Dracula Untold

Julkaisuvuosi: 2014
Dracula Untold
K-12
Ahdistus
Väkivalta

ARVOSANA

Elokuva: 
1,5 tähteä elokuvalle
Julkaisu: 
4 tähteä julkaisulle
Kuva: 
4 tähteä kuvalle
Ääni: 
4,5 tähteä äänelle
Lisämateriaali: 
3 tähteä extroille
Formaatti: 
Valmistusmaa: 
Julkaisija: 
Genre: 
Kesto: 
92 minuuttia
Ohjaus: 
Käsikirjoitus: 
Säveltäjä: 
Muuta: 
Kiitokset Universal Sony Home Entertainmentille arvostelukappaleesta.

MEDIA

Dracula Untold
Dracula Untold
Dracula Untold
Dracula Untold

Universal Studion ikonisen hirviöuniversumin uudelle vuosituhannelle päivittäminen käynnistyy Gary Shoren debyyttiohjauksella Dracula Untold. Bram Stokerin klassikkokirjan lisäksi Matt Sazaman ja Burk Sharplessin käsikirjoitus yhdistää tarinaan myös sen toisen ruhtinaan, Valakiaa osmaneilta puolustaneen Vlad Tepesin, joka myös seivästäjänä tunnetaan. Historiaa ja mytologiaa yhdistävä elokuva pyrkiikin kutomaan näiden kahden avulla originellin syntytarinan modernille Draculalle.

Luke Evans pukee yllensä nimikkosankarin kaavun kertoessaan tarinan perheellisestä miehestä, joka jouduttuaan ylivoimaisen vastustajan piirittämäksi luovuttaa sielunsa pimeyden voimille. Uusien yliluonnollisten kykyjensä avulla osmanien joukoista ei ole vastusta, mutta välttääkseen ikuisen kirouksen pimeyden ruhtinaana, täytyy Vladin vastustaa veren kutkuttavaa himoa kolmen päivän ajan palatakseen jälleen entiselleen.

Dracula Untoldin pyrkimys inhimillistää tuttu pimeyden hahmo epäonnistuu ponnettomaan käsikirjoitukseen. Rauhaa rakastava perheenisä paljastetaan nuoruudessaan tappaneen esikuvan lailla tuhansia sotilaita seipään varteen, mutta katsojalle esitellään kiltti, sydämellinen ja kaikin puolin mielenterveytensä kanssa sujut oleva yksilö, jolle perhe on kaikki kaikessa. Räikeää ristiriitaa ei helpoteta luokattomalla dialogilla, joita näyttelijät parhaimpansa mukaan suoltavat toisilleen.

Varsinainen juoni on rakennettu supersankarikehyksen ympärille, jossa uusien voimien kanssa rypistelevä päähenkilö ihastelee voimiansa ja käyttää näitä tuhotakseen tuhatpäisiä vihollislaumoja. Aina toisinaan auringon noustessa nuollaan nielemään varjoja kohtauksissa, joissa pyritään luomaan säröä Vladin ja tämän alaisten väliin. Kovasta yrityksestä huolimatta nämä hetket jäävät lopulta täysin merkityksettömiksi, eivätkä tarjoa niin hahmokehityksen kuin juonenkaan kannalta mitään elokuvalle.

Valitettavasti elokuvan toimintakohtauksiin ei ole panostettu sen enempää. Suuret joukkokohtaukset on leikelty hyvin pieniksi tehostekikkailuiksi, joissa Vlad niittää satoa ylivoimaisten supervoimiensa avulla. Kohtauksista uupuu täysin rytmi tai tyylitietoisuus, mikä saa ne tuntumaan vain äärettömän puuduttavilta tietokonedemoilta.

Dracula Untold on luokattoman puuduttava ja mitäänsanomaton syntytarina eräälle kauhukirjallisuuden klassikkohahmolle. Ponneton käsikirjoitus yhdistettynä epätasaiseen kerrontaan ei tarjoa oikein mitään lajityypin vankkumattomimmille faneillekaan.

TEKNISET TIEDOT

Julkaisupäivä: 
02.03.2015
Aluekoodi: 
Kuvasuhde: 
Ääniraita: 
Testilaitteisto: 
Sony KDL-46HX903 | Marantz SR5005 | PS4 | Wharfedale 9.1 x 4, Wharfedale 9CS x 1, Wharfedale SW150 x 1

Julkaisun kuva ei jätä valittamisen varaa. Tummanpuhuvasta yleisilmeestä huolimatta anti on kauttaaltaan ihailtavan värikäs ja luonnollinen. Terävyys yltää niin ikään erinomaisuuteen paljastaen pikkutarkkoja yksityiskohtia niin haarniskoissa kuin taustoissa, eikä värisävyissäkään ole mitään valitettavaa.

DTS-HD MA 5.1 -miksaus pärjää elokuvaa paremmin esitellessään vakuuttavan immersiivisen äänimaailman katsojalle. Aggressiivista raitaa tukevat muhkeat matalat taajuudet, jotka antavat osansa niin Draculan yli-inhimillisille voimille kuin massiivisille joukkokohtauksille. Tilakäyttö yltää niin ikään parhaimpaansa kierrättäessään tehosteita erinomaisella paikannuksella ja tarkkuudella ympäri kotiteatteria.

Kommenttiraidalla pääsee ääneen ohjaaja Gary Shore ja tuotantosuunnittelija Francois Audouy, jotka turinoivat tavanomaiseen tapaan läpi elokuvan eri vaiheita ja yksityiskohtia. Kohtalaisen mielenkiintoiseksi yltävän keskustelun lomassa käydään läpi niin kohtausten takana olevia inspiraatioita kuin hahmojen syvimpiä olemuksia.

Luke Evans: Creating a Legend on parikymmenminuuttinen pätkä, jossa pääosaesittäjä käy muutamia elokuvan kohtauksia läpi kommentoiden lähinnä sitä samaa, mitä ruudulla näkyykin. Miehen parissa vietetään myös toinen kymmenminuuttinen Day in the Life: Luke Evansin kohdalla, jossa nimensä mukaisesti seurataan näyttelijää aamusta iltaan saakka poimien eri hetkiä tämän päivästä.

Vajaa kymmenminuuttinen Dracula Retold tutustuu oikeaan historiaan elokuvan taustalla ja keskittyy Vlad Tepeksen valtaan ja tämän suhteisiin turkkilaisia kohtaan. Slaying 1000 keskittyy viiden minuutin mitassaan puolestaan pikaisesti elokuva ensimmäiseen toimintakohtaukseen, kun taas The Land of Dracula sisältää lukuisia pienempiä koosteita elokuvan tehosteista, historiasta ja muusta taustatiedosta interaktiiviseen karttaan sijoitettuna.

Lisäksi levylle on tallennettu vaihtoehtoinen alku sekä poistettuja kohtauksia.