti kohtaukset alleviivataan eeppisillä musiikkivalinnoilla tai viivyttelevillä kamerasommitelmilla.

Valitettavasti tälle turhanpäiväiselle draamalle siunataan elokuvassa niin paljon aikaa, ettei rainaa voi katsoa edes puhtaana toimintana. Toki kohtausten koreografia itsessään ei nyt ole millään tapaa ole järin mullistava, mutta heikohkoista tietokonetehosteista huolimatta muutamat mätöt ovat visuaalisesti ihan viihdyttäviä. Fantasiaelementeistä – nyt kun ne kerran elokuvaan väkisin lisättiin – olisi mieluusti voinut ottaa enemmänkin irti, sillä nyt ne jäävät lähinnä irrallisiksi esittelyhetkiksi.

47 Ronin on tylsä ja toiminnaltaan puutteelliseksi jäävä fantasiaseikkailu, joka ei toimi sen puoleen alkuperäisen legendan uskollisena sovituksena kuin itsenäisenä teoksenakaan.

TEKNISET TIEDOT

Julkaisupäivä: 
28.05.2014
Aluekoodi: 
Kuvasuhde: 
Ääniraita: 
Testilaitteisto: 
Sony KDL-46HX903 | Marantz SR5005 | PS4 | Wharfedale 9.1 x 4, Wharfedale 9CS x 1, Wharfedale SW150 x 1

Teräväpiirtosiirto toistaa värikkään ja vivahteikkaan maailman upein säikein. Terävä anti tarjoaa yksityiskohtia hiuksenhienolla erottelukyvyllä, joskin muutamat kohtaukset lipsuvat hivenen ylipehmeiksi. Värimaailma kattaa sen sijaan laajan skaalan erilaisia sävyjä, mikä saa elokuvan sentään näyttämään upealta.

DTS-HD MA 5.1 -raita onnistuu niin ikään kaappaamaan mukaansa elävään äänimaailmaan. Koko tilan vakuuttavasti haltuunsa ottava miksaus kierrättää tehosteita erinomaisen paikannuksen kera pitkin kotiteatteriympäristöä ja käyttää takakanavia aktiivisesti hyödyksi. Myös matalat taajuudet tukevat suureellisiksi nousevia toimintakohtauksia upealla läsnäololla.

Pienempiin koosteisiin jaettu lisämateriaaliosio käynnistyy neliminuuttisella Keanu & Kai -pätkällä, joka nimensä mukaan keskittyy Reevesin näyttelijälahjoihin ja hahmoon. Steel Fury tuo kuuden minuutin edestä treenimateriaalia elokuvan toimintakohtauksista, kun taas Re-Forging the Legend (7min) ja Myths, Magic & Monsters (8min) käyvät läpi elokuvan juonimuutoksia, teemoja ja erikoistehosteita. Kutakin koostettu yhdistää niiden pinnallisuus.

Lisäksi levylle on tallennettu vajaan kymmenminuuttisen edestä poistettuja kohtauksia.