Beasts of the Southern Wild

Julkaisuvuosi: 2012
Beasts of the Southern Wild
K-12
Päihteet
Ahdistus

ARVOSANA

Elokuva: 
5 tähteä elokuvalle
Julkaisu: 
3,5 tähteä julkaisulle
Kuva: 
4 tähteä kuvalle
Ääni: 
3 tähteä äänelle
Lisämateriaali: 
3,5 tähteä extroille
Formaatti: 
Ensi-ilta: 
05.06.2013
Valmistusmaa: 
Julkaisija: 
Genre: 
Kesto: 
93 minuuttia
Ohjaus: 
Käsikirjoitus: 
Säveltäjä: 
Muuta: 
Kiitokset Scanbox Entertainmentille arvostelukappaleesta.

MEDIA

Beasts of the Southern Wild
Beasts of the Southern Wild
Beasts of the Southern Wild
Beasts of the Southern Wild

Maagista realismia tarjoava Beasts of the Southern Wild on pienisuuri elokuvatapaus. Benh Zeitlinin esikoispitkä vie katsojat 6-vuotiaan Hushpuppyn (Quvenzhané Wallis) ihmeitä täynnä olevaan maailmaan, jossa karu todellisuus yhdistyy unenomaiseen luomismytologiaan.

Jossain Louisianan eteläpuolella, kaukana sivistyksen kehdosta ja tulvapatojen takana sijaitsee rämealueelle pystytetty pahainen kyläyhteisö, Bathtub. Ränsistyneiden hökkeleiden seassa asustavat myös  Wink (Dwight Henry) ja hänen tyttärensä Hushpuppy, jonka koko maailma rakentuu alkukantaisen kulttuurin varaan. Kulttuurin, joka tuntuu luonnonläheisyydestään huolimatta yhtä keinotekoiselta kuin lähikauppamme valmisruuat.

Lucy Alibarin oman näytelmän pohjalta yhdessä Zeitlinin kanssa käsikirjoittama Beasts of the Southern Wild on samanaikaisesti kiehtova ja outo. Elokuva on pohjimmiltaan modernin yhteiskunnan täydellinen vastakohta: villi, vapaa ja täysin vieras. Silti se muistuttaa jostain yhteisestä, sittemmin hämäryyteen unohtuneesta tutusta alkulähteestä, ikään kuin porautuen tiedostamattamme syvälle sisimpäämme.

Tunne syntyy tavassa, jolla elokuva kerrotaan. Näkökulma on 6-vuotiaan Hushpuppyn, jolle kaikki on vielä suurta ja täynnä mysteereitä. Hänen kauttaan Alibar ja Zeitlin luovat maailman, jossa kaikki nähdään lapsen silmin. Todellisuus on yhtä mielikuvituksen kanssa. Ja lapsen mielessä yksi lyönti rintaan on yhtä todellinen kuin sen aloittama ketjureaktio, joka sairastuttaa isän, rikkoo taivaan, sulattaa mannerjäät ja vapauttaa muinaiset alkuhärät metsästämään pienokaisia ruuakseen.

Omalla tapaa Beasts of the Southern Wild muistuttaakin suuresti Studio Ghiblin Naapurini Totoro -animaatiota. Kyseessä on omanlainen lapsuuden ylistys, jolloin arkisimmatkin asiat nähtiin ihmeellisinä ja suorastaan maagisina. Tässä tapauksessa todellisuus on tosin paljon karumpi kuin rikkoutunut Turtles-lelu. Bathtubissa elo on oikeaa selviytymistä.

Kaiken katalyyttinä toimii täysin ilmiömäiseen suoritukseen yltävä ensikertalainen, kuvaushetkellään vain 5-vuotias Quvenzhané Wallis. Pieni luonnonvimma suorastaan katoaa lapsellisen mutta uhmakkaan hahmonsa sisään, aivan kuin näyttelijä uskoisi itsekin tapahtumien todellisuuteen. Elokuvan muut suoritukset ovat niin ikään upeaa seurattavaa ja ovat myös suurimmaksi osaksi amatöörien tulkitsemia. Varsinkin juopottelevaa isäukkoa esittävä Dwight Henry onnistuu kaksikon yhteisissä kohtauksissa herättämään tunteita.

Beasts of the Southern Wild on indie-tuotanto sen todellisimmassa merkityksessä. Se rikkoo tarinankerronnallaan kaikki tunnetut konventiot ja luo kokonaisvaltaisen elämyksen, joka tuntuu yhtaikaa hyvin tutulta ja silti samalla äärettömän kaukaiselta.

TEKNISET TIEDOT

Levittäjä: 
Julkaisupäivä: 
31.05.2013
Aluekoodi: 
Kuvasuhde: 
Ääniraita: 
Tekstitys: 
Testilaitteisto: 
Sony KDL-46HX903 | Marantz SR5005 | PS3 | Wharfedale 9.1 x 4, Wharfedale 9CS x 1, Wharfedale SW150 x 1

Julkaisu toistaa alkuperäismateriaalin uskollisesti ja parhaalla mahdollisella tavalla. Tämä ei tosin tarkoita yksityiskohtia säteilevää teräväpiirtosiirtoa. Etenkin raskas kohina näkyy heikentyneessä tarkkuudessa, joka yltää kyllä hyvään, muttei suinkaan saavuta standardeja. Päällisin puolin eloisa värimaailma jää myös aavistuksen haaleaksi.

Jostain syystä ääniraidaksi levylle on pistetty ainoastaan Dolby Digital 5.1. Lisäbittejä jää toki kaipaamaan, mutta onnekseen vanhan ajan miksaus on ehtaa tavaraa. Villi luonto siirtyy luonnollisenoloisesti kotiteatteriympäristöön, jota tuetaan niin aktiivisella tilaerottelulla kuin tuntuvalla alapäällä. Varsinkin keskeisessä asemassa oleva myrsky on toteutettu ilmiömäisen vakuuttavasti.

Parikymmenminuuttinen The Making of Beasts of the Southern Wild on avartava sukellus elokuvan kimppuun. Tekijöiden kommentein ja kuvamateriaalein siivitetty kooste paljastaa indie-tuotannossa olleen lämminhenkisyyden, kekseliäisyyden ja tarmokkuuden.

Vartin edestä tallennetut koe-esiintymiset antavat puolestaan estradin elokuvan lahjakkuuksille ennen heidän virallista kiinnitystä, ja samanmittaisen pätkän poistettuja kohtauksia voi kuunnella ohjaajan valaisevien kommenttien kera. Julkaisun viimeistelee puolituntinen lyhytelokuva Glory at Sea, jossa on samaa taikaa ja kekseliäisyyttä kuin Zeitlinin esikoispitkässä. Teos on ehdottomasti tutustumisen arvoinen.