Pidä huivista kiinni, Tatjana

Julkaisuvuosi: 1993
Pidä huivista kiinni, Tatjana
S

ARVOSANA

Elokuva: 
2 tähteä elokuvalle
Julkaisu: 
3,5 tähteä julkaisulle
Kuva: 
3,5 tähteä kuvalle
Ääni: 
2,5 tähteä äänelle
Lisämateriaali: 
2 tähteä extroille
Formaatti: 
Valmistusmaa: 
Genre: 
Kesto: 
63 minuuttia
Tuottaja: 
Säveltäjä: 
Muuta: 
Kiitokset Future Filmille arvostelukappaleesta.

MEDIA

Pidä huivista kiinni, Tatjana
Pidä huivista kiinni, Tatjana
Pidä huivista kiinni, Tatjana
Pidä huivista kiinni, Tatjana

Suomalaisauteur Aki Kaurismäki tuo vakiintuneen minimalistisuutensa tie-elokuvaan ohjaustyössään Pidä huivista kiinni, Tatjana. Kahden juron miehen kahvin- ja vodkanhuuruinen auto-odysseia saa itämaista lisäväriä, kun takapenkille saapuvat viehkeät rajantakaiset kaunottaret Tatjana ja Klavdia.

Liki sanaton elokuva on kaurismäkeläiseen tapaan kuvallisen ilmaisun puolestapuhuja. Tummanpuhuvalla huumorilla ryyditetty tarina luottaa karrikoitujen henkilöhahmojen väliseen absurdisuuteen, jonka taustalla on syvät suomalaismentaliteetin juuret. Hiljaiset, litratolkulla kahvia tai raakaa vodkaa kittaavat isännät ja suulaat emännättäret luovat hyvän pohjan vinksahtaneelle symboliikalle, jossa yhteisen kielen puuttumisella alleviivataan vielä konkreettisesti miesten ja naisten välisiä eroja.

Pidä huivista kiinni, Tatjanan romanttiset sävyt jatkavat muun elokuvan tapaan vähäeleistä ja jokseenkin kieroutunutta tunnelmaa. Hiljalleen syntyvä lemmen kemia on osapuolten välillä sanatonta ja koomisen lapsellista. Yhteisinä iltoina naiset odottavat herrasmiehiltä tekoja, mutta ujot sällikät tyytyvät vain tuijottamaan tuoppeihinsa tai omiin varpaisiin.

Valitettavasti huumorin toimivuus jää ainoastaan ajatustasolle. Harvalukuiset onnistumiset huvittavat lähinnä niiden totaalisen outouden vuoksi, mutta muutoin kerronta on lähes yhtä viihdyttävää kuin oikea pitkän matkan ajo. Timo Salmisen palkittu mustavalkoinen kuvaus pelastaa kokemusta tosin jossain määrin.

Pidä huivista kiinni, Tatjana luottaa ohjaajan vähäeleiseen tyyliin mutta jää myös sisällöltään kovin tyhjänpäiväiseksi tie-elokuvaksi.

TEKNISET TIEDOT

Levittäjä: 
Julkaisupäivä: 
03.12.2013
Aluekoodi: 
Kuvasuhde: 
Ääniraita: 
Tekstitys: 
Testilaitteisto: 
Sony KDL-46HX903 | Marantz SR5005 | PS4 | Wharfedale 9.1 x 4, Wharfedale 9CS x 1, Wharfedale SW150 x 1

Mustavalkoinen kuva on siirretty onnistuneesta teräväpiirtoformaattiin. Tummat mustat tuovat kohtauksiin upeaa syvyyttä ja ilmeikkyyttä, mitä tuetaan erinomaisella tarkkuudella.

Mono-raita toistaa elokuvan yksinkertaisen ja musiikintäytteisen maailman kauniisti ja lähes virheittä.

Lisämateriaaliksi on tallennettu Aki Kaurismäen lyhytfilmi Valimo, joka kertoo valimotyöntekijöiden päivästä.