Blue Jasmine

Julkaisuvuosi: 2013
Blue Jasmine
S

ARVOSANA

Elokuva: 
4 tähteä elokuvalle
Julkaisu: 
4 tähteä julkaisulle
Kuva: 
4 tähteä kuvalle
Ääni: 
3,5 tähteä äänelle
Lisämateriaali: 
Formaatti: 
Valmistusmaa: 
Julkaisija: 
Genre: 
Kesto: 
98 minuuttia
Ohjaus: 
Käsikirjoitus: 
Muuta: 
Kiitokset Scanbox Entertainmentille arvostelukappaleesta.

MEDIA

Blue Jasmine
Blue Jasmine
Blue Jasmine
Blue Jasmine

Blue Jasmine on moniosaaja Woody Allenin paluu neuroottisten hahmojen pariin. Ohjaaja-käsikirjoittaja tyytyy tosin tälläkin kertaa vain seuraamaan kameran takaa ja kirjoittaa tunnetuimman tavaramerkkinsä lahjakkaalle Cate Blanchettille, joka ottaa roolihahmonsa täysin suvereenisesti haltuunsa.

Hienostorouva Jasmine (Blanchett) saapuu San Franciscoon siskonsa (Sally Hawkins) luokse asumaan, kun edesmenneen miehensä veropetokset ovat ajaneet naisen puille paljaille. Tapahtumasta vielä kovin järkyttynyt nainen yrittää aloittaa uutta elämää uudelta pohjalta, mutta vanhoista tavoista – ja ennen kaikkea salaisuuksista – on vaikea päästä eroon.

Blue Jasmine on ohjaajan parhaimpien töiden tapaan tragikoominen kertomus, jonka elämänmakuisissa aineksissa on niiden vakavuudesta huolimatta löydettävissä pilkahdus huumoria. Varakkaan henkilön sopeutuminen normaaliin arkeen on jo lähtökohtaisesti antoisa sampo komiikalle, mutta Allen ei tyydy tapansa mukaan halpoihin nauruihin, vaan kietoo tragediansa älykkäällä verbaliikalla ja yhteiskunnallisella sanomalla.

Henkilöistä etualalle nousee aivan ilmiömäiseen roolisuoritukseen yltävä Cate Blanchett, joka suorastaan katoaa itsekseen höpöttävän, viinaan menevän ja ylimielisen hahmonsa sisälle. Jopa köyhyydessä itsensä muiden yläpuolelle nostava Jasmine muuttuisi lukuisten muiden näyttelijöiden käsittelyssä vain vastenmieliseksi tuttavuudeksi – ja syystä – mutta Blanchettin tulkinta esittää hahmon vienon säälittävässä ja siten jossain määrin samaistuttavassa valossa. Törkeimmilläänkin näyttelijätär onnistuu tuomaan rooliin jonkin kiintopisteen, jonka vuoksi hänen käyttäytyminen on perusteltua. Toki yhtäältä tästä voi kiittää myös Allenin käsikirjoitusta.

Jasminen sanallisen raipan kohteeksi joutuu useimmiten hänen siskonsa Ginger, jonka tavanomainen elämä ei yksinkertaisesti taivu hienostorouvan aivokoppaan. Sally Hawkins tulkitsee voimattoman hahmonsa niin ikään upein elkein ja kasvaa elokuvan aikana luonnollisen kehityksen kautta. Kaksikon välisen suhteen kautta peilataan myös näiden todellisia luonteita sekä lukuisia pienempiä teemoja, joista rikkaiden ja köyhien välinen kuilu on eittämättä parhaiten esillä.

Blue Jasmine on Cate Blanchettin todellinen taidonnäyte. Näyttelijätär ottaa koko elokuvan haltuunsa neuroottisista hahmoistaan tunnetun Woody Allenin uutukaisessa, jossa nähdään jälleen yhden tragikomedian purkautuminen.

TEKNISET TIEDOT

Levittäjä: 
Julkaisupäivä: 
15.01.2014
Aluekoodi: 
Kuvasuhde: 
Ääniraita: 
Tekstitys: 
Testilaitteisto: 
Sony KDL-46HX903 | Marantz SR5005 | PS4 | Wharfedale 9.1 x 4, Wharfedale 9CS x 1, Wharfedale SW150 x 1

Kellertävä kuva siirtyy ansiokkaasti teräväpiirtoon. Lämpöä hohkava kuva on kauttaaltaan terävä, joskin hentoinen filmimäinen rae nakertaa aavistuksen sen eheimmästä terästä. Syvät mustat toistuvat niin ikään luonnollisina ja täydentävät elokuvan kauniin annin.

Etukanaviin painottunut DTS-HD MA 5.1 -ääniraita on maltillinen. Dialogivahva miksaus toistuu stereona luonnollisena, ja sen erottelukyky on onnistunut. Takakanaviin kantautuu vain harvakseltaan muun maailman ääniä.